Skip to content

Cât de reacționar e Papa Francisc? (cum bați un băiețel fără a-l umili)…

February 9, 2015

Max-Ernst-La-Vierge-Marie-donnant-une-fessee-a-l-enfant-Jesus

Max Ernst: Fecioara Maria pedepsindu-L pe Pruncul Iisus (1926)…

Cât de reacționar e Papa Francisc?…

Ei bine, după ce a justificat indirect masacrul de la Charlie Hebdo, comparându-l cu un pumn dat cuiva care îți insultă mama (de parcă ar fi creștinește să răspunzi cu violență la niște vorbe), iată că acum Pontiful justifică pedepsele corporale, bătaia copiilor.

Săptămâna trecută, în audiență la Vatican, a spus:

“Un tată bun e răbdător și știe să ierte, din adâncul inimii. Sigur, știe să și strunească cu fermitate: nu e un tată slab, comod, sentimental. Tatăl care știe să pedepsească fără să umilească e cel care știe și să apere. Odată, am auzit un tată spunând: — “Eu uneori îmi mai plesnesc un pic băieții… dar nu peste față, ca să nu-i umilesc.” Ce frumos! (Che bello!) Un om cu simțul demnității. Dacă trebuie să pedepsească, o face în mod drept și merge înainte.”

Asta în condițiile în care pedagogii și psihiatrii insistã de decenii că nimic nu justifică violența fizică asupra copiilor, care nu poate fi decât contraproductivă.

Când vor crește, aceia vor da cu pumnul pentru o vorbă… Așa a îndemnat Papa.

E drept, clerul catolic a avut întotdeauna o problemă cu băiețeii. Câteva vergi pe funduțul lor gol face în general bine la toată lumea. Iar prudența vizavi de plesnitul peste față n-are nimic de-a face cu umilirea și demnitatea… Pe față rămân urme.

Din același motiv și imamii îi sfătuiesc pe bunii musulmani să bată femeia cu justețe, și nu peste față. Demnitatea înainte de toate.

Un buon padre sa attendere e sa perdonare, dal profondo del cuore. Certo, sa anche correggere con fermezza: non è un padre debole, arrendevole, sentimentale. Il padre che sa correggere senza avvilire è lo stesso che sa proteggere senza risparmiarsi. Una volta ho sentito in una riunione di matrimonio un papà dire: “Io alcune volte devo picchiare un po’ i figli… ma mai in faccia per non avvilirli”. Che bello! Ha senso della dignità. Deve punire, lo fa in modo giusto, e va avanti.»)

Pope Francis visits Philippines

EPA/ETTORE FERRARI

Cf. și:

PAIDEIA – despre viciu, bătaie, pedeapsă și școală…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/07/12/paideia-despre-viciu-bataie-pedeapsa-si-scoala/

3 Comments
 1. Corson permalink

  Baieteii, ca sa nu-i umilesti, trebuie trasi de putza. Sa le creasca. Zic si eu, ca tata de fete.
  Ca ex-baietel, la noi in familie mama era papa. Cite una pe coaja ne mai scapa, cind nu eram suficient de umili, eu si frate-miu. Nu-mi aduc aminte sa ne fi tras de putza. De asta nici n-o am mare.
  P.S. Fara nici o legatura cu faptul ca aia cu putza exagerat de mare fac poteca la Jilava si Rahova de ceva vreme.
  P.P.S. Singurii pedagogi, psihiatrii si privitori de pe margine care confunda o palmutza cu violenta fizica sint traitorii dictonului: “Ce copil frumos, futu-i mama lui!”.
  P.P.P.S. Sint ateu.

  Like

 2. Desigur, faza cu Fecioara Maria lovind pruncul e exagerata. Nu mi-as imagina-o pe Fecioara Maria altfel decat blanda. Cat despre Papa, eu zic ca nu s-a referit la violenta fizica neaparat. Si apoi, in exemplus dat, exista cuvantul “uneori”

  Like

 3. Victor Grigor permalink

  QVI BENE AMAT BENE CASTIGAT!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: