Skip to content

Islam în Bruxelles: Molenbeek = Ferentari cu turbane

March 22, 2016

1281259876-bruxelles

Se tot scrie despre Molenbeek, cuibul belgian de islamism, unde se ascund teroriștii musulmani, ca și cum ar fi un oraș, sau o „localitate”, pe când în realitate e doar un cartier din Bruxelles. Arondisment, mai degrabă, după modelul parizian. Musulmanii care locuiesc aici sunt numiți în Belgia „alohtoni”.

 

Bruxelles este orașul cel mai mixt din lume după Dubai. In Bruxelles, 62% din populație sunt născuți în străinătate (în Dubai peste 80%). Între un sfert și o treime din populație sunt musulmani, cea mai mare proporție din orice capitală occidentală.

 

Molenbeek, ca și Anderlecht, cunoscute pentru echipelelor de fotbal, sunt arondismente din Bruxelles numite, tradițional, communes. Unii au zis prin străinătate că Molenbeek e o municipalitate, sau un oraș aparte, dar asta e ca și cum ai spune că sectorul V din București, cu cartierul Ferentari e o municipalitate… Doar toată lumea a auzit de municipalitatea Ferentari.

Molenbeek, în sărăcia sinistră a cartierului, cu amestecul de populație imigrantă, majoritatea extrem de săraci, e un fel de Ferentari, cartierul sărac din București, cu tineri fără viitor și rău văzuți doar pentru că vin de acolo.

Molenbeek trebuie plasat în contextual particular al Belgiei și mai ales în această bizarerie cu resturi medievale care e Bruxelles.

mercatini-di-natale-a-bruxelles

Bruxelles e a treia regiune bogată a Europei dupa Londra si Paris. Disparități enorme de la un cartier la altul. Cartierele (sau districtele, sectoarele) se numesc communes, sînt în număr de 19 și au o autonomie de tip cvazi-medieval, fiecare comună având poliția ei, urbanismul ei, impozite locale și particularități folclorice… Un conglomerat de 19 entități cu identități distincte.

Felul haotic în care s-a construit în ultimele decenii (făcând ca Bruxelles să fie un exemplu de urbanism la fel de negativ ca Bucureștiul) a dus și mai mult la accentuarea identităților locale și culturale de la o comună la alta.

160 km2, din care jumãtate vegetatie. Bruxelles e străbătut de câteva autostrăzi, la propriu, consecință a absenței totale de politică de urbanism pînă în anii 1990. Două autostrăzi paralele trec prin cartierul european (Rue de la Loi și Belliard), una traversînd și o bucățică din parcul Cinquantenaire de lângă instituțiile UE. Ringul intern, cu traseu pentagonal ce înconjoară orașul vechi, e tot o autostradă. La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, am văzut cu ochii mei case din sec. 16-17 distruse cu buldozerul.

03-10-2010-bruxelles-26
Bruxelles generează 20% din PIB belgian, adăpostește UE, NATO și multe alte organizații internaționale, dar, cu peste 20% din populație fără lucru, șomajul e dublul mediei UE. In unele cartiere sărace cu puternică identitate musulmană imigrată (Anderlecht, Saint-Josse, Molenbeek, Schaerbeek) șomajul depășește 50%.

1 (un) milion de locuitori, o treime străini (de naționalitate straina, nu e vorba de origine, dar 62% sunt născuți în străinătate): francezi, marocani, italieni, polonezi, spanioli. Dacă luăm originea, 75,6 %, din locuitorii din Bruxelles –3 din 4– sint de origine straina, iar 62%, cum am zis sunt nascuti in strainatate. Un sfert din populația totală de un milion o reprezintă musulmanii.

Jumatate din tineri trăiesc in familii in care se vorbesc mai multe limbi.

2833386514

Orașul e bogat, populația e săracă. Venitul mediu e de 1000 de euro pe lună, la limita sărăciei, sub salariul minim național care e de aproape 1500 euro.

Cea mai săracă comună din Bruxelles și din toată Belgia e cartierul central Saint-Josse, unde stau eu, chiar lângă instituțiile UE. In vreme în celelalte communes densitatea populației e de trei ori mai mică decât în București, în St-Josse, comună de 1 (un) km2, densitatea e de 23.000 de locuitori pe km2, altfel zis la nivel de Calcutta și Bombay. Din cei 22.000 de locutori din Saint-Josse, 90% sînt ieșiți din imigratie. E o comună cu majoritate musulmană, din turci și marocani. Primarul e un socialist turc: Emir Kir.

St-Josse, și în general cartierele din centru, sînt regiunea cea mai săracă din toată Belgia. După model american (cf. mai jos link despre confuzia uptown-downtown), centrul e sărac iar suburbiile bogate și afluente. Dupa război, pina in 1990-2000, orașul s-a golit de clasele de mijloc, lăsând centrul săracilor, drogaților, prostituției și șomerilor necalificati musulmani și din fostele colonii africane.

Bruxelles e astfel opusul capitale europene tipice, precum Amsterdam sau Paris, unde centrul e prosper și suburbiile sărace.

frit-2
Molenbeek si Anderlecht vin imediat după Saint-Josse în ordinea sărăciei. Majoritatea tinerilor de acolo au o idee extrem de vagă despre faptul că orașul lor adăpostește UE și NATO, și nu merg niciodată în cartierele instituțiilor respective. Ghetouri, într-adevăr, ghetouri care s-au format natural, nu prin constrângere.

Musulmanii din Molenbeek sunt magrebini, în vreme ce în Saint-Josse sunt turci. Există însă o foarte mare diferență între imigrația magrebină, nord-africană (Maroc, Algeria, Tunisia) și imigrația turcă. Culturile musulmane sunt total diferite, tradițiile și limbile și cotidianul nu sunt similare. Cele două comunități nu se amestecă. Locurile de cult sunt diferite. Căsătoriile mixte, turco-marocane, sau turco-algeriene, sunt extrem de rare și dezaprobate de comunitățile respective. Turcia e o candidată la Uniunea Europeană care își negociază aderarea, chair dacă negocierile sunt blocate de mai mulți ani din pricina derivei autoritare a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcii în Occident, acolo unde sunt concentrați, în special în Germania, unde au fost invitați inițial, în anii 1970, ca Gastarbeiter, tind să se aglomereze în funcție de regiunea lor de proveniență. Ei recreează sate anatoliene în orașele occidentale în care emigrează și au tendința de a trăi între ei, vorbind doar turca, folosind alte limbi doar pentru contactul exterior.

Magrebinii reprezintă un cu totul alt tip de comunitate emigrată. Cum țările lor de origine, Marocul, Algeria și Tunisia, au o lungă tradiție francofonă, unde practica francezei era o etapă esențială a reușitei sociale, tinerii născuți în Franța sau Belgia au crescut în general vorbind franceză acasă. Acolo unde turcii vorbesc doar turca între ei și au o identitate precisă, în funcție de regiunea din care provin, magrebinii vorbind cu părinții lor o francează proastă, cu accent ușor identificabil.

Majoritatea trăiesc în cartiere de blocuri, sărace, fără viață de noapte. Fiind deseori controlați de poliție din pricina accentului lor, obținând greu locuri de muncă, mulți se simt excluși din societatea în care trăiesc, deși sunt născuți acolo. Acestea sunt unele din elementele care explică de ce tinerii occidentali de origine magrebină sunt mai predispuși spre radicalizarea islamică decât tinerii turci, a căror identitate e limpede și care, deși nu caută să se integreze mai mult decât magrebinii, se simt mai puțin excluși tocmai pentru că nu caută atât de mult să se integreze.

De aceea, delincvența alohtonilor de origine magrebină o depășește de departe pe cea a alohtonilor de origine turcă. Turcii, trăind în vas închis, practică un rackett și o delincvență întoarse doar spre interiorul comunității lor. Tinerii magrebini, însă, au o agresivitate întoarsă spre exterior, spre societatea care nu îi acceptă.

Acasă, acești tineri magrebini au deseori un tată autoritar, de prima sau a doua generație, care le vorbește în franceză cu accent rușinos, iar nu în arabă. Tinerii magrebini se regăsesc astfel într-o situație identitară săracă și schizoidă. Islamul superficial care li se transmite acasă sau la moschee nu e suținut de faptele învățătorilor lor.

Asasinii jihadiști, teroriștii din Paris și Bruxelles, născuți în Franța și Belgia, proveneau și provin dintr-un asemenea mediu. Soluția, pentru ca asta să nu se repete, va necesita răbdare și lucru pe o întreagă generație.

————-

trotuar

Trotuarul în fața casei mele…

Cf. si:

Downtown – Uptown…traducerea ca adaptare

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/20/downtown-uptown-ttraducerea-ca-adaptare/

si

Teroristul musulman: perdantul radical

https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/11/22/teroristul-musulman-perdantul-radical/

From → Paraphernalia

49 Comments
 1. Bryze permalink

  Nici rue de la Loi, nici rue Belliard, nici ringul Interior nu sunt autostrăzi!!

  Like

  • Ce ciudat că lume venită recent în Bruxelles mă acuză, pe blogul meu, în comentarii la articolul despre islam și Molenbeek, că aș face o traducere mot-à-mot descriind autostrăzile Rue de la Loi și Belliard care sluțesc cartierul european.
   Fiecare din ele nu e altceva decât o autostradă cu patru benzi într-un singur sens. Rue de la Loi e o autostradă care intră în Bruxelles pe patru benzi, printr-un tunel, trece pe sub parcul Cinquantenaire și pătrunde în oraș. Patru benzi într-un singur sens, fără locuințe umane de-a lungul ei, fără magazine și cu câte o oprire aleatorie de câteva secunde la fiecare km.
   Rue Belliard, paralelă, face același lucru: patru benzi într-un singur sens, trece pe sub Cinquantenaire și iese din oraș fără oprire devenind autostradă.
   Astea se numesc, așadar, autostrăzi. Cartierul european e prins între două autostrăzi cu patru benzi și sens unic, aproape imposibil de trecut pentru bipezi întregi la minte.
   Apropo, trăiesc în Bruxelles de 28 de ani. Precizare pentru cititorii fără umor.

   Like

 2. Mie imi pare un articol scris la comanda, usor deviant si cu unele rastalmaciri ce frizeaza chiar ridicolul; Daca tinerii magrebini din San Jose, Molembeek si nu numai ar vrea sa lucreze pe posturile ce le confera nivelul lor de pregatire si-ar gasi uisor de lucru. Trei sferturi dintre cei care profeseaza in Bruxelles vin dinafara capityalei, provocand acel calvar cu sute de km de ambuteaj zilnic. Iar ei fumeaza marijuana prin ganguri; ei care ar putea ajunge la locul de munca la pas. Hai sa incercam o provocare pentru autor, ca , am locuit si eu in Bruxelles : La ce suma – sau ce prtocent din bugetul comunei ? – se ridica, omule, cheltuielile Statului Belgian cu alocatii, SPAS si somaj, pentru cei pe care pretinzi ca societatea ii exclude ???

  Like

 3. Adrian permalink

  Excelent tablou. Totuși, ultima frază mi se pare ciudată. Aveți informația sigură că teroriștii sunt proveniți de acolo?

  Like

 4. alex permalink

  Nu cunosc Bruxelles(ul) dar cunosc Strasbourg(ul) şi pot să afirm un lucru: respingerea socială vine dinspre maghrebieni spre ţara de adopţie generând un feed-back pe măsură. Tinerii maghrebieni se adună în grupuri destul de numeroase şi freacă duda pe la mall, având o atitudine agresivă. Luaţi individual sunt acceptabili dar în haită este bine să te fereşti de ei. Este exact ca în cazul câinilor: dacă adopţi o javră de pe stradă o poţi educa şi ai un prieten pe viaţă dar dacă îţi bagi în apartament 20 de câini în 2 luni mobila este roasă, covorul este plin de excremente iar tu ca şi proprietar vei avea urme de colţi pe piele. Ştiu că sună rasist ceea ce am afirmat dar m-am săturat de atitudinea asta mieroasă a “corectitudinii politice”.

  Like

 5. xolv permalink

  Rabdare si multa carne de tun

  Like

 6. Monik permalink

  Ca locuitor cu ceva vechime al oasului, va pot spune ca Rue Belliard si Rue de la Loi nu sunt autostrazi. Cred ca ati preluat de undeva si ati facut o traducere mot-à-mot. E ca si cum ati spune despre Vienna Ring ca e autostrada!! Sunt strazi, dupa cum isi poarta numele. In fapt, bulevarde largi ce traverseaza cartierul european. In cel mai rau caz, puteti spune ca fac parte din mica centura a orasului. Dar autostrazi, nu! Daca vreti sa prezentati cu acuratete…

  Like

 7. Ce ciudat că lume venită recent în Bruxelles mă acuză, pe blogul meu, în comentarii la articolul despre islam și Molenbeek, că aș face o traducere mot-à-mot descriind autostrăzile Rue de la Loi și Belliard care sluțesc cartierul european.
  Fiecare din ele nu e altceva decât o autostradă cu patru benzi într-un singur sens. Rue de la Loi e o autostradă care intră în Bruxelles pe patru benzi, printr-un tunel, trece pe sub parcul Cinquantenaire și pătrunde în oraș. Patru benzi într-un singur sens, fără locuințe umane de-a lungul ei, fără magazine și cu câte o oprire aleatorie de câteva secunde la fiecare km.
  Rue Belliard, paralelă, face același lucru: patru benzi într-un singur sens, trece pe sub Cinquantenaire și iese din oraș fără oprire devenind autostradă.
  Astea se numesc, așadar, autostrăzi. Cartierul european e prins între două autostrăzi cu patru benzi și sens unic, aproape imposibil de trecut pentru bipezi întregi la minte.
  Apropo, trăiesc în Bruxelles de 28 de ani. Precizare pentru cititorii fără umor.

  Like

  • Monik permalink

   Nu cred ca ne cunoaștem personal, timpul e relativ, de câta vreme sunt sau nu aici… Oi fi o junioara, dar iritabilitatea cu care răspundeți nu va face onoare. As vrea sa aud si eu un belgian numind rue Belliard autostrada! Chiar i-as cere amănunte daca l-as intâlni…
   Si nu acuz, am presupus. Va simțiți cumva, cum zice romanul, cu musca pe căciula?
   Umorul nu imit lipseste, acuzați asa făra sa aveti vreo baza din prisma realității Dvs personale?!

   Like

   • Eu sunt belgian. 62% din populația Bruxelles-ului sunt născuți în străinătate. Am trăit mai mult în Bruxelles decât în România. Cunosc mai bine Bruxelles decât un țăran flamand din Limbourg. Ce vreți să spuneți prin belgian în contextul din Bruxelles?

    Like

   • Monik permalink

    Va felicit pentru ambiția Dvs de a va declara belgian. Cu rădăcini romanești totusi. Sper ca nu ati uitat asta. Cel putin asa imi place sa cred, prin extrapolare, despre multi in aceeași situație. Nu mi-as declara copiii născuți aici si ajunși la maturitate belgieni, dar ma rog… Nu inteleg oamenii ce se dezic de origini cu atâta ușurintă.
    De ce va legati de țăranul belgian din Limbourg? Nu cred ca v-a facut nimic, cred ca va asigura macar micul dejun cu un pahar de lapte…
    Belgian in context de locuitor al Bruxelles-ului, se deduce de la sine. Credeți ca sunt belgienii pe cale de dispariție in Bruxelles? Din aceasta perspectiva scoasă la lumina de Dvs chiar încep sa le dau dreptate ca se simt depășiți numeric…
    Sa revin la “autostrăzile” ce traversează orașul. Induce in eroare menționarea Dvs pentru ca, chiar daca continua sau duc spre autostrăzi prin tunele, ele sunt doar bulevarde cu multe benzi si limita de viteza. Si da, sunt clădiri si de o parte si de alta!!! O simpla cautare in google si va lămurește. Poate lămuri orice curios roman, stabilit in România, sa precizez, ca iar ma întrebați ce vreau sa spun… Si care inca nu a ajuns aici, dar va citește articolul.
    Oricine are curiozitatea sa se informeze despre acest oras, daca da o cautare in acelasi loc amintit, apare preluat de diverse surse articolul cu “Bruxelles pas belle” si acolo se vorbește de autostrăzile urbane ale Bruxelles-ului. Articolul este scris de un corespondent al publicației franceze Liberation. Sa mai adaug ca știm cu toții părerea francezilor despre belgieni?! Ca ii lipseste obiectivismul?

    Like

   • :))))))) Nu-i autostradă, e o străduţă pe 5 (cinci) benzi:

    Like

   • Victor permalink

    Monica, la ce intrebari (retorice si puerile – vezi aia cu taranul care nu i-a facut nimic autorului), se pare ca tie-ti place sa te auzi vorbind (ma rog, sa te citesti scriind). Deci da, esti inca o junioara!…

    Like

 8. edelmann permalink

  Sorry, dar ”acuratețea” nu e specialitatea lu dan alexe. Că scrie povești haioase cu p&p e treaba lui și a celor care-l citesc și dau bani pe el. Dar ca ziarist e un zero fără onoare. Încă din 1990.

  Like

 9. Goe permalink

  conform scolii americane de economie, E destul de important si desianul, nu doar media. Medianul garanteaza existenta unui individ care se incadreaza in situatia respectiva. my2c

  Like

 10. Ovidiu permalink

  Un articol parca scris de Umberto Eco..cu autostrazi inexistente si cu romani fanatici (de religie Ortodoxa) ce organizeaza atentate.

  Like

 11. alex permalink

  Spuneti: “Cartierul european e prins între două autostrăzi cu patru benzi și sens unic, aproape imposibil de trecut pentru bipezi întregi la minte”.
  Cwe vorbiti dumneavoastra?
  Nu prea stiu de autostrazi care sa aiba atitea treceri de pietoni cite sint pe Rue de la Loi sau pe Belliard. Daca esti cu masina si nu prinzi unda verde, maninci o piine stind la semafoare.
  Bipezii au treceri de pietoni berechet. De unde autostrazi cu treceri de pietoni din 50 in 50 de metri?

  Like

 12. DanC permalink

  Ah, textul e un fel de turism nostalgic cu nuante socio-politice. Ceva pe linia lui Jam Jambon (nume delicios, I know! – e ministrul de interne al Belgiei) care debita cu o zi inainte de atacuri ca guvernul trebuie sa faca mai mult pentru musulmani sa se simta in Belgia ca acasa 🙂

  Like

  • Ovidiu permalink

   Pai au ei grija sa se simta “acasa”. Europa occidentala seamana pe zi ce trece tot mai mult cu Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Au intrat in faza finala, cea de degenerescenta senila.

   Like

 13. Aşa i-am perceput şi eu, acum 15 ani, într-o săptămână de bătut tot centrul la pas.
  Numai că autorităţile, dacă se hotărăsc să se ocupe de ce-au tot amânat de prin anii 50, va dura cam 2 generaţii, 50 de ani minim, să se vadă ceva efecte.
  Până atunci să ne aşteptăm la alte victime…

  Like

 14. Oare este aşa de important subiectul autostrăzilor din Bruxelles? Ba sunt, ba nu sunt, ba sunt.
  Articolul dlui Dan Alexe are un alt subiect, un alt mesaj. Pentru o persoană care nu a fost niciodată în acest oraş, cum sunt eu, autorul oferă o perspectivă pe care eu nu văd de ce să o supun sub lupa îndoielii, mai ales că dînsul locuieşte acolo de 28 de ani.

  Like

  • edelmann permalink

   Și care e subiectul și mesajul, stimată doamnă? Că magrebinii au un tată autoritar care la Bruxelles nu le vorbește-n arabă ci-ntr-o franceză stricată și din cauza asta ajung să urască tot ce mișcă și să se arunce în aer cu alte zeci de nevinovați după ei? Doamnă, mă iertați că vă spun, dar mai bine puneți lupa îndoielii la tot ce citiți scris de acest fals ziarist.

   Like

   • alex permalink

    Ce înseamnă “fals ziarist”? Are o legitimaţie falsificată pentru a prinde loc de parcare gratis? Pretinde că lucrează la un ziar când de fapt el dă cu lopata? Dle. Edelmann, omul, public, își asumă niște opinii care pot fi criticate este adevărat dar să trăim ca dvs. cu o lupă a neîncrederii în buzunar îmi miroase un pic a invidie combinată cu un început de schizofrenie.

    Like

   • Imaginaţi-vă că cineva ar încerca să radicalizeze şi, în final, să recruteze cu zeci de mii de euroi depresivi juniori prin Ferentari, pentru misiuni kamikaze.
    Credeţi că nu şi-ar găsi destui deranjaţi la scufiţă care să se detoneze la Eroilor ori pe Otopeni?!?
    Norocul nostru este că 100 de morţi în România nu fac nici cât 1 mort într-o capitală vestică, iar teroriştii ASTA urmăresc- MEDIATIZAREA şi fraieri care să îmbrăţişeze şi să răspândească groaza.
    Aşa că degeaba va tăiaţi virtual venele pe lung, în România şanse MINIME de atacuri teroriste.
    Nu credeţi?
    Câţi ştiţi cam câţi africani ori arabi au killarit teroriştii luna asta?
    Câţi refugiaţi se cer la Romanica?
    E un noroc şi să fii insignifiant.:))))

    Like

  • Stimata doamnă a preluat din acest articol cîteva informaţii, care informaţii n-au alt scop decît să informeze cititorul nefamiliarizat cu oraşul Bruxelles asupra unor aspecte sociale/culturale/economice, aspecte trecute prin prisma dlui Dan Alexe, locuitor al acestei metropole.

   Ne băşicăm aiurea. Dl. Alexe ne-a pictat o imagine pe o pînză (am observat şi băşicarea legată de străzile auto-străzi care pot sau nu pot fi auto-străzi, deşi constat cu bucurie că s-a depăşit controversa). Concluziile le putem trage noi, dar fără să tragem în mesager!

   Cred că fiecare expat, transplantat dintr-un loc într-altul îşi formează o opinie trecută prin filtrul propriu – filtru care poate fi şlefuit de inteligenţa nativă, educaţie, cultură. Poţi să fii iliterat şi tot ai o părere.

   Nu e cazul aici,dar aş putea să scriu o dizertaţie pe tema New York-ului, oraş în care trăiesc de 28 de ani (în suburbie, că nu-mi permit Manhattan-ul), şi cum e văzut de locuitori. Şi ne putem contrazice pînă-n ziua de apoi.
   Interesant ar fi să ne dăm mîna, paşnic, căci bătălia nu se dă între noi, ci între noi şi cei care vor să distrugă gradul de civilizaţie la care am ajuns (aşa imperfectă cum este civilizaţia noastră, eu zic că-i de preferat).
   Pace.

   Like

 15. edelmann permalink

  Dă-te mă Alex un pic mai încolo cu invidia și cu schizofrenia ta și cetește deontologia meseriei de ziarist. E tot ce nu aveți în cap cînd începeți să cetiți ceva și d-aia luați de bună orice tîmpenie care vi se servește. Așa vă place să trăiți, mă, îndopați cu minciuni? Sau asta învățați acuma la școală că dacă vă zice vreun om să nu înghițiți fără să mestecați tot ce vi se spune e nebun sau invidios. Valea!

  Like

  • alex permalink

   Deontologia meseriei de ziarist nu cred ca este un criteriu de luat in seama deoarece ea nu exista decât ca “scriere” pe o foaie albă de hârtie.

   Like

   • edelmann permalink

    Aha…alex ne învață aici că nici un jurnalist din lume nu respectă ce scrie pe foaia aia albă? Bine, mă. Poftă bună atunci. Rămâne cum ți-am zis mai sus.

    Like

 16. edelmann permalink

  @tizul Da. Romînia n-are nevoie de teroriști. Fiindcă își dă singură foc. E combustie internă. Din cauza prostiei care se răspîndește rapid și de pe bloguri de la ”ziariști belgieni” și care e super inflamabilă. Da am reținut chestia aia cu insignifianța. E înțelepciune luată la chineji și japonezi. Pe bune. Nu zic la mișto.

  Like

  • alex permalink

   Aveți şi dvs. cumva un blog pe care să-l putem citi în scopul adăpării la un izvor de înţelepciune? sau doar pornirea dvs. critică este rezultatul invidiei?

   Like

   • edelmann permalink

    alex, tată, degeaba te ții acuma după mine să-ți dau bibliografie cu ironii de astea rupte-n c., tu, carele nu crezi că ziariștii normali respectă deontologia sau că aia există. Cetește ce vrei, pentru tine e tot aia, că tu nu ești nici schizofrenic, nici invidios. Dacă ți-am zis pa!, e așa. hai, pa!

    Like

 17. Bogdan permalink

  Comparatia intre cartierele din Bruxelles si Ferentari cred ca poate fi facuta doar la saracie (raportat, fireste, la veniturile medii din restul tarii). Nu cred ca se vor gasi prea curand in Ferentari amatori de-a deveni teroristi, pentru simplu motiv ca idealul posibililor candidati este “sa moara dujmanii mei”, dar nu de bombe, ci de ciuda cand vad ” valoarea” respectivilor…. Refren: Cicalacacichicha….

  Like

 18. surena permalink

  Un reportaj belgian scris in romana de un belgian care explica de ce s-a ajuns unde s-a ajuns.
  Unul dintre articolele simple,neinflorite si reusite ale d-lui Alexa si ,ca sa o completez pe d-na Doina, as spune o pictura in alb si negru, in care griul apare ici colea cu referire stricta la Romania. O culoare gri nu in sensul peiorativ, asa cum s-ar crede la prima vedere, ci tocmai pentru a scoate in relief contrastul dat de alb si negru. Nu intamplator avem contrastul bogatie-saracie, strada-autostrada, autostrada-cartier, institutii-cartiere, vegetatie-ghetou, belgieni-alogeni, belgieni-belgieni musulmani, musulmani-musulmani, maghrebieni-turci,pacifism-jihadism,alb -negru si pe alocuri gri.

  Like

 19. – Dacă ai avut o spargere în Bruxelles, cum ştii că hoţul a fost musulman?
  – Dacă a fost musulman, gunoiul e mâncat, frigiderul cu carne neatins şi pisica violată.

  – Cum recunoşti un musulman la o luptă ilegală de câini?
  – El o să fie singurul care vine cu o nutrie.
  – Şi ce se întâmplă dacă vin şi alţi musulmani?
  – Vor paria toţi pe nutrie.
  – Şi cum afli dacă mafia arăbească s-a băgat şi ea?
  – Nutria câştigă.

  Conform facturilor pentru utilităţi într-o comună socialistă:
  – de la chiuvetă curge Evian,
  – gunoiul se transportă cu Porsche Panamera,
  – interfonul este conectat la roaming,
  – străzile sunt măturate de primar cu o mătură din aur.

  Like

  • Nautilus, nu stau sa-ti povestesc cam cum sunt muslimii cu carnea, curatenia si zoofilia, dar muslimilor mananca pitbulli pe paine. Poate de unde luptele nu sunt ilegale la ei (chiar si in tarile unde exista o lege anti-lupte).
   Daca esti curios, da cautare cu Bully Kutta spre exemplu, chit ca despre CentrAsiatic ori Kangal ar trebui sa fi auzit…

   Like

 20. ioana permalink

  Imi pare rau dar nu sint de acord cu mila si gasirea scuzelor fata de musulmani. Din punctul meu de vedere Statul face chiar prea mult. Traiesc in Belgia de 28 de ani. Si eu am emigrat, si mie mi-a fost greu si eu am copii. Dar am facut tot ce am putut sa ma integrez, mi-am supravegheat polzii astfel incit sa mearga la scola (gratuita hein! inclusiv facultatea daca nu ai suficienti bani) nu sa o frece pe strazi… si mai ales sa respecte societatea in care traiesc inclusiv profii si politia. Merde quoi! au TOT pe un platou si aia 1000 de euro sint gratis la CPAS sau somaj. Incetati sa-i pligeti de mila. Sint pe cale sa disturuga cultura occidentala si sa impuna incet incet normele lor. Islam e o religie violenta in urma cu vreo 600 de ani (stiu stiu in evul mediu si catolicii au facut tot felul dar a fost atunci) Nu trebuie cedat nimic!

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. "Ferentari cu turbane". Cum arata Molenbeek, cuibul ISLAMISTILOR din Bruxelles - Aktual24
 2. Recomandarile Zilei #151 | Podul Minciunilor
 3. — Ce caută musulmanii în Europa? — Cum ce caută?… Sunt europeni | Cabal in Kabul
 4. Când Michel Onfray face jocul Statului Islamic… | Cabal in Kabul
 5. Charlie Hebdo: o decriptare completă a numărului din ziua atentatelor, 7 ian. 2015… | Cabal in Kabul
 6. Downtown – Uptown…traducerea ca adaptare… | Cabal in Kabul
 7. Suprarealiștii, Camus și terorismul islamic ca operă de artă | Cabal in Kabul
 8. Toate lucrurile pe care trebuie să le știi ca să ajungi barmaniță în Bruxelles fără să treci prin patul patronului | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: