Skip to content

Deadpool (2016) – unde postmodernismul nici măcar nu pute

March 28, 2016

ty0neic0o4jqee5oms8e

De: Tim Miller

Cu: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein

Deadpool… In sfârșit un episod din franciza Marvel unde toți sunt răi sau ambigui, unde glumele nu sunt corecte politic, unde se face umor etnic si sexist, ba chiar si despre handicapați.

Deadpool e proaspăt, comic si răzbunător. Femeile sunt frumoase si rele, toată lumea bea, ucide,  înșeală, rackettează, ia droguri, iar unii au puteri paranormale absolut întâmplător.

Deadpool e acel mercenar si asasin plătit care, torturat pentru a fi modificat genetic, devine o mașină de ucis care se regenerează, însă rămâne cu fața mutilată pe vecie (ca un avocado care a făcut sex cu un avocado mai bătrân) si își caută iubita de care a fost separat. Totul e clișeu aici, dar clișeu folosit inteligent, semnificat imediat prin meta-semnificant subtil recuperat.

DEADPOOL

Caricatură de postmodern, Deadpool e ireverent si delicios de scandalos. O bună introducere în universul Marvel si o demonstrație că un asemenea exercițiu american de stil poate avea durata umană și normală de 1.40 h.

Intrebat care e durata ideală a unui film, bătrânul Goldwin (fondator al Metro-Goldwin-Meyer) a spus: –“Durata rezistenței bășicii umane“. Bășica americană fiind aparent mai rezistentă sau mai încăpătoare decăt bășicile de pe vechiul continent, este un fapt constant acela că un film american durează întotdeauna minimum două ore, indiferent de subiect, iar un film european o oră și jumătate.

Surpriză plăcută așadar sa descoperim ca Deadpool durează doar o oră si trei sferturi, timp în care râzi copios, ba mai mult, primești și o serie întreagă de referințe culturale călcate in picioare, pe lângă tot felul de clișee sexiste și rasiste delicioase și asumate.

Amuzament garantat. O bună tendință, acum că postmodernismului e mort și nici măcar nu pute.

deadpool1-gallery-image

Tot din franciza Marvel:

— Avengers: the Age of Ultron (2015) – Fabrica de Dumnezei

https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/05/03/avengers-the-age-of-ultron-2015/

— Captain America (2014) – NSA și ideologia supravegherii totale…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/04/14/captain-america-2014-nsa-si-ideologia-supravegherii-totale/

— Guardians of the Galaxy (2014) – pastișa nihilistă

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/09/06/guardians-of-the-galaxy-2014-pastisa-nihilista/

— X-Men: Days of Future Past… despre morală în SF

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/06/22/x-men-days-of-future-past-despre-morala-in-sf/

— Spiderman 2014 – I Sing the Body Electric…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/04/26/spiderman-i-sing-the-body-electric/

From → Paraphernalia

One Comment
  1. nu mi-a placut. a fost umor chinuit, bancuri rasuflate etc. Puteau sa faca muuuult mai mult decat ce a iesit. In trailer am vazut o scena care, de exemplu, nu a aparut in filmul rulat la cinematograf (ori apare in extended, ori au sters-o cu totul). Era scena cand Deadpool ii arata desenat pe o foaie cum ii taie capul unuia, inainte sa i-l taie. Era o scena peste mediocru, o scena inovativa si impresionanta prin umorul neobisnuit. Ei au taiat-o. In schimb, au introdus scene gen “eu port rosu ca sa nu se vada sangele, voi purtati maro etc…” si scena cand “o, doamne, am uitat cumva aragazul la plecare”. Nu zic ca nu ar fi comice, insa sunt sub-mediocre si fumate de pe vremea lui Stefan cel mare.

    Apoi de regie… imi aminteste de filmele Ali G si Borat, mai educat putin in urma primului, care, desi comice, au fost un dezastru structural. Scena de inceput, cand ia apararea unei adolescente, ca mai apoi sa nu ii ia bani pentru asta, e o scena din filme de copii. Ca mai apoi sa apare scene incendiare de futut. Nu a avut nici consistenta corespunzatoare, parca vreo 4-5 baeti s-au bagat unul peste altul si au vrut sa faca de mancare pentru gusturi diferite. Nu te poti uita la el ca adolescent. Nici ca matur. Eventual ca un bosorog, un fel de varsta minima 50 de ani, atunci cand la varsta aia nu mai distingi bine adolescenta de maturitate. Un fel de cand “eram eu tanar”.

    Puteau sa il faca mai bun – asta e cu ceea ce am iesit de la cinematograf, cu gandul mereu la succesul a lui Spy… Varul meu de 17 ani a declarat pe sleau ca e penal. Nu isi merita nota pe imdb, ma astept sa ii scada la vreo 6 – 7 pe viitor.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: