Skip to content

Cum am fost Marchizul de Sade…

February 9, 2015

 

10577169_793242467376260_1583783301126273315_n

Foto de Dan St Andrei…

16296_793242480709592_2132514630736655063_n

Marquis de Sade (“the divine”) by Man Ray…

Pe lângă faptul că era un mare democrat și unul din primii legislatori care au propus, în plină Revoluție Franceză, ca deputat (délégué à la Convention) suprimarea pedepsei cu moartea…

(“Un om omoară un om – societatea îl ghilotinează… în loc de un mort, societatea se trezește cu două stârvuri.”)

… Marchizul de Sade mai era și un excepțional scriitor, cu un simț al umorului în eros care îi garantează că nu va fi niciodată demodat.

Păgânul din mine nu crede în nimic, dar dacă ar exista dovezi ale reîncarnării… iată mai sus!

Ah, pe lângă excepționalul har literar și scriitura viguroasă, Sade a mai fost și primul autentic militant ateu… motiv pentru care Robespierre îl detesta.

Coincidență suplimentară, Sade (mon prochain) a fost scriitorul preferat al scriitorului meu preferat, Pierre Klossowski, cel care a preluat de la Sade ideea de a explica economia prin sex:

Criza economică explicată prin sex…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/17/criza-economica-explicata-prin-sex/

 

5 Comments
 1. noname permalink

  Sefu’ asteapta niste demisii si rezultatele unei anchete interne mai necrutatoare decat DAESH. Cum care sef? Cap Patrat, Cap de Bormasina, Fraierul Satului, Inca un profesor – hai ca-l facem si p-asta…..etc etc etc etc etc etc etc. Unde nu trebuie sa vada stiti ce trebuie sa faceti – spatii albe. Chiar daca nu pare e foarte, foarte, foarte furios. Demisiile si retragerile din activitate trebuie sa fie multe, scrise pe coala regulamentara A4. Nemaivorbind ca unii ar trebui sa-si dea demisia din viata dar fiind dar mai bine o pastreaza. Si sa nu-i mai numarati casele cu laserul ca aproape i-ati ars retina doamnei. Si in maximum un an sa citim cu pop-cornul in fata TOATE DOSARELE CNSAS AFISATE FRUMOS PE INTERNET CU TOATE DETALIILE, INCLUSIV PAGINILE LIPSA. Legendele zic ca Romania nu e de fapt o tara saraca. Tot legendele mai zic ca trebuiesc repatriati de urgenta toti specialistii aia care nu aveau ce cauta acolo. Un alt sef si mai mare si mai negru la fata de nervi zice ca raportul ala senatorial e bullshit si ca d-aia nu s-a grabit sa largheze nimic. Cum se face ca brusc s-au adunat foarte multi scelerati intr-o anumita zona a lumii si au inceput sa taie capete? Are you screwing the Marines?

 2. De Sade a fost un scriitor bun, viguros, care dezvaluie moravurile societatii sale. Nu este el vinovat ca asa era societatea. E prea putin important daca era ateu sau nu. El dezvaluie tarele tuturor: clerici si mireni, bogati si saraci. Totudi, exista o doza de cinism la el. Si o repetitie plictisitoare, la un anumit moment. Dar cel mai mare cusur este ca nu gaseste nici o modalitatea de a stopa luxura sau, dimpotriva, de a funda o societate pe luxura. Este doar un zugrav ce reda societatea. Nu are curajul de a ridica stindardul unie lupte. (Oricare ar fi ea.) Daca societatea nu era asa de inchistata in dogme oficiale (pe care toti le incalcau), azi ar fi fost un nimeni. Apollinaire mi se pare mult mai talentat…

  • Apollinaire scria un secol și jumătate mai târziu. Se petrecuseră multe revoluții literare și modificări în paradigma culturală.

 3. noname permalink

  Ultrasii ros-albastri adreseaza sincere felicitari si calduroase urari de La Multi Ani Clubului de Crosetat Unu pe fata, doi pe dos, de la Atarnatii din Deal. Se pare ca au alunecat pe coji de banana. Plictisitoare si repetitive sunt metadatele asa e, dar cum altfel poti sa impregnezi?

 4. Cronos si tetanos permalink

  “primul autentic militant ateu” in care cronologie? Primul din istoria umanitatii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: