Skip to content

Eroarea lui Lucian Mindruta cu recrutarea, Rusia, Europa și tot restul…

February 14, 2015

10599528_802447716455735_6878733891961002154_n

Putin.
Fotoportret de Kirill (AFP)

Am intervenit mai devreme în toată isteria asta cu recrutarea, după ce Lucian Mîndruță a reproșat generației 20-35 de ani (fără a se prijini pe vreun sondaj, fără nici o cercetare empirică la îndemână) că ar fi lașă, nepatrioată, neinteresată de nimic și deloc gata să se bată pentru a apăra… ce? Ce?… nici el n-o formulează prea bine.

Primea mea reacție, prudentă, amuzată, a fost asta, adineaori pe Facebook:

“Lucian Mîndruță, “cazacii” și “kazahii”…

Am încercat și eu, împins de atâta lume indignată, să citesc textul lui Lucian Mindruta cu recrutarea… 
Nu pricep de ce atâta pasiune. E vorba până la urmă doar de un blogger care scrie modest, de ce așadar trebuie ca o postare rău strujită de-a lui să devină isterie națională? 

Plus că nu-nțeleg de ce Mindruta ortografiază “kazacii”. Ce vrea el acolo? 

A vrut Mindruta să spună: “cazacii” sau “kazahii”? E vorba de etnii și realități istorice diferite. “Kazacii” în schimb nu există.

Bun, știu că multora din nerecrutați nu li se va părea demn de atenție dacă Mindruta a vrut să spună “cazacii” sau “kazahii”, dar insist că nedumerirea mea e mai importantă decât manipulările lui neîndemânatice… până la urmă, chiar și morți doar ortografia corectă vă va salva.

Plus că dacă el nu știe diferența între “cazaci” și “kazahi”, cu cine de fapt vă trimite la luptă?

Bun, pentru mulți (ursuleți de tomberon le zic eu) prima mea intervenție a părut superficială, cum că adică m-am legat de un grafism nepotrivit cu K, șa-ba-da-ba-da… Cazaci, kazahi, ce importanță: Știe el… In realitate, ce nu vede Mîndruță — și alții ca el care poate deja pre-evaluează o recurutare— este că așa, fără entuziasm cum o subliniază el, funcționează orice societate normală (vezi tinerii americani în timpul războiului din Vietnam) și că abia acum ideologii descoperă că e nevoie de o doctrină totalitară, sau de o psihoză colectivă, ca să-i mobilizeze pe tineri pentru un ideal până atunci cam grotesc… Doar că nu așa de neîndemânatec se face, cum a încercat Mîndruță, prin culpabilizare și ridiculizare.

Odată ajunși aici, iată de ce mesajul lui Mindruță e inacceptabil:

— în tot textul lui, el nu menționează deloc Europa. Nimic, absolut nimic despre Europa și România europeană. E România americană sau izolată, pentru el?… Ii intreabă pe tineri dacă s-ar bate pentru “America si multinationalele care ne baga hamburgerul pe gat si vaccinul pe vena”… Halucinant!… America!… Ce vrei tu să spui Mîndruță, cu America? Tu trăiești în Balcani, în Europa. Dacă vrei tineri în armată, vorbește-le de rolul lor în regiune și pe continentul european, nu de America, cum făcea jalnic tataia, scăpat din bombardamentul de la Ploiești, care în copilăria mea fuma țigări din hârtie de ziar și îmi spunea cum au să vină americanii să ne scape.

— Nimic așadar despre Europa. Mîndruță nu știe de fapt nimic despre Europa, despre cum funcționează ea, așa fără arme, dar în care am intrat în 2007 și care ne ajută să fim o democrație. Nimic nu spune el despre miza actuală, care e aceea a Rusiei împotriva occidentului EUROPEAN, iar nu american. Putin a blocat semnarea unui acord de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, nu cu SUA. Asta trebuie să vă spună făcătorul de opinii Lucian Mîndruță.

Iar dacă e anti-european, să spună atunci de ce. Să spună de ce trebuie să te bați împotriva lui Putin, dar și împotriva Europei.

Sigur că SUA rămân dominante in NATO, dar nu cu NATO negocia Kievul, ci cu Europa. Europa de care nu se ocupă nimeni, nici Mîndruță, Europa unde Bucureștiul a trimis o nulitate totală în funcția de comisar european (Corina Crețu, 20.000 de euro pe lună), dar de la care România așteaptă bani în permanență.

A instiga tinerii la un război potențial fără a pomeni măcar ce e în spate, tabloul complet, arată fie rea voință manipulatorie, fie ignoranță totală.

Iată de ce, în mod discret, am atras atenția asupra faptului că Lucian Mindrută scrie Kazaci… Era o formă discretă de a spune că habar n-are despre ce vorbește.

Poate e un pic mai clar acum.

Zi ceva de Europa, Mîndruță. Poate vei fi mai mobilizator.

 

18 Comments
 1. SDfg permalink

  “Zi ceva de Europa, Mîndruță. Poate vei fi mai mobilizator.” Ar trebui sa simta intai. La fel si cu America – ii place partea care ii convine.

 2. the man with no name permalink

  Poate e cazul sa apelam si la un profesionist in chestiuni de propaganda si mobilizare a populatiei pentru razboi… 🙂

  Iata ce spune Hermann Wilhelm Göring intr-o discuție privată (18 aprilie 1946) cu Gustave Gilbert, ofiter de informatii si psiholog, vorbitor de germana, căruia i s-a permis de către aliați accesul liber la toți prizonierii din închisoarea din Nuremberg. (Gilbert, G.M. Nuremberg Diary. New York: Farrar, Straus and Company, 1947 (pp. 278-279)):

  “Göring: Evident că popoarele nu doresc razboi. De ce și-ar risca viața în război un țărănoi sărac cînd tot ce poate spera de pe urma lui e să se întoarcă acasă întreg? Natural, oamenii de rînd nu doresc războiul; nici în Rusia, nici în Anglia, nici în America, nici în Germania. Asta se știe. Dar, pînă la urmă, cei care determină politica sînt liderii tării și e totdeauna foarte simplu să îi împingi pe oameni în direcția dorită indiferent dacă ai o democrație, o dictatură fascistă, un parlament sau o dictatură comunistă.

  Gilbert: Există o diferență. Într-o democrație, poporul are ceva de spus în chestiune prin reprezentanții săi aleși, iar în Statele Unite doar Congress-ul poate să declare război.

  Göring: O, asta e minunat (Oh, that is all well and good), dar, are sau nu are ceva de spus, poporul poate fi oricînd pus sub comanda discreționară a liderilor. E ușor. Tot ce trebuie să faci e să le spui oamenilor că sînt atacați și să îi denunți pe pacifiști pentru lipsă de patriotism și punerea țării în primejdie. Funcționează exact la fel în orice țară.”

  Din aceeasi carte, inca o observatie deosebit de interesanta a aceluiasi Göring:
  “After the United States gobbled up California and half of Mexico, and we were stripped down to nothing, territorial expansion suddenly becomes a crime. It’s been going on for centuries, and it will still go on.”
  (At lunch during the Nuremberg War Crimes Tribunal (11 December 1945); Nuremberg Diary p.66, 1947 edition.)

  Vad in text ca “Putin a blocat semnarea unui acord de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană”.
  Cum l-a blocat? Oferindu-le ucrainienilor un imprumut de mai multe miliarde decit oferea UE, imprumut preferat de presedintele democratic ales al Ucrainei (si, banuiesc, de restul politrucilor de pe-acolo)?
  E ceva ilegal sau imoral aici?

  In ce ma priveste, zic si eu ca Ron Paul: “I’m not pro-Russia, I’m not pro-Putin, I’m pro-facts.” Iar peste faptul ca la Kiev a avut loc o lovitura de stat finantata si organizata de NATO, UE, C.I.A., N.E.D. si ong-urile aferente si peste faptul ca la putere acolo se afla de atunci o junta teleghidata din America nu poate sa treaca nimeni care are pretentia sa discute serios ce se intimpla acolo.

  • Iosif Stalin permalink

   “junta teleghidata din America”? esti cu capul baietzel.Eu locuiesc personal la granita cu Ucraina si din intamplare cunosc un ucrainian din Odessa. Ucrainienii vor sa scape de urs. Punct. Mai dai dracului de rusi, asta-i sloganul.
   Un sfat: daca vrei sa fii convingator nu cita un criminal de razboi condamnat, dependent de droguri aproape 30 de ani si care si-a datorat cariera unui pictor ratat, cu mustata ca un rahat de muste. Goring, man, este atat de complet inutil incat nepotii lui s-au autocastrat, ca sa-i dispara genele, odata pentru totdeauna.
   Iar Ron Fucking Paul, Jesus Fucking Crist Allmighty – sustine revenirea la monezi de aur, cam atat simt al realitatii are domnul.
   Sau poate iti dai si tu cu Parerea ca Ponta despre taxarea muncii – la misto, ce pana mea, internetul nu iti da cu ranga in cap atunci cand indrugi prostii.

   • the man with no name permalink

    Iosif Stalin, mai Koba, mai,

    Daca germanii ar fi cistigat razboiul, ei ar fi fost eroii, iar criminalii de razboi ar fi fost ceilalti.

    The telling of history is largely an exercise in guilt transference. Public perceptions of good guys and bad guys are shaped as much by what is taught as by what is omitted.

    Iar Ron Paul NU sustine revenirea la monezi de aur, Itzik, ci la banii cu acoperire in aur sau in orice altceva vrei tu. Dar sa nu fie hirtie fara nici o acoperire pe care unii o tiparesc dupa cum le vine lor bine, iar apoi isi folosesc armata ca sa oblige restul lumii sa vinda marfurile esentiale (energia in primul rind) exclusiv in schimbul hirtiilor lor verzi. Si, desigur, pentru tine astea sint marile lui crime: ca nu mai vrea mii de baze militare ale USA in strainatate si razboaie purtate prin Asia, Europa si Africa (deloc, nu doar acele razboaie purtate exclusiv in interesul Israelului) si nici tribututul acela de 3-4 miliarde de dolari anual platit Israelului de contribuabilul american. A mers asa vreo 60 de ani. Ajunge! Ajunge-n plm!!!

    Hai, Shalom, ciocoflendere. 🙂

    P.S. te supara drogatii? Pute America de hashish, pot si dracu mai stie ce. De la Obama pina la ultima curva, fiecare al treilea american se drogheaza. Göring ar putea sta la masa cu toata crema Hollywood-ului si Wall Street-ului, cu toate “vedetele” alea la care se inchina prostimea.

   • Adrian permalink

    Dr. Ron Paul a cerut in mod corect desfiintarea monedei fiat si revenirea la standardul de aur pt un motiv simplu – ai auzit de financial bubbles ? D-aia. Plus a propus retragerea TUTUROR trupelor americane de peste tot, din motive financiare si umanitare. Iarasi corect. Ar fi fost un presedinte EXACT la antipozii lui Trump, pt ca e om de stiinta.

  • @the man with no name : vorbe de clacă cu citate dintr-un psihopat. Ucrainienii pun în balanță binefacerile Rusiei, experimentate pe pielea lor timp de secole, cu ce văd și trăiesc în Europa. Și apoi grobianismul mistificării. NATO, UE, C.I.A., N.E.D., ONG-urile și omuleții cenușii au pus de o manifestație. În replică Rușii cu omuleții verzi NU au luat Crimea și NU se bat în Ucraina. Rușii, dragii de ei, acești promotori ai păcii și libertăți popoarelor. Ei doar ajută!

   • the man with no name permalink

    dtimariu,

    Vreti razboi cu rusul, frati rumani? Razboi sa va dea dracu! :mrgreen:
    Sint la mii de km de si ma uit la voi ca la un spectacol cu prosti.
    Da’ aveti mare grija, ca, de vreo 15 ani, tot ce ating americanii se metamorfozeaza urgent in kkt.

    Du-te la ostire daca vrei, pentru tara mori… 🙂

    Citi dintre aia fo 4 milioane plecati crezi ca se vor intoarce sa se ingroape, alaturi de tine, in santul cu noroi pina la genunchi de pe malul Prutului? Exact!

    Dar dintre aia inca in tara si cu virste intre 15 si 40 de ani citi crezi ca sint in cautarea unei solutii ca sa o ia din loc inspre Vest cit mai repede? 🙂

    Si ce crezi ca va fi pe frontiera de Vest a Romaniei cind va razbate zvonul ca vine mobilizarea generala? Mai rau ca pe vremea lu’ Ceasca, tataie! Iar vor intoarce granicerii armele spre interior. 🙂 🙂

    Despre progeniturile celor cu bani cred ca stii deja: toti sint cel putin (ca distanta de Romania) in Elvetia. Si-o sa ramina la studii si 10 ani daca o sa fie nevoie. :mrgreen:

    Hai, razboi placut!

 3. Make war while I make love permalink

  Mîndruţă nu e împotriva vaccinurilor, dimpotrivă, îi ironizează pe hipsterii anticapitalişti şi antivaccin (anti-vaxxers) care cred că nu e cool să te baţi pentru americanii capitalişti şi multinaţionalişti care ne bagă pe gât hamburgeri cu “chimicale” şi în venă vaccinuri care ne fac autişti. Evident, cineva ar trebui să-i spună lui Mîndruţă că nici ucrainienii nu se înghesuie la război şi că omenirea a intrat într-o nouă epocă a armatelor de mercenari (contractors, military “advisers”).

  De ce scrie “kazaci” ? Probabil pentru că sună mai străin, mai “xeno” decât “cazac”. Vrea să ne sperie mai tare. Sau poate din acelaşi motiv pentru care scrie “Mîndruţă”. O fi anti-academie sau o fi fost educat în Anglia Tudorilor, când tot şecspiru’ ortografia după ureche.

  De ce nu zice de Europa ? Pentru că cei care se opun războiului din Ucraina îl consideră în primul rând un complot american, şi pentru că Mîndruţă e un fel de neocon dâmboviţean care crede că Europa s-ar face preş în faţa Armatei Roşii, dacă n-ar propti-o americanii cu de-a sila.

  Oricum, eu susţin demersul lui Mîndruţă. Am trecut de 35 de ani şi am pus ochii pe nişte potenţiale văduve de război.

 4. surena permalink

  Ucraina a ajuns in pragul colapsului din cauza unor politicieni corupti si ipotenti,cand ai atatea minoritati nu poti sa le dai cu sitir si sa ii asupresti asa cum nici sovieticii nu au facut – o. Vad ca multi le plang de mila,dar ignora modul cum sunt tratati romanii din Bucovina.Natiunea ucrainiana nu exista decat in alcoolul unor politicieni de la Kiev si la niste americani ignoranti .
  Problema dezinteresului fata de armata este o problema veche ce dateaza din perioada tarzie a Imperiului roman,deci nimic nou sub soare.

  • papaya permalink

   sictir, agent rus.

  • asa e. ucraina e o inventie. 7000 de etnii acolo. o tara formata din bucati rupte din toate statele vecine.

 5. Iosif Stalin permalink

  @the man with no name: esti nebun de legat
  “daca germanii ar fi castigat razboiul” – pune mana pe o carte despre al doilea razboi scrisa de un istoric bun – fa acest efort minim, man. Adolf nu ar fi castigat razboiul nici daca ar fi luptat Thor de partea lui.

  Iar Ron Fucking Paul, Jesus Fucking Crist Allmighty – you are just hopeless.

  Daca esti la “mii de kilometri” ce te seaca ba pe tine grija ce facem noi la granita cu Ucraina? E ca si cand as da eu 2 bani pe ce spirt face SUA la granita cu Mexic.

  In ce priveste “razboiul cu rusu” – man, esti ars in cap. Rusia are 300.000 de ostasi, ca sa apere o tara care se intinde pe 1/6 din glob. Rusia are mai multi troli pe net platiti, asa ca tine, decat ostasi pregatiti de lupta.

 6. Dihai Mumitru permalink

  O, ce de belicosi plini de casus beli.
  Dar cu muzica de Beethoven inainte mai flacai.
  Spre ambasada ukrainei mai. Pentru inrulare ca vuluntar, pe Aviatorilor 24 birjar, la bulivar.
  Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium…

  • Iosif Stalin permalink

   Esti prost ca noaptea. Si tu si mama ta.

   • Dihai Mumitru permalink

    Apai, generalissime, prin definitie si excelenta, nu toata lumea-i geniu ca mata. Ceea ce-i foarte bine caci asa a harazit Mniezou cel mare, bland si bun.

 7. Marzpan permalink

  Ca tot veni vorba de kazahi, cazaci, la linkul de mai jos apare o dementa chiar mai grava decat dacopatia.
  Delirantul (isi spune EuNuke – eunuc?) explica etnogeneza romanilor ca fiind rezultatul unui complot iudeo-sasanid, la fel precum si Cristos ar fi fost tot un perfid agent iudeo-part.
  Pe scurt, romanii ar fi aparut ca rezultat al iudaizarii getilor (aka!!! goti, gepizi, bessi, pecenegi!!!!)
  http://forum.dupablogurilegri.ro/viewtopic.php?f=42&t=2639&hilit=iudeo+persana

  E un fagure de miere nebuna threadul respectiv.
  De pilda, se baga in lingvistica si deriva cuvantul “han”-“khagan” din ebraicul “cohen” :))))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: