Skip to content

Autostopul: adevărata oroare prezisă de Orwell se îndeplinește acum…

October 28, 2014

путешествие-автостопом1

Cum a rămas cu ideea de a pedepsi șoferii care iau autostopiști?

Ai crede ca autostopul este un drept uman, iar nu un delict. Oprești o mașină și ceri ajutor, gratuit, sau propunând o participare la costul benzinei sau la hrana calului. O întreaga mitologie se învârte in jurul autostopului, de la „Ghidul autostopistului galactic“, până la „Autostopistul” lui Doors (versuri de Jim Morrison), sau „Sweet Hitchhiker” al grupului Creedence Clearwater Revival.

Faptul că guvernanții români le-a venit ideea să-i amendeze pe șoferii care iau autostopiști este șocant, e un clar abuz si o încălcare a tuturor drepturilor fundamentale. Este o lege care pedepsește solidaritatea umană.

O asemenea mentalitate totalitară fusese prevăzută și anticipată de către vizionarul George Orwell. Romanul său „1984“, pe care toată lumea îl citește acum ca pe lectură de școală fără să îi simtă oroarea, într-atât unele din abuzurile anunțate de el încep să ni se pară normale, se deschide cu o scenă în care personajul, Winston Smith, e chemat de o vecină care îl roagă să îi desfunde chiuveta.

Așa, și, întrebați ?…

Chiuveta e plină cu apă verzuie care pute, „filthy greenish water which smelt worse than ever of cabbage“.

Winston Smith se apleacă sub chiuveta sa verifice țevile, îl durea spatele, copilul idiot al vecinei îi face glume proaste etc… Desface și scoate un dop de păr.

Chiuveta merge, iată.

Ambii, și el și vecina comit însă în acel moment o activitate ilegală extrem de primejdioasă. In mod normal, trebuia făcut apel la un instalator oficial, printr-un birou cu acte și comanda si schedule și ștampile si programari, iar prin această activitate privata nedeclarata cei doi au comis crima de muncă la negru… Retribuită sau nu, nu are importanță pentru stat – ei sunt doi delincvenți.

Iată, cam acolo sîntem, lucru întărit de proiectul de lege care pedepsește autostopul. Solidaritatea umană cea mai elementară devine astfel suspectă și trebuie taxată, impozitată sau pedepsită. „Ghidul autostopistului galactic” își va pierde semnificația pentru generațiile viitoare. Ce vor reține cititorii născuți după noua legislație românească va fi că autostopistul printre stele era un delincvent.

2 Comments
 1. “Ambii, și el și vecina comit însă în acel moment o activitate ilegală extrem de primejdioasă. In mod normal, trebuia făcut apel la un instalator oficial, printr-un birou cu acte și comanda si schedule și ștampile si programari, iar prin această activitate privata nedeclarata cei doi au comis crima de muncă la negru… Retribuită sau nu, nu are importanță pentru stat – ei sunt doi delincvenți.”

  Dacă ar spune-o oamenii Statului, ar fi acceptabil – statul a naţionalizat uzine şi case, a colectivizat pământuri, a ucis mii de oameni şi a trimis milioane la muncă forţată. Asta numai la noi, într-o ţară cât batista. În alte părţi, numărul celor ucişi ar fi trebuit înmulţit cu 1000.

  Însă la noi, din 2006 până în prezent, cu un vârf între 2006-2008, oamenii obişnuiţi (cetăţenii de rând, care au leafă şi plătesc impozite) sunt cei care fac tămbălău ori de câte ori se întâmplă vreun eveniment care, după ei, încalcă normele relaţiilor stabilite între clase (formulare din limba de lemn…)

  Ai modificat o maşină? Ai comis deja o infracţiune gravă, care te face potenţial criminal. Oameni obişnuiţi, care n-ar avea curaj să ridice mâna asupra unei muşte, vorbesc de confiscarea şi distrugerea maşinii şi întemniţarea sau uciderea făptaşului.

  Ai zugrăvit casa într-o culoare mai ciudată? Oficial, statul te-ar putea amenda, dacă aşa crede Primăria. Oamenii obişnuiţi vorbesc deja de demolarea casei cu buldozerul, eventual cu făptaşul înăuntru.

  Porţi o pălărie mai ciudată? Sunt în stare să te bată pe stradă. Şi nu rockerii, punkerii, maneliştii sau alţi golani, vorbim de publicul obişnuit. Asta, dacă te văd singur şi ei sunt mai mulţi. Fraţii Noştri de la Răsărit au trecut la un nivel superior, se adună în bande şi îi bat până îi bagă în spital pe cei de la parada gay.

  Like

 2. Mi-ai citit gîndurile. Voiam să scriu și eu un articol pe tema legii autostopului, dar n-am avut timp. Bine că am găsit articolul tău, l-am rebloguit.
  Legea e o dezvoltare (în rău) a unor idei pe care le avea și guvernul Boc, urmare a aceluiași lobby al transportatorilor care fac donații partidelor și pe care îi fute grija de siguranța călătorilor. Am scris în 2010, pe tema asta: http://mariusmioc.wordpress.com/2010/03/25/statul-maximal-se-opune-liberei-concurente-in-domeniul-transporturilor/
  Am fost în concediu cu trenul, dacă n-ar fi existat autostop rămîneam blocat în localitatea în care aveam asigurată cazarea. Numai datorită solidarității umane materializată prin autostop, am putut să vizitez întreaga zonă turistică, să nu mă limitez la o singură localitate. Da, existau acolo și tren și autobuz, dar numai la anumite ore – imposibil să plănuiești acceptabil o excursie în altă localitate și să te întorci la timp.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: