Skip to content

Star Wars: The Force Awakens (2015): din care aflăm că nu există variantă “corectă” a mitului

December 19, 2015

SWTheForceAwakensStruzanD23Poster

E o mică modă acum printre acriturile ce vor să fie originale să anunțe pe un aer triumfător că ei n-au văzut niciodată un episod din Războiul Stelelor, că sunt imuni la mitologia lui copilărească etc.

Aceia comit o gravă confuzie. Și eu îmi propusesem odată să fac o listă cu ce filme gigantice, blockbusters planetare, NU am văzut… Nu am văzut, de pildă, Titanic și nici Troy ori Gladiator… Am prea multă demnitate ca să mă duc la filme cu bărbați în fustițe… N-am mers nici măcar la Matrix, căci știam ideea furată.

Troy – încă un peplum american: Titanic – reinventarea unei coafuri bărbătești plasate între Tintin și Elvis Presley.

Star Wars se situează însă la un cu totul alt nivel. Pentru oricine dorește să spună ceva inteligent despre cultura populară de azi și despre mitologiile moderne, a afirma cu mândrie că nu știi nimic despre Războiul Stelelor e la fel de discalificant ca a te fuduli că n-ai citit Alice, Micul Prinț sau Harap Alb, ori că “nu suporți” Beatles. Sau că n-ai văzut Casablanca, dar totuși pufnești și vrei să spui și tu ceva.

Dacă nu le-ai citit, văzut și ascultat la vremea lor, ești atunci obligat să o faci la vârsta adultă, iar dacă nu, atunci e mai bine să comentezi meciuri de fotbal decât cinema, scenariu și cultură populară contemporană.

A ignora totul despre Războiul Stelelor este ca și cum ai ignora totul despre psihanaliză. Două mitologii neștiințifice dar coerente. Categoriile ridicole extreme, sectanții convinși, sunt, desigur, în ambele sisteme, cei care încă mai cred că psihanaliza e o știință, ca și cei al căror univers se reduce la numele, clișeele, mitologiile și scenele din Star Wars. Ele trebuie însă obligatoriu cunoscute pentru a pricepe ce e azi în jurul tău.

star-wars-jabba_3372135k

Am mers așadar să văd ultimul episod așa cum se cuvinte, în sală, 3D, popcorn, bere. Nici nu mai știi ce valorează cinematografic. Este oare un film bun? Ei bine, ajuns în stadiul ăsta de mitologie închegată ajungi să spui că nici nu mai contează calitățile estetice. Dorești doar să fii sedus, să-ți lepezi scepticismul / neîncrederea proprii publicului în fața noutăților.

Primul moment de ușurare vine după ce realizăm că noul episod nu caută să înlocuiască codurile vechii epopei… Ba chiar, un prim reproș ar fi că în bună parte a celor 135 de minute nu avem decât un remake al vechii jumătăți Star Wars (episoadele IV-VI ale lui Lucas în ordinea cronologică a turnajului).

Și aici avem voiajul inițiatic al eroului, ca la Joseph Campbell, cu toate etapele care trebuie traversate. Și aici avem ceva similar cu istoria lui Anakin care sfârșește prin a deveni Darth Vader (încă nu e limpede nimănui dacă indiciul fusese plantat acolo de la început… Vader înseamnă tată în olandeză).

Ceea ce funcționează foarte bine este unitatea estetică, nostalgia. Săbiile-laser, navele spațiale ciobite, care zboară cu viteza luminii dar trebuie reparate în zbor cu o șurubelniță. Referințele la corsari și Vestul Sălbatic pe fundal galactic. Era, evident, imposibil de făcut altfel. Până și un ziar știe că își pierde o parte din cititorii vechi dacă își schimbă formatul prea radical. Aici, găselnița reușită e reapariția lui Han Solo, Harrison Ford, îmbătrânit și cinic, cu rânjetul într-o parte și cu uniforma de western pe care o purtase și în Star Wars și în Indiana Jones.

Prudența regizorului (și scenaristul) JJ Abrams și a producătorilor era maximă, mai ales după ce fanii fuseseră scandalizați de însuși Lucas, care a modificat digital o scenă din primul Star Wars, cea în care, într-un bar plin cu toate arătările imaginabile, Han Solo, căruia un monstru vicios vine să-i ceară returnarea unei datorii, trage și îl împușcă prin masă fără avertisment. Filmul a fost modificat vizual astfel încât Han Solo să nu mai fie cel care trage primul… Ce scandal, atâta moralitate post festum!

Cât despre încrengăturile psihanalitice, despre cine e fiul cui și revolta fiilor împotriva taților, acestea, în noul film, pot pune într-adevăr anumite probleme celor neobișnuiți cu toate detaliile epopeii.

Are un parfum vintage foarte reușit și echilibrat, însă referințele vizuale și cinematografice sunt multe, prea multe, la limita asamblajului de pastișe. Deseori chiar deranjante, precum trimiteri la Apocalypse Now sau la Indiana Jones.

Ca saga cinematografică, universul Star Wars este însă mult mai coerent și convingător decât cel din Stăpânul Inelelor. Doar Harry Potter atinge nivelul acesta de coeziune internă, dar asta e dat și de absența cvazi-totală a elementului feminin din Stăpânul Inelelor, spre deosebire de celelalte două francize. In Star Wars o aveam pe prințesa Leia, cu zâmbetul ei vicios și codițe pe care avea să i le imite Iulia Timoșenko, Leia care se pupă cu frate-su (parcă de două ori in amintirea mea) și care sfârșește în brațele gangsterului galactic Han Solo, totul pe fond de dialoguri inteligente și simple: — “I love you!” / — “I know.”
.
 luke-leia
.

Noul Star Wars reușește până și să depășească problema anacronismului tehnologic. Progresul, în cei 30 de ani de când a apărut primul episod, e reprezentat de un memory stick, o cheie USB pe care droidul fugar, un hopa-mitică inteligent, o ascunde într-un sertăraș în burtică.

.

reyandbb8

Partea proastă este că de acum înainte Disney va cauta să scoată câte un episod pe an până în 2020 și că asta se simte dureros în finalul episodului, care acum a devenit în mod limpede o franciză. Riscul e să fie la fel de fade și complezente și de umplutură ca mai tot în prequel-ul lui Lucas (episoadele I-III în ordinea narațiunii, dar turnate cel mai recent).

Aici ajungem și la obiecția celor care subliniază că de acum înainte nu mai e vorba de Star Wars autentic, întrucât nu mai avem acolo mâna lui Lucas, deoarece a vandut franciza colosului Disney. Aceștia greșesc: pe lângă aceea că ni se oferă, in noul film, toți actorii vechi supraviețuitori în firul istoriei, faptul că un alt povestitor preia epopeea în bloc, cu toate încrengăturile ei, nu înseamnă câtuși de puțin o denaturare a mitului. In final, cum spunea Lévi-Strauss în Antropologia Structurală:

“Nu există variantă “corectă”, sau “autentică” a mitului. Toate variantele aparțin mitului.”

.

i-kissed-my-brother-once-princess-leia-game-of-thrones-cersei-lannister1

Despre morală in SF:
6 Comments
 1. Sebastian permalink

  “Partea proastă este că de acum înainte Disney va cauta să scoată câte un episod pe an până în 2020 și că asta se simte dureros în finalul episodului, care acum a devenit în mod limpede o franciză.” – vai nu, Star Wars a devenit o franciză? scandal.

 2. Sorin permalink

  Man, desi ai vrut sa inchizi o paranteza inca din prima fraza, eu n-o sa ma conformez. Sunt un afon cinematografic si pentru mine razboiul asta al stelelor inseamna maxim reclama de la Altex cu ala mic de respira greu. Nu ma intereseaza filmele sf pentru copii. Pur si simplu nu le mai inteleg . Mai bine recitesc Harap Alb.

 3. @Sorin https://www.youtube.com/watch?v=fEPqgSNLfK8 Începînd de la momentul 2:18. Nu te deranja pentru restul. Nu o să înţelegi.

 4. Felicitari, articolul rezuma excelent ce este Star Wars in acest moment.

  Imi permit sa adaug o usoara corectie: numele Darth Vader nu a “venit” de la vreun “tata” olandez. Nici nu avea cum. In filmul original Darth Vader este un “simplu” general nociv al imperiului, atat in scenariu, cat si pe marele ecran. George Lucas a dat in decursul anilor mai multe explicatii. prima este ca a combinat Deathwater and Darkfather pentru ca i-a placut “cum suna”. Este o explicatie jenibila, dar se potriveste cu personalitatea lui ea Lucas. Alta explicatie este ca a eliminat particula “in” de la cuvantul “invader”, asa cum a procedat cu numele Darth Sidious. Si aceasta explicatie pare valabila. Explicatia mea este urmatoarea: George Lucas nu stie sau nu este foarte sigur de unde vine numele Darth Vader. Dar este posibil sa stie prima lui sotie, Marcia Lucas, care este artizanul real din spatele filmului. Detalii aici: http://www.cracked.com/blog/5-women-who-invented-modern-pop-culture-and-got-no-credit/. Evident, George Lucas a dat divort, e exclus-o din drepturile de autor si a negat mult timp ca mai mult de jumatate de film a fost facut de sotie.

  In decursul istoriei ovazul il ara boii si caii il mananca. Inca o data, felicitari pentru articol.

 5. Mie mi s-a parut slab acest episod. Povestea e complet idioata. Noua Republica este puterea dominanta in galaxie, dar se lupta cu ordinul nou aparut (astia ar fi insurgenti). Totusi, cei care lupta de partea Noii Republici sunt denumiti Rezistenta … What the fuck do we have here?
  Pe urma, Luke dispare intr-o perioada sabatica, Noua Republica este complet infranta si anihilata cu ajutorul unei arme de distrugere planetara, dar el nu are habar. Nu citeste ziare pe net, nu posteaza pe Facebook-ul galactic, sta acolo la tara si asteapta sa vina cineva sa-i aduca un jurnal vechi si o portie de clatite.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ponta’s “escape from Kandahar”…  | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: