Skip to content

Când Charlie Hebdo îl explică pe Cioran

November 26, 2015

james-foley-isis

Excepțional ultimul număr din Charlie Hebdo… Excepțional prin felul în care decriptează și poziționează, în multe articole, cele întâmplate la Paris, precum și pericolul global pe care îl constituie, de acum înainte, fascismul nihilist al fundamentalismului islamist.

In primul rând, Charlie H. îi lichidează pe oportuniștii precum Michel Onfray, filosoful și moralistul nr 1 al Franței de azi, care în ultima vreme alunecă pe o pantă fără limită a provocării. După atentate Michel Onfray a spus:

— “Franța trebuie să înceteze cu politica sa islamofobă.”

Intrebat într-un interviu dacă nu are impresia că acuză victimele mai degrabă decât făptașii, Michel Onfray a continuat: —

“Trebuie să ieșim din timpul jurnalistic al emoției și să intrăm în timpul lung al reflecției filosofice. Ceea ce s-a petrecut vineri 13 noiembrie este un act de război, dar e un război care a fost declanșat acum un sfert de secol de către clanul Bush și aliații lui prin distrugerea Irakului lui Saddam Hussein.”

Si Michel Onfray a urmat, bodogănind, că “poporul comunității musulmane planetare” se răzbună legitim. — “Primul agresor e occidentul”.

Rezultatul: Michel Onfray e citat favorabil, ca referință, în ultimul videoclip al Statului Islamic / Daesh.

Dar, scrie Charlie Hebdo, analogia e mincinoasă. Statul Islamic are o doctrină milenaristă și nihilistă care poate fi comparată cu nazismul. Dacă, după mitralierea vizitatorilor din Muzeul Evreiesc din Bruxelles anul trecut, sau a desenatorilor și ziariștilor de la Charlie H. anul acesta, unii au putut găsi o justificare, masacrarea inocenților de la terase în Paris acum pe 13 noiembrie nu are nici una. E vorba acolo de un demers milenarist, apocaliptic, care caută să precipite sfârșitul lumii, și care nu se combate prin argumente.

kaseasbeh-4

Toate acele filmulețe de propagandă ale Statului Islamic / Daesh, cu decapitări, lapidări, oameni arși de vii și copii asasini îi face pe islamiștii din Daesh mai răi decât al Treilea Reich. Naziștii, cel puțin, își ascundeau crimele și nu distribuiau filme de propagandă cu ororile de la Auschwitz. Statul Islamic, in schimb, are, afară de revendicarea literală a învățăturilor Coranului, chiar un manual practic: acea Gestionare a barbariei / Management of Savagery al ideologului Abu Bakr Naji, difuzat pe internet începând din 2004 și care explică în detaliu cum trebuie terorizat, căznit în public și ucis dușmanul până la distrugerea lumii lui.

Și aici Charlie Hebdo vine cu validarea teoretică a acestui nihilism totalitar: Cioran, care nu vedea transfigurarea, schimbarea la față a lumii noastre decât ca pe o alegere între una din extremele care erau nazismul și stalinismul. Cioran, care chema apocalipsa.

Cel care a vorbit cel mai bine despre Daesh nu a fost Hitler in Mein Kampf, ci Cioran.

Intr-un text din 1933, Cioran, care era atunci și fascist și nihilist, explică de ce trebuie să lichidăm această lume în care trăim. — Trebuie să ne entiuziasmăm, spunea el, “pentru fenomenul apocaliptic al barbariei. Un paroxism al furiei va împrăștia în cele patru colțuri ale planetei resturile unei lumi în agonie, iar orice revendicare a coerenței va dispărea în fața izbucnirii haosului.”

Da, Charlie Hebdo îl dă pe Cioran, cel care scrie că lumea noastră nu se poate salva decât prin exces criminal (în Schimbarea la față a României) ca ideolog al fascismului islamic… iată un titlu titlu de glorie pe care Cioran și-l dispută postum cu Michel Onfray, pe care Charlie Hebdo il desenează astfel:

Onfray

Charlie turnător

Dacă-l vedeți pe omul acesta, sunați poliția !


Despre Michel Onfray și Nietzsche mai scrisesem aici:

Anarhia, Supraomul si stânga nietzscheana (și transpunerea ei în Iran)

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/10/anarhia-supraomul-si-stanga-nietzscheana-si-transpunerea-ei-in-iran/

Când Michel Onfray face jocul Statului Islamic…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/03/29/cand-michel-onfray-face-jocul-statului-islamic/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: