Skip to content

Inanitatea prozei despre Vama Veche

September 22, 2016

 

image25
Cine merge la Vama Veche îl știe pe acel nefericit personaj care stă vara întreagă la colț între Frontiera și Bibi căutând să vând anoste volumașe inttulate Nopți de Vamă. Șade chincit, cât e ziua de lungă, cu o pălăriuță bătrânicioasă, sporovăind cu rarii curioși. Nu vinde nimic.
 .
L-am văzut o singură dată vânzând un volum: când i-am cumpărat eu un exemplar, niciodată citit, pentru că e doar o melasă amorfă de metafore copilărești.
 .
Așa se scrie în general despre Vamă, searbăd, căznit, mort, deoarece scriitorul român de azi nu pricepe că literatura înseamnă lucru la frază, la cuvânt, iar nu simpla însăilare a unei istorii cu ce-ți vine la gură sau sub degete.
 .
Zic asta pentru că mi s-a oferit cartea unui guruț care ține cursuri de literatură și care, descriind decorul de la Stuf, în Vamă, scrie: “Plaja era plină de tipi căzuți la datorie…”
 .
“Tipi”? “Era plină”? “Căzuți la datorie” ? Nici bunica nu ar fi scris așa. E de același nivel cu ăla cu pălăriuță care încearcă să vândă Nopți de Vamă.
 .
Ăștia sunt guruții care împart cărțile și scriitura în două categorii: “mișto” și “nașpa”. Ei țin cursuri de creative writing. Dacă plătești suficient, te vor învăța, în două luni de pompozitate logotetică, să vorbești și tu la fel ca ei.
 .
Datoria lor e să ucidă logosul în tine, definiție a literaturii române de astăzi.

Scrisul e însă precum curvăsăria, nimeni nu ți-o poate transmite real, trebuie să vină din tine…

Mă uit așadar la toți nesimțiții din literatura de azi la modă care se mândresc că țin cursuri de “scriere creativă” (“creative writing”) pe bani mulți…

Majoritatea acestor impostori netalentați m-au blocat deja pe Facebook. Pe lângă aspectul pornografic al întregii afaceri, numai naivii plătesc așa mult cât cer ăștia ca să audă în câteva săptămâni de la cutare guru de provincie sfaturi de scriitură învățate și de de el din cine știe ce manual.

Oameni nătângi care sunteti, scriitura se învață singur suferind, prin eșec repetat, nu plătind la escroci pompoși.

Când o să am bani am să fac un seminar permanent gratis, să spargem piața asta a mincinoșilor sterili.

Nu scrieți niciodată fraze precum: “Plaja era plină de tipi căzuți la datorie…”

From → Paraphernalia

32 Comments
 1. alex permalink

  Sunt de acord cu Dan Alexe …… scriitura presupune eșec repetat. De aceea nu mă îngrijorez când aud că tinerii nu mai citesc ….în fond, dacă ar face-o nu ar citi decât serii de eșecuri, curmate din când în când de câte un “accident” fericit. Scriitorii, în marea lor majoritate, nu sunt decât o masă amorfă de putori dispuşi oricând să-şi închirieze pixul, pana sau stiloul pentru cât un potentat al zilei.

  Like

 2. Dane, te iubesc! Nu există un public cultivat, de aceea au guruții ăștia succes, dar să fie sănătoși. Mă bucur că le-ai spus pe nume.

  Like

 3. constanta permalink

  Alexe te laudai ca nu stergi comentariile…cat de fals esti 🙂

  Like

  • Nu șterg nici un comentariu. Doar insultele goale si repetitive, precum cea de “moș libidinos”, folosită de tine. Insultă-mă creativ și nu voi șterge.

   Like

 4. Te rog, încetează cu moș și cu libidinos… Aveți un vocabular tare redus.

  Like

 5. constanta permalink

  citeste cu atentie, am spus ca esti batranel, te am alintat dragastos. iar cuvantul libidinosienii se referea la actiunile tale nu la tine, e o mare diferenta. imi pare rau ca nu poti sa realizezi asta 😉

  Like

 6. Eu vorbeam de literatură. N-are nici o importanță că am trecut de 50 de ani. Pfff… Pogonofobi obsedați

  Like

 7. constanta permalink

  cum definesti un batranel care ii cumpara bijuterii unei pustoice de 20 de ani si dupa aceea urla la vanzatoare sa nu mai spuna pretul in gura mare, pentru ca este un cadou. crezi ca libidinos nu este un termen potrivit? in cazul asta imi fac mea culpa, e posibil ca perceptia mea sa fie deplasatra.

  Like

 8. Dacă nu erai așa acră poate îți cumpăram și ție. Bun, ai zis bătrânel. Te rog să nu faci spam. Nu suport clișeele în serie.

  Like

 9. constanta permalink

  nu ne vorba de varsta ta, e vorba de actiunile tale prin care incerci sa cumperi atentia unor copii aflati la inceput de viata.

  Like

 10. Stai să șterg o lacrimă.

  Like

 11. Incetează te rog comentariile cu vârsta. Ți-am răspuns suficient. Aversiunea ta personală pentru părul meu e irelevantă aici.

  Like

 12. constanta permalink

  spuneai ca stergi doar comentariile care contin jigniri, acum vad ca au inceput sa te deranjeze si comentariile care se refera la comportamentul tau si legatura lui cu varsta ta. ce mai urmeaza , halal deschidere traiasca stersul commenturilor legate de varsta noastra! :))

  Like

 13. constanta permalink

  aversiunea nu are legatura cu parul tau “craii cu parul argintat” era o figura de stil care defineste o intreaga categorie. imi pare rau ca nu esti capabil sa realizezi asta

  Like

 14. constanta permalink

  cat despre cat de bine cunosti limba romana…incearca sa desoperi care e definitia cuvantului pogonofob, nu l mai intrebuinta inadegvat pentru ca e posib sa realizeze cititorii tai ca impresia de cultura pe care vrei sa o lasi e doar spoiala. purtatorii de barba sunt chiar in tred zilele astea dar nu vad care e legatura cu discutia noastra de a trebuit sa ma numesti pogonofob obsedat :)). oricum, spor la sters comentariile care nu ti convin, pentru ca e clar ca nu calomniile te deranjeaza ci orice comentariu care pune in discutie comportamentul tau . cine nu e cu noi e impotriva noastra, ave alexe! 🙂

  Like

 15. Adriana permalink

  Foarte bine faci ca nu permiti orice comentariu aici, Dan. Un om serios care chiar are ceva de spus o poate face intr-un dialog normal sau intr-un singur comentariu, nu in spam-uri. Plus ca am pe mail acum cate o notificare pentru fiecare comentariu de aici…

  Like

 16. constanta permalink

  de fapt iti inteleg comportamentul… cum de nu m am gandit, de la belgieni ti se trage inclinatia asta de a oferii cicolatele si bijuterii fetitelor, acum se explica totul, retractez cuvantul batranel si imi cer scuze de fapt alt cuvant e mai potrivit si e mai in ton cu comportamntul belgienilor fata de copii 🙂

  Like

 17. constanta permalink

  un dialog nu se poarta intr-un singur comentariu draga mea Adriana, cat despre cenzurarea commentariilor, te asigur ca nu contineau nimic jignitor si nici cuvinte urate, opuneau doar in discutie dpdv moral anumite actiuni care, culmea, sunt considerate reprobabile chiar de autorul blogului cand e vorba de alte pesoane 🙂

  Like

 18. constanta permalink

  ps: nici macar liviu dragnea nu mai sterge comentariile de pe pagina lui, nici macar alea cu injuraturi. poate ca intr-o zi o sa ti dai seama Adriana ca si pe vremea lui Verdi, dreptul de a fluiera si injura cand nu ti place ceva pe lumea asta era un lucru normal si acceptat. 🙂

  Like

 19. Nu mai minți, troll neîndemânatec. M-ai făcut moș libininos, ceea ce înseamnă o lipsă flagrantă de retorica invectivei, iar acum practici spam fără legătură cu postarea mea. Multă dușmănie neputincioasă ai în tine.

  Like

 20. constanta permalink

  ia sa dam citatul ca sa judece poporu excact daca te am facut sau nu mos libidinos, sau daca a cumpara ceva cu libidinosenii este sinonim cu a a fi mos libidinos, eu cred ca nu . sa mai vedem si daca chiar nu exista legatura cu postarea ta. ia sa mai vedem daca stergi si comentariul asta, domnul liviu dragnea?:) “pai nu esti si tu unul din acestu guruti, care incerca sa cumpere mintile copilelor de 20 de ani cumparandu-le bijuterii de pe magherul in vama. cum de te plangi ca n-ai bani, ca doar podoabele alea le determina sa ti asculte prostiile cu logosul spuse in crizele de exaltare intelectualo-bahici, poate chiar te lasa sa le atingi in treacat sanul feciorelnic. grow up, Alexe, esti doar inca unul dintre batraneii care incerca sa si cumpere tineretea trecuta cu libidinosienii, nu esti departe de nici de beny nici de inadaptatii asta cu “nopti de vama ” povestesti mai sus. imi pare un fel de lupta interna intre guruti articolul asta” si ca sa adaugam ceva , beny le pomite ca le face fotomodele, ciudatul ala blond le vinde cartea aia de colorat cu nopti de vama iar tu le cumperi gablonturi,. eu stiu ca e normal ca masculii, chiar si mai copti bine sa incerce toate metodele ca sa se infrupte din nurii tinerelor rebele din vama, dar voi sunteti vai de fundul vostru .

  Like

 21. constanta permalink

  …iar partea cea mai proasta e ca nici nu va dati seama cat de penibili sunteti, asa ca nu ma astept sa intelegi ceva din mesajul de mai sus, o sa te simti in continuare atacat de fortele intunecate, dar na, e demonstrata chestia asta psihologic odata cu varsta unii devin intelepti si altii incuiati si plini de orgolii de 2 lei

  Like

 22. constanta permalink

  si ca sa concluzionea, ca n am ce sa polemizez cu tine. credeam ca ai inteles morala discutiei si legatura cu articolul tau, e veche de cand lumea; nu mai cauta paiul in ochiul altuia ca e posibil sa nu vezi barna din ochiul tau 😉

  Like

 23. alex permalink

  Concluzia ce se desprinde din postarile Constantei: S-a indragostit de Dani si este un pic geloasa ca daca s-ar intalni cu personajul visurilor ei umede acesta ar trece cu privirea peste faptura ei fara nicio tresarire sexuala.

  Like

 24. fsdsdgsg permalink

  Dan Alexe, nici mie nu imi suna bine “Plaja era plină de tipi căzuți la datorie…”, dar dvs cum ati reformula aceeasi idee? Si ce e rau la a spune “era plina”?

  Like

 25. Pe plajă se prăvăliseră băloase arătări, unele sforăitoare, altele tăcute, altele în sfârșit fixând soarele cu găvana goală a ochiului precum robii căzniți cărora beduinii le taie pleopele, forțându-i astfel să zacă cu orbul pârjolit, clocot mic sub retină.

  Like

  • fsdsdgsg permalink

   A trebuit sa caut in dex ce inseamna “gavana”, eu stiam doar de cartierul Gavana din Pitesti. E posibil ca gavan(a) si vagauna sa aiba aceeasi etimologie?

   Ce alte exprimari proaste ati mai intalnit in beletristica romaneasca din ultimii ani? (Am citit pasaje din Dacopatia si alte rataciri. despre “la modul” si alte expresii cretinoide, dar ma intereseaza in special exprimarile care apar in carti)

   Like

 26. Doar așa, în grabă binevoitoare…

  Like

 27. Panou permalink

  Poate că acești imbecili voiau să spună: “Plaja era plină de tipi beți pe datorie”, dar se rușinau…

  Like

 28. Fraza aceea ““Plaja era plină de tipi căzuți la datorie” e a unui personaj-narator care povesteste la persoana I (probabil un “tip” de 30 si ceva de ani) – asadar in acel context e ok.

  Like

 29. Ehe, nu toată lumea e Isaac Babel, care scria: bețivanii zăceau prin curte ca niște mobile sparte, bătrânul hoge cu turban verde murise înainte de miezul nopții, apoi veni muzica de pe mare, cornul și trompetele de pe vapoarele englezești…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: