Skip to content

Divergent 2 (Insurgent) – despre sclavi in Utopia…

March 22, 2015

poster-Shailene Woodley-movie review-divergent-2014-dante ross-danterants-blogspot-com

Pentru cei care încă mai au nostalgii utopice:

Nulla familia rustica in viris mulieribusque pauciores habet quam quadraginta, praeter duos ascriptitios servos, quibus pater materque familias graves ac maturi praeficiuntur.”

(‘Nici o familie de țărani nu are mai puțin de patruzeci de membri, bărbați și femei laolaltă, fără a mai socoti câte doi sclavi pe care stăpânul și stăpâna îi strunesc cu severitate și înțelepciune.”)

Thomas Morus, in Utopia, descriind structura societății perfecte… “Ascriptitii servi” sunt pur și simplu “sclavii”, attachés à la glebe, legați de glie potrivit dreptului roman… Traducerea românească a lui Bezdechi a Utopiei lui Morus redă termenul foarte corect prin “robi”)…

Stai un pic… Cum adică robi? Robi și sclavi în Utopia?!!… Societatea perfectă are nevoie de sclavi?

image

Da, toate astea, trecând prin Platon și Thomas Morus, ca să ajungem la al doilea voleu al distopiei Divergent, acest Hunger Games al săracului, al doilea episod, în care ticăloasa planetară (jucată de Kate Winslet) capătă in sfârșit proporțiile pe care le merită.

Cum nu trebuie sa ne asteptăm nici la mare psihologie și reflecții politico-filosofice, nici la complicate narațiuni paralele, divertismentul final reiese ca surprinzator de reușit. Asta e ceea ce se numește entertainment si din care băieții si fetele de azi învață binele si răul. Aplaudăm in treacăt si faptul ca bunul principal (personajul numerotat Four) poate lichida un prizonier cu sânge rece împușcându-l zgomotos in față. Pana la urma ne-am saturat de personajele bune care sunt bune in bloc, fără nuanțe.

E bine si ca eroina (ca si in Hunger Games, personajul principal e tot o fată invincibilă) își taie părul… Pe langa ca ii stă bine așa, părul nici nu o încurcă in toate acrobațiile letale pe care le face de-a lungul si de-a latul filmului (inclusiv insuportabile torturi cu cabluri înfipte in toate orificiile).

Câteva mici întorsături bine găsite și un final eliberator care ne anunță că acum că toți cobaii umani vor ieși din cetatea utopică, ei vor da de realități și mai înspăimântătoare si ne vor aduce multe-multe alte episoade viitoare. Încă o franciză care va rivaliza cu Hunger Games sau cu cea (nu foarte reușită) cu labirintul (cf. link mai jos).

Revoluționari, utopie-distopie, oroarea perfecțiunii sociale impuse, surogat de Platon, totul util prin aceea că, in lumea de azi a reînvierii totalitarismelor, li se amintește tinerilor descreierați că și in Utopia există sclavi (cf. link mai jos)…

Si, desigur, pentru că i-am adus atâtea laude pentru latura de divertisment reușit, iată și contrapunctul: e perturbant să vezi cum toate distopiile astea pe care le-am insirat si care ne umplu ecranele sunt bazate pe un ideal elitist. Numai supraeroii si supraeroinele pot salva gloata; chiar dacă pot avea îndoieli (sau mai executa cu sânge rece ticăloși capturați), ei sunt construiți din devotament si perfecțiune fizică.

Sângerează estetic, nu merg la toaletă, iar tatuajele lor mistice rezumă epopei in limbi neinventate încă… Fără să vrea, aceste scenarii îl reproduc pe cel al distopiei dezvăluite chiar de ele: doar o mână de aleși se pot salva, iar exemplul lor trebuie să ne facă să nu vedem, sau să uităm, că și in Utopia există sclavi.

Divergent (2014) – când distopia devine o franciză…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/04/09/divergent-2014-cand-distopia-devine-o-franciza/

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 : când revoluționarii devin regizori de clipuri…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/11/21/the-hunger-games-mockingjay-part-1-cand-revolutionarii-devin-regizori-de-clipuri/

Hunger Games 2: un film care vrea să aștepți doi ani ca să-i afli sfârșitul…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/12/14/hunger-games-2-un-film-care-vrea-sa-astepti-doi-ani-ca-sa-i-afli-sfarsitul/

pe același model distopic a mai fost recent și:

Maze Runner – o distopie cu copii hăcuiți…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/10/18/maze-runner-o-distopie-cu-copii-hacuiti/

Sexul in literatura SF…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/31/sexul-in-literatura-sf/

image

 

3 Comments
  1. noname permalink

    Ce se-ntampla dragi tovarasi talhari? Francezii e zgarciti si e pizzo prea mic? Sau nu vrea deloc sa vireze si ei ceva sa mananca si gura voastra? http://publi.vinci.com/vinci/vinci-rapport-annuel-2013.pdf Na, raportul anual de activitate si financiar a’ lu’ Vinci pe 2013. Acu’ sa va demontam minciunile: cifra de 2 miliarde pe care o vehiculati pentru constructia tronsonului Comarnic Brasov e cam mare. Ia mai scadeti fo 200 de milioane. Are contract de parteneriat pe 29 de ani si proiect pentru dezvoltare locala care presupune implantari Vinci, da, ca-n Bulgaria. Tronsonul de 54 km are 3 mari noduri rutiere, 19 viaducte, 15 poduri si trei tuneluri bitub de aproape 20 de km. Adica MULT MAI IEFTIN, CU MULT MAI IEFTIN DECAT NENOROCIREA AIA DE BUCATA DE AUTOSTRADA TRANSILVANIA care a presupus turnarea de covor asfaltic peste niste dealuri ca sa poata sa puna paharul de apa pe bordul masinii doi idioti. Ah, inteleg, Umbrarescu, Umbrarescu, ce combinatii ar fi iesit si ce se mai scurgea asfaltul la prima ploaie;… Ia sa repetam impreuna cuvintele astea: Boagiu, Mitrea, Dobre, Blaga, Videanu, Berceanu, pai numai astia cu ce au cumpara linistiti ditamai pachetul de actiuni la Vinci pe CAC 40. Facem mishtouri tov Isarescu? Cica intra Romania in zona euro numai dupa ce se construieste autostrada care sa lege Transilvania de Muntenia. Si cica Romania s-a dezvoltat pe enclave ca asta e, ghinion, daca nu poate toti sa fie smekeri si sa fura si ei ceva si e tarani prosti din Las Fierbinti! Pai asta e mason sau e magraon? Ba firai al dracului cu via de-ai sapat-o ai uitat de unde ai plecat ghiolbane? Severica tata, Politia va cauta pe la usile vilelor pen’ ca ati furat si furati in continuare. Ia incercati sa va urcati pe Codul Penal cu juristii, ia sa vedeti cata futaiul va luati. Poate vreti sa vedeti revolutii pe la ambasade! Vreti una si-n Romania? Da’ sa va pregatiti cururile de fuga ca la a doua s-ar putea ca gloantele sa zboare exact unde trebuie!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Steve Jobs (2015): mult talent pentru un efort inutil | Cabal in Kabul
  2. Snowden (Oliver Stone 2016) -cum faci un biopic despre un personaj ambiguu aflat încă în viață | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: