Skip to content

De ce trebuie să rîdem de religii? Testamentul lui Charb (fost suflet la Charlie Hebdo)

April 17, 2015

12 Dead In French Magazine Shooting

Tocmai a ieșit cartea —pamfletul mai degrabă— la care lucra Charb (Stéphane Charbonnier), desenatorul și directorul asasinat, împreună cu 11 alții, al săptămânalului Charlie Hebdo.

“L’Obs” publică unele extrase, impresionante, în numărul de săptămâna asta.

Carte se numește: Scrisoare deschisă escrocilor islamofobi care fac jocul rasiștilor ( “Lettre ouverte aux escrocs de l’islamophobie qui font le jeu des racistes”, ed. Les Echappés )

In ziua în care a fost asasinat, Charb tocmai trimisese ultimele corecturi la editură. Mai rar un text atât de demn și de lucid al unui om care anunțase de multă vreme că preferă să moară decât să trăiască într-o societate în derivă în care umorul e sufocat lent de mașina spălătoare de creier a religiilor și ideologiilor.

Pentru a explica valoarea terapeutică a umorului, Charb vorbește de-a lungul cărții în favoarea islamului. Adevărații rasiști, spune el, sînt cei care consideră, în mod direct, o cultură anume ca neffind suficient de matură ca să suporte satira.

“Un text sacru”, scrie Charb, “nu devine primejdios pentru ceilalți decât începând din momentul în care un credincios fanatic decide să aplice literalmente, fără nuanțe, ceea ce citește în cartea sa de căpătâi. Problema nu rezidă în Coran sau Biblie, romane soporifice, incoerente și rău scrise, ci în capul credinciosului care citește Coranul sau Biblia așa cum se citesc notițele de asamblare de la Ikea. Trebuie să faci exact ce scrie acolo, altfel universul o dă în bară (sinon l’univers se pète la gueule). Iar necredinciosul trebuie decupat urmând exact linia punctată, altfel Dumnezeu n-o să-ți dea vacanță după moarte.”

“Luați orice carte de bucătărie, declarați că ce scrie în ea este Adevărul și aplicați literalmente asupra celorlalți ceea ce spune Scriptura și-o să vedeți ce sângerete iese de acolo.”

o-CHARLIE-COVER-570

Charb pune însă în cauză și presa, inclusiv cea franceză și în general occidentală:

“O publicititate delirantă a început să fie făcută desenelor noastre, care înainte nu erau luate în seamă, presa anunțând că ele au să șocheze musulmanii… și evident acele prevestiri au sfârșit prin a provoca evenimentul. Noi satirizam extremiștii. Detractorii noștri au decis să vadă acolo o insultă adusă musulmanilor în general. Pentru că presa a decis că niște caricaturi în care apărea Mahomed nu puteau decât să declanșeze mânia musulmanilor, asta a împins în cele din urmă spre mânia asociațiilor musulmane.”

“In virtutea cărei teorii schiloade umorul ar fi mai puțin compatibil cu islamul decât cu alte religii? A spune că islamul nu e compatibil cu umorul e la fel de absurd ca a pretinde că islamul nu e compatibil cu democrația sau cu laicitatea.”

“Dacă dăm de înțeles că poți râde de orice, dar nu de anumite aspecte ale islamului, pentru că musulmanii sunt mai susceptibili decât alții, nu duce asta la discriminare? Ar trebui să punem capăt acestui paternalism burghez binevoitor de stânga care caută să-i protejeze pe “amărâții persecutați”.”

“Cei care acuză Charlie Hebdo de islamofobie se solidarizează de fapt cu islamul radical, fundamentalist.”

Așa scria Charb, da, în momentul în care a fost asasinat de imbecili fanatizați.

Ca un punct final, nu vom repeta niciodată că a rîde de islam, sub orice formă, nu te face rasist, pentru că islamul nu e o rasă. Musulmanii sunt și albi și negri și galbeni, ba chiar și roz, in cazul acelor gays musulmani care nu îndrăznesc să se afirme.

Islamul e doar o ideologie ca atâtea altele și merită să fie ridiculizat ca toate celelalte.

Pope genoc

Papa recunoaște genocidul armean. 

— “Numai să nu fie poponari printre voi.”

unecharliehebdoeglisecatholique charlie-hebdo-frontpage

From → Paraphernalia

8 Comments
 1. Dan permalink

  Din pacate… , asha cum vaf eu treaba, desigur, argumentul ca “trebuie sa radem de Religii” ( chiar asha??!, fara discriminare sau…discernamant, Stalinist si Marxist?, … doar pentru ca “sa crezi in… Asta”… nu! aduce bani?, sau pentru ca le confundam cu …ideologiile??!)… are mai multe “vicii de structura” care nu numai ca-i anihileaza valoarea de adevar…, dar face demersul Destructive Social…, neacordand… ci rapind! o manifestare fundamental umana… aceeasi de a ‘comunica cu Natural Profunda! a alcatuirii umane… ca entitate Cosmica’. Si nu!… nu e ‘abureala’ pseudo-tehnicista. Religia, oricarei e ea… (deshi cea Musulmana… are nishte curiozitatzi

  Like

 2. Dan permalink

  aparte…). Religiile sunt doar ‘calea formala, si poate formalizata discutabil uneori…, de a raspunde nevoii de ‘comunicare cu transcendentul’, unde acest -zis Transcendent
  …a fost cam… de mult, de la inceputurile Mecanicii Cuantice!…, prin “dualitatea” deloc mistica unda-corpuscul, a fost, ziceam, Rupt…Abrupt de Filozofie… capatand un loc clar…intre Shtiinte… de evoilor in Fizica. Ignorarea, cu intentzie sau nu, a faptului ca noi totzi, ca si Tot Cosmosul… suntem ‘in Real (itatea inconjuratoare… )’… doar daca… ‘observatzi’, ‘atinshi de lumina’… si suntem doar ‘unda asociata’, Veshnica!!! insa…, fara ‘observare’, ‘investigare luminoasa’, de pilda, …cu tot regretul… daca e cazul…, pentru Ideile/iluziile/ dogmele ‘materialiste’. Deci Dovezile sunt de fapt clare ca Nu! suntem ‘materie’ (un cuvant go l de contzinut, pastrat ‘impaiat’… drept convenabil la ‘prostirea’ gloatei… cum ca ar fi…minunate, ori asha ceva. Materia… e dovedita… Camp!… de la nuclee, la atomi, la dimensiunile familiare, la galaxii si Cosmos. OMUL este Clar! atunci alcatuit “dupa chipul si asemanarea…” … fiind o ‘plasa 3 dimensionala in Timp’… , o plasacale carei ‘ochiuri’, catralioane de trilioane de protons si neutroni… sunt …’micro-gauri negre’ (la propriu… cu o densitate de 10 la 17…)… conectate la dimensiunile inaccesibile… si ele o Realitate…cum shtiu din ’70… totzi cei care au citit de Teoria in 10 dimensiuni a Spercorzilor Vibrante… E dezolant sa vezi ‘roata’… reinventata… cu forma de patrat.Dar… dezinfirmarea…, si intzelegerea greshita a Libertatzii… (ca ‘access…fara consecintze… la imoralitate…)…ajuta.
  Singura cale, ma tem, de a gasi criterion morale, si Da!, avem nevoie! de criterii morale…, fara sa le facem D’ogme’ insa…, singura cale e data de Religii.Religii care Trebuie! sa fie pashnice!!! in idei…, altminteri devin… Darwinism… (batjocorit shi supermanipulant si el), facut…’dogma’ obligatorie in shcoli… deshi…nici vorba sa functioneze (un motor electric super eficient! e prezent…integral!!! in bacteria Paracellum…)

  Like

  • Sebastian permalink

   @Dan-comentatorul Nimeni, niciodată n-o să citească ce-ai scris tu acolo. Puteai la fel de uşor să scrii totul cu căcat pe peretele sanatoriului în care probabil îţi duci veacul … dacă… ai avea… suficient… pentru… punctele de …suspensie.

   Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. De ce nu putem rîde de Holocaust… |
 2. Ce înseamnă anunțul că Charlie Hebdo nu-l va mai desena pe Mahomed și de ce dreapta română se bucură obscen… | Cabal in Kabul
 3. Când Michel Onfray face jocul Statului Islamic… | Cabal in Kabul
 4. Charlie Hebdo despre atentatele din Bruxelles: coerență până la capăt | Cabal in Kabul
 5. Charlie Hebdo: o decriptare completă a numărului din ziua atentatelor, 7 ian. 2015… | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: