Skip to content

Stânjenei, iriși și o mitologie războinică slavă

May 21, 2016

tumblr_mg2malkrvK1rhc4ngo1_500

Am fost întrebat cum a ajuns sa se cheme irisul in românește “stânjenel” ? Adică are floarea vreo legatură cu “lungimea”? Sau ne stânjenește ea, altfel zis are ceva cu faptul de “a căzni, a oprima, a stânjeni”?

Nici cu una nici cu alta. Ce legătură ar avea irisul cu măsura lemnului sau comprimarea?

Cel mai probabil avem acolo o adaptare botanico-mitologică de la slavii de sud, din Balcani. La slavii balcanici stânjeneii (irișii) sunt numiți perunike (la sârbo-croați), de la zeul păgân slav al furtunii și fulgerului și trăsnetului: Perun.

Perun era la slavii pre-creștini o combinație de Zeus și Ares. Piorun desemnează și astăzi fulgerul în poloneză. Perunike sunt stânjeneii la sârbo-croați.

Slavii credeau că irișii (stânjeneii) cresc pe locuri lovite de fulgerul sau trăsnetul lui Perun, de aici întreaga terminologie războinică în jurul morfologiei florii.

La sârbi și croați, multe denumiri regionale ale frunzelor și florii de iris, de stânjenel, derivă de la arme, de la nomenclatura militară a zeului respectiv precreștin: sabljarka (săbiuță) sau, în Istria, atât la croați cât și la istro-români: špade (spade în românește de la nord de Dunăre). Stânjenei = špade în Istria.

iris1

Planta trebuie văzută în ansamblu, așadar, nu doar floarea, ci împreună cu frunzele ei în formă de spade și cu mitologia slavă din spate.

Am avea atunci în română o simplă omofonie cu unitatea de măsură stânjen (doar dacă nu cumva stânjen a putut desemna și o suliță, precum la Homer dru desemna în același timp lemnul în general, dar și sulița, lancea dintr-un singur trunchi) și, știind că stânjenul botanic se spune regional și stângen, ar trebui să ne o orientăm mai degrabă spre termeni precum, de pildă, ștangă (din germana medievală, termen intrat și în sârbo-croată și care desemna atât o armă, cât și membrul viril, la români ca și la sârbi).

Doar o ipoteză, însă româna nu trebuie văzută izolat în asemenea cazuri, ci din perspectiva simbiozei cu slavii balcanici. Diminutivul din stânjenei (cel mai adesea la plural) reflectă diminutivul sârbesc din sabljarka (săbiuță) și, la fel, e relevant că špade (stânjenei în Istria) e cel mai adesea la plural.

Și, de asemenea, nu există nici o legătură între stânjen (unitate de măsură a lemnului) și verbul a stânjeni. Ambele vin din slavă, da, însă din rădăcini diferite.

Și, in sfârșit, să nu uităm că înrudita gladiolă își trage numele tot de la sabie: gladius în latină (de aici: gladiator), tot datorită formei frunzelor ascuțite și lungi.

Van Gogh: Vază cu gladiole

vincent-van-gogh-vase-with-gladioli-1369511839_org

Advertisements
3 Comments
  1. Ovidiu permalink

    Mitologie intradevar, fabulatii cu iz etimologic.

  2. Sofia permalink

    Multumesc pentru gladiolele lui Van Gogh.

    Shtanga? Numai la prostii le statea mintea strabunilor. Eu nu stiam de stanjenel iar iris am aflat ca-i zice tarziu… Irisul in satul bunicii se numea “pizda tigancii”.

  3. Stanga ( shtanga) desemneaza inca si azi in Bucovina un fel de tarus din fier. O bara , asemanatoare unei tevi mai lungi, dar plina.De ex. bara cu care se remorcau masinile se chema ( se cheama inca ? ) intodeauna stanga ( shtanga ). Cuvantul insa nu pare atat de vechi precum altele intrate in romana din germana ( stric-shtric- pentru calea ferata, crita pentru otel,sparhat pentru plita etc.) pentru ca nu l-am auzit niciodata la cei batrani, ci doar la cei tineri ( in special dupa ce s-au apucat de soferie) Nu se confunda cu ranga,pentru motivul ca aceasta din urma se folosea intodeauna ( sau aproape) ca parghie, pe cand stanga, fiind mai masiva, nu .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: