Skip to content

Grecia – un trecut euro-dionisiac si un viitor drahmatic…

December 1, 2014

Greek party leaders meet to set up a caretaker government to take the country to elections

Dacă nu facem ceva ca să ne schimbăm, peste douăzeci de ani vom lustrui pantofii europenilor“… (un politician grec socialist in 1991).

Pastrarea articolelor decupate din ziare si clasarea lor in dosare etichetate era inainte de internet o ocupatie esentiala a ziaristilor. Nu era doar un artificiu mnemotehnic, ci si o placere in sine. Apoi, arhivele personale iti dadeau un avantaj asupra celorlalti, care se bazau doar pe carnetel. Aveai un control asupra cunoasterii. Nu te bazai pe algoritmul de cautare selectiva si manipulatoare al lui Google, ci pe ceea ce memoria ta clasase si triase, împartind provizoriu in alveole doar de tine etichetate.

Avînd eu prin beci si pod nenumarate lazi si saci cu dosare umplute cu articole vechi, am pastrat si amintirea hologramatica a anumitor articole care m-au marcat, minunatii jurnalistice neggoogălizate si existente azi doar pe hartie ingalbenita, cu poze si punere in pagina arhaizanta.

Stiu asadar ca am prin pivnita interviul luat de Robert Fisk in The Independent, prin anii ʼ90, unui anume Osama bin Laden, pitit atunci in Afganistanul talibanilor si care ii destainuia cum vrea sa distruga occidentul atacandu-l in inima lui… Stiu, pentru ca stilul interviului – si violența atunci nebagata in seama a intervievatului – m-au surprins atit de tare incat l-am decupat si pastrat…

Tot asa, am undeva interviul unei ziariste franceze, prin 1992, cu presedintele musulman al Bosniei, Alia Izebegovici, care ii explica cum razboiul, care cuprinsese toata Croatia, nu se poate extinde in Bosnia („sintem prea amestecati“, zicea el, „ar insemna sa ne batem de la un apartament la altul“… ceea ce, desigur, s-a si intamplat, insa intrebat care e identitatea lui, Izetbegovic spunea – lucru imposibil astazi – „sint un sîrb musulman“)…

Printre toate astea stiam ca am decupat acum vreo 20 de ani o ancheta din Libération despre cum Grecia n-avea ce sa caute in UE si cum totul se va termina printr-un dezastru.

Am cautat tot weekendul si l-am gasit… Bine e sa ai arhive pe hartie!… Publicat pe 24 mai 1991 in cotidianul francez (de stînga!) Libération, reportajul, semnat de Nathalie Dubois, ajungea la concluzia ca primirea Greciei in UE a fost o eroare, ca tara nu doar nu era pregatita, dar ca intreaga ei economie este o frauda uriasa. Ba, mai mult, toti responsabilii europeni o stiau.

La vremea aia, in 1991, in euforia caderii Zidului si a comunismului, ancheta din Libération, si mai ales tonul ei, erau total disonante, motiv pentru care am pastrat acest articol profetic. Grecia, concludea ancheta, a fost primita doar pentru ca Giscard d‘Estaing voia sa-i faca un cadou lui Caramanlis. Nu era un secret ca e o tara corupta, cu o economie anarhica si nefunctionala. O tara in care fiecare are mâna in buzunarul celuilalt.

Multi presimteau dezastrul. Cum o spunea un politician grec socialist : „Dacă nu facem ceva ca sa ne schimbam, peste douazeci de ani vom lustrui pantofii europenilor“…

Articolul nu da numele acestui profet. Am inchis bine la loc sacul din care l-am scos… Mai sint acolo si alte profetii, dar cred ca am sa scot sacul asta pe trotuar… Maine trece camionul de gunoi. Un alt avantaj al memoriei pe hirtie este ca te poti debarasa de ea.

Despre eforturile impuse Greciei pentru a ieși din criză și cum pentru prima oară o țară a Uniunii Europene, ba chiar și a zonei euro, a ajuns în stare de faliment, la șase decenii după al Doilea Război Mondial, cf. și aici, pe Europa Liberă:

Nostos – odiseea Greciei pentru ieșirea din criză

http://www.europalibera.org/content/article/26702071.html

A stray dog passes in front of saluting navy troops at the Monument of the Unknown Soldier in Athens

(EPA/MARGARITA KIAOU)

Advertisements
7 Comments
 1. Grecia -la data admiterii în CEE fiindcă pe atunci nu exista UE- nu îndeplinea niciuna dintre condiţiile care au fost puse mai târziu României, Bulgariei, Croaţiei sau vreunei alte ţări candidate.

  În schimb flota comercială a Greciei era 2/3 din toate flotele ţărilor UE puse la un loc.

  • radu permalink

   care flota a greciei la fel nu indeplinea nici un standard de siguranta , era o adunatura de barcaze si sicrie plutitoare care nici nu indrazneau sa calce prin sua,canada sau australia

 2. Florin Antonoiu permalink

  1. Exista si afro-dionisiac?
  2. nu se scrie Caramanlis ci Karamanlis pentru ca, in cazul grupurilor ke, ki, s-ar pronunta ce, ci, tsh (ca in engleza chest, chess si romana ceangau, cingatoare) neexistand in greaca
  3. Mai bine preocupa-te de viitorul Rumaniei (asa cum e corect etimologic), caci nu vad bine economia rumaneasca in cazul unirii (prin absorbtie) cu Moldova, ca sa nu mai vorbim de translatarea modelului de autonomie teritorial-etnica de la gagauzi la secui
  Tschuss

 3. Cristiana Chira permalink

  Irlanda, Portugalia, Spania si Italia au fost mai in fata daca nu ma insel. Nu schimb un grec/grecoaica pe 100 de nemti sau suedezi, norvegieni, englezi, danezi si in special belgieni! Te sinucizi de plictiseala langa ei!

 4. cristianspoteau permalink

 5. cristianspoteau permalink

  Si cum legile pietei sunt imuabile, intangibile, transcedentale, maieutice si de neoprit, ,,betivii, mafiotii, talharii si idiotii de rusi,, au decis sa le puna si ei in aplicare. De astazi ora 10 Gazprom a taiat gazul Ucrainei si asteapta plata datoriilor. In orice fel de hartie. Aia igienica sa o pastrati. O sa aveti nevoie. Haide Soros, hai Lehman, hai Goldman, hai EU, hai USA, hai fratiorii si verisorii sariti in ajutorul bravului popor ucrainean. Aaaa, freedom era doar vrajeala;.. Pai acum puteti sa impartiti Naftogaz. Atat ca tevile sunt goale. Ar merge doar la fier vechi, cat o mai costa si asta…Le puteti livra ucrainienilor bumbac sa se acopere la iarna si niste euro sa-si bage-n sosoni. E frig al dracului pe la ei. Episodul trei: Ucraina-faliment generalizat.

 6. thebrunchtimestory permalink

  Sacul trebuie pastrat si scos la lumina din cind in cind.E nepretuit.
  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: