Skip to content

O știre falsă despre Moldova, sau: Cum funcționează dezinformarea rusească?

June 19, 2015

epaselect epa04661681 A view of a bust portraying Russian President Vladimir Putin in St. Petersburg, Russia, 14 March 2015. Russian Cossacks are going to install a bronze bust of Vladimir Putin on the territory of the current ethnic farm Museum near St. Petersburg in May. The bronze bust depicting Vladimir Putin will embody the image of the Roman Emperor. EPA/ANATOLY MALTSEV

Un bust al lui Putin ca împărat roman într-un muzeu din Sankt Petersburg.

(EPA/ANATOLY MALTSEV)

Cum funcționează dezinformarea rusească? Uite așa (exemplu de azi, bun de manuale):

Se ia un europarlamentar lituanian (liberal) Petras Auštrevičius, care, ca mai toți balticii și polonezii, se preocupă de Moldova și de Ucraina și care face parte din delegația Parlamentului European pentru Moldova și e raportor în Parlamentul UE pentru Moldova.

E intervievat la Bruxelles de site-ul rusesc EUplus.info.

Site-ul are nevoie de interview doar ca un alibi, pentru a publica de fapt știrea bombă:

ЕС рассматривает возможность приостановки помощи Молдове

http://euplus.info/2015-06-18/es-rassmatrivaet-vozmozhnost-priostanovki-pomoshhi-moldove/

preluată imediat în Moldova (media din Moldova participând astfel fără să vrea la dezinformarea rusească), unde, desigur creează șoc:

UE ar putea sista asistenţa financiară pentru Republica Moldova
http://deschide.md/ro/news/economic/15906/UE-ar-putea-sista-asistenţa-financiară-pentru-Republica-Moldova.htm

și

Europarlamentar: După FMI şi Banca Mondială, şi UE ar putea sista ajutorul financiar acordat Moldovei
http://jurnal.md/ro/economic/2015/6/19/europarlamentar-dupa-fmi-si-banca-mondiala-si-ue-ar-putea-sista-ajutorul-financiar-acordat-moldovei/

Evident că știrea pare neverosimilă și că sare în ochi că e rău formulată:

“Uniunea Europeană discută o posibilă sistăre a asistenței financiare acordată Republicii Moldova.”

Dar ce e aia “Uniunea Europeană discută”? Un asemenea om ar spune despre ce institutie e vorba. Comisia Europeana? Parlamentul UE? Experti prin anumite Directii Generale (DG)?

Atunci tu, jurnalistul, înainte de a publica o asemenea știre, pui mâna pe telefon și suni la biroul omului din Parlamentul european… Și, desigur, și el e la fel de șocat ca toată lumea în Moldova: — Nu am zis eu așa ceva!… Asta au publicat ziariștii ruși? Dar e absurd… Cum adică “Uniunea Europeană discută”? Nu discută “Uniunea Europeană” așa ceva.

Dar parțial răul a fost făcut, căci știrea s-a propagat cu foarte mare repeziciune.

Și aici, desigur, se pune iarăși întrebarea (printre alții de către Paul Dragos Aligica) cum mai e cu “initiativa UE de a contracara propoganda rusa… “Misca ceva? intreaba el. “Ultima data se bateau in piept niste oficiali europeni ca fac si dreg ei cu nu stiu ce resurse alocate pentru apararea valorilor europene ale democratiei si libertatii si dai si sa vezi…”

Iată, așadar, cum e cu faimoasa celulă anti-propagandă putinistă pe care cei 28 de șefi de stat și de guvern, îngrijorați de ce fac Russia Today sau EUplus.info și toți trollii putiniști, pe față sau pe dos, i-au cerut în iarnă șefei diplomației UE Federica Mogherini s-o pună pe picioare:

Birocrația de la Bruxelles s-a gândit și s-a gândit si s-a gandit și a cerut capitalelor să trimită experți nationali la Bruxelles, pentru că slujbele astea sunt politice și, pe deasupra, pentru că, în ideea de a angaja oameni din afară, ar trebui găsiți mai întâi cei care să îi selecteze și trieze, nu-i așa? De unde să știi dacă un om e expert, dacă tu însuți nu ai expertiză?

Problema e însă că li s-a cerut capitalelor doritoare să facă asta să și plătească salariile acelor oameni… Așa că rezultatul e cel bănuit: nu s-a bulucit nimeni.
Adică de ce Sofia sau Varșovia să plătească salariile unor specialiști în rusologie pe care să-i trimită la Bruxelles să consilieze înalți funcționari și să decripteze propaganda rusă?

(Ca să nu mai vorbim că nu s-a gândit nimeni la situația absurdă în care expertul bulgar, să spunem, ar fi venit cu un salariu de câteva mii de leva, iar cel olandez cu multe mii de euro… Ei presupusi a lucra impreuna.)

Așa că se întâmplă cu celula rusească ce se întâmplă și cu propusa si ceruta celula de analiză a jihadismului european.

De ce să ne mirăm, insa, când eu nu cunosc decât vreo doi oameni prin serviciile lui Mogherini care fac distincția între islam sunnit și șiit…

Sa ne amintim insa și Catherine Ashton era atât de incultă și prostănacă încât l-a plătit pe nimeni altul decât pe Tariq Ramadan să vină la Bruxelles să-i explice ei cum e cu islamul. Pentru aia erau bani.

Revenind însă la manipularea de azi din EUplus.info: ar fi bine ca ziariștii să pună mâna pe un telefon înainte de a publica știri preluate de pe site-uri rusești. Altfel devin participanți la dezinformarea rusească.

Advertisements

From → Paraphernalia

2 Comments
 1. Problema nu este la cine dezinformează, problema este la site-urile moldovene, care preiau ca vitele, tot, de la filme, până la ultimele ştiri de propagandă împotriva lor.
  Nu-i prost cine cere, este prost cine dă(interviu în cazul de faţă).
  Iar înfiinţarea unei organizaţii anti-propagandă este absolut penibilă.
  Avem noi o vorbă românească cu scosul pietrelor din puţ. Propaganda(deşi cuvântul nu are un sens negativ) este atât de bine făcută, atât de elegantă, încât ar prinde aripi dacă ar avea adversar :).
  Ei sunt (NOT BS) deşi nu au adversari, imaginaţi-vă atunci.
  Soluţia este simplă, ignorarea, poporul rus oricum este pierdut, alea sunt fabule cu Putin rău. Putin joacă cartea pe care o cere poporul, exact ca şi Băsescu. Ei vor un tătucă, erou, este bănuit că a dărâmat nişte blocuri pentru a putea face pe cowboy-ul prin Cecenia fiindcă asta voiau ruşii, glorie.
  Noroc că Băsescu a mai lecuit prin degringolada totală spiritul de pionieri bombastici, deşi fostele lipitori încearcă să-l renască, a mai rămas doar spiritul de pionier versat, PSD.
  Deci, Moldova este singura vinovată, filme în rusă, televiziuni în rusă, media în rusă, presă în rusă, comunicare în rusă. Asta că a zis ceva ziar de rău nu este cea mai mare problemă, propaganda rusă există în parlamentul republicii, au partide pline de agenţi ruşi, pe faţă. Usatiî, Dodon.
  Despre ce vorbim? Câteodată când citesc ştirile de la ei mă întreb dacă ei se consideră un stat, fiindcă parlamentarii, politicienii nu consideră Moldova un stat, maxim un oblast.
  Păi declaraţiile tovarăşei Vlah sunt năucitoare, propaganda este la ei acasă, sunt parţial ocupaţi teritorial, şi total ocupaţi mediatic, propagandistic şi moral.
  Moldova există doar pe hârtie, rareori pe bune. Trebuie doar să priviţi degringolada de la primărie când Usatîi(tovarăşii lui) a ocupat (de data asta paşnic) sala de şedinţe şi au urecheat primarul dintre poliţie.
  Păi dacă data viitoare o să vină cu AK şi o să planteze steagul Novorossyei, cine o să-i oprească?
  Comisia UE antipropagandă?
  🙂 Problema este în interior.

 2. Mass-media moldovenească este la nivelul celei româneşti: adică sub orice critică.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: