Skip to content

S-a senilizat cu totul Chomsky… știința lui e prețuită doar de teroriști

April 21, 2015

AA009_wa

Chomsky cu liderul șiit (pro-iranian) libanez Sheikh Muhammad Hussein Fadlallah, mai 2010.

S-a senilizat cu totul Chomsky (87 de ani)… Mai bine îmbătrânea demn. Numai tampenii dizgrațioase și conspiraționiste am citit în ultimul lui interviu, cu Euronews:

Chomsky says US is world’s biggest terrorist

http://www.euronews.com/2015/04/17/chomsky-says-us-is-world-s-biggest-terrorist/

Repetă, spre delectarea ălora de la Euronews, aceleași prostii și naivități pe care le bârâie monoton de câțiva ani încoace, tâmpenii iresponsabile cum aud numai la bunica mea si la dezorientații cripto-putiniști.

Transmite același sentiment de milă pe care îl transmitea Petre Țuțea, mereu bucuros să fie intervievat ca să provoace cu aceleași măscări intelectuale, afirmații mitologice aiurea, fără nici o sursă sau acoperire, bucuros că șochează invariabil cu același refren detașat de actualitate:

— Iranul cheltuiește foarte puțin pe înarmare (știe el, Chomsky) și n-ar folosi niciodată bomba atomică (habar n-are el de milenarismul șiit și de faptul că franja extremă a mollahilor așteaptă palpitând Armagheddonul);

— Putin e periculos numai pentru ai lui și deloc pentru ceilalți;

— Occidentul e oricum de vină: NATO nu și-a respectat promisiunea făcută lui Gorbaciov de a nu se extinde (de fapt n-a existat o asemenea promisiune, cum a spus-o si Gorbaciov însuși);

— Si, desigur, Occidentul e rău, esența răului, fără occident ar fi pace pe planetă.

Atacând încăpățânat, repetitiv și monoton occidentul, geniul lingvistic zaharisit care e Chomsky uită că știința lui, lingvistica, nu e predată nicăieri în țările musulmane. Nu vorbim de limbi străine în general, predate tehnic, căci engleza și altele se învață mecanic peste tot; vorbim de lingvistica comparată, sau de cea generativ-transformațională a lui Chomsky însuși, știința lingvisticii, care studiază mecanismele comunicării și ale creierului.

Nu se predă nicăieri lingvistica, nici in Egipt, nici in Maroc sau Pakistan…

De ce? Pentru că dacă s-ar preda, studenții musulmani ar trebui atunci să învețe că araba și ebraica sunt limbi (semitice) înrudite îndeaproape, precum sunt de pildă spaniola și portugheza (limbi romanice).

E inacceptabil acolo ca un student musulman să nu învețe că araba e o limbă unică în istoria umanității, și este cu atât mai inacceptabil să i se spună că e înrudită cu ebraica și cu etiopiana (amharica).

Rezultatul: nu se învață lingvistică în islam. Propria știință a lui Chomsky nu e predată nicăieri altundeva decat in Occidentul răului și in Israel (și, desigur, Rusia, Japonia, India, China sau alte țări neatinse de islam.

NOTA: Chomsky a trăit onorat toată viața în inima lui Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde și-a forjat epocala teorie a “structurii profunde” a limbilor si unde a format oameni precum lingvistul si psihologul Steven Pinker.

Chomsky: un lingvist de geniu, dar un trist clown senil când comentează politică în public.

Cf. si:

Disputa intelectuala a vremurilor noastre: ce știe Slavoj Žižek despre lingvistică, cînd el poartã sandale cu ciorapi?

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/03/disputa-intelectuala-a-vremurilor-noastre-ce-stie-slavoj-zizek-despre-lingvistica-cind-el-poarta-sandale-cu-ciorapi/

si

Sloterdijk și mătania fondatoare…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/04/02/sloterdijk-si-matania-fondatoare/

Despre Michel Onfrey și anarhism:

— Anarhia, Supraomul si stânga nietzscheana (și transpunerea ei în Iran)…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/10/anarhia-supraomul-si-stanga-nietzscheana-si-transpunerea-ei-in-iran/

Cf. și:

— Boris Groys: când marxismul e “pus în limbă” în mod platonician…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/05/28/boris-groys-cand-marxismul-e-pus-in-limba-in-mod-platonician/

From → Paraphernalia

7 Comments
 1. Imi aduce cumva aminte de aberatiile lui Bobby Fischer. Sahistul genial cazut in mania persecutiei.

  Ar trebui o discutie cu privire la pericolul ultra-specializarii. Cand devii perfect numai pe o parte a mintii si atrofiezi restul, nu seamana poate cu un iceberg cu un varf prea mare, prea greu, care se poate rasturna?

  Like

 2. George Apostol permalink

  Referitor la “Repetă, spre delectarea ălora de la Euronews, aceleași prostii și naivități pe care le bârâie monoton de câțiva ani încoace, tâmpenii iresponsabile cum aud numai la bunica mea si la dezorientații cripto-putiniști.” vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky

  Like

 3. Smartacus permalink

  Da, nu se invata lingvistica, dar se invata limbaje de programare, printre altele. Si fiecare limbaj de programare, de la cobol pana la glumele astea construite pe javascript sunt bazate pe gramatici Chomsky. In spiritul articolului, lasati-o mai usor, baieti, ca orice generalizare e falsa.

  Like

 4. Are dreptate Chomsky. America e stat terorist. 1.000 de baze militare în străinătate. Provoacă războaie, ultimul în Siria. Ei care ţipau contra AlQaida au plătit mercenari AlQaida ca să atace Siria.
  Cine neagă asta e un jeg.
  Cum adică nu a existat promisiunea americii de a nu extinde NATO? Adică a scris la vremea aia prin ziare şi au minţit ziarele?

  Like

 5. Vad ca debitezi senin niste ineptii pe care le poate identifica si un copil de 7 ani. Uite ca la Universitatea din Teheran aparent se studiaza lingvistica http://ut.ac.ir/en/page/416/faculty-members-research-interests . Puteai afla si tu asta cu un search pe google, dar cand ai capul inserat adanc in anus esti prea ocupat cu mirositul propriului rahat intelectual.

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Disputa intelectuala a vremurilor noastre: ce știe Slavoj Žižek despre lingvistică, cînd el poarta sandale cu ciorapi? | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: