Skip to content

“Bacalaureat”, Mungiu și problema cu supa în filmele românești…

December 21, 2016

bacalaureat

Există o eroare elementară în scriitura de scenariu: să faci un personaj să spună în dialoguri ceea ce spectatorul a văzut deja.

Dacă Joe a fost împușcat și îl vedem cum moare horcăind (grațios sau dezgustător, în funcție de caracterul lui și economia scenariului), tu nu pui în scena următoare cum cineva spune: — “Joe a fost împușcat și tocmai a murit horcăind”. Noi am văzut asta deja. Dialogul e inutil. 

Bacalaureatul lui Mungiu (actori foarte-foarte-foarte buni, care salvează un scenariu           cu dialoguri șubrede) se deschide cu o scenă în care geamul de la stradă al apartamentului de la parter în care locuiesc personajele explodează. Ce s-a întâmplat? Cineva a dat cu o piatră în geam, că așa e România de azi. Metaforă, da?
 
Personajul intră în cadru, vede cioburile și piatra pe podea. Apoi vine fata lui și întreabă:
 
— “Ce s-a întâmplat?”
 
iar el o informează :
 
— “A aruncat cineva cu o piatră în geam.”
 
Un minut mai târziu, la bucătărie, femeia lui îl întreabă foarte natural:
 
— “Ai idee cine ne-a spart geamul?”
 
— “Nu“, îi răspunde el foarte natural.
 

Bacalaureat nu e doar lung, lent, deloc subtil, cu dialoguri rău scrise (am socotit de vreo 37 de ori intrebarea, între diferitele personaje: — “Ești OK”?, cu răspuns: — “Da” ) și întorsături in care nu credem, mai are ceva impresionant: o scenă în care personajul mănâncă supă.

 
Exact, pe fundalul tuturor glumelor cu supa din filmele Noului Val românesc, personajul merge la amantă, care îi toarnă supă în farfurie cu polonicul, iar el o mănâncă în tăcere.
 
Ba chiar ea îl întreabă:
 
— “Vrei și niște chifteluțe?”
 
… propunere pe care el o respinge prin:
 
— “Nu.”
 
Nu dorea chifteluțe, pentru că în trei scene anterioare personajul mâncase mere, a căror coajă o tăiase lent, cu cuțitul uitat de Mungiu din scenariul de la “4, 3, 2” despre care am mai scris aici:

Ideograme filmate și cuțitoaie inutile: despre Noul Val cinematografic românesc

From → Cinema, Paraphernalia

14 Comments
 1. REDrake permalink

  În 2 Lozuri si eu m-am așteptat să văd faimoasa ciorbă românească. Spre surprinderea mea lipsește. Este înlocuită la final de pâine cu parizer.

  Like

 2. Alex permalink

  Treptat treptat chiar și dan alexe realizează evidenta. Noul val este populat de inutil cu harfe de subtilitate. Doar harfe.

  Like

 3. Radio Erevan Marsilia permalink

  In completare as dori sa adaug ca legatura dintre subtilitate, supa, harfe si evidenta este evidenta. De exemplu, acum ca a venit vara in Marsilia si canalele au inceput sa puta evident de tare ca de fiecare data cand temperaturile sunt in crestere, redactorii de la Radio Erevan Marsilia s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa paraseasca stirile pamantene pentru stiri vechi din spatiul cosmic, sideral. O emisiune deschisa in care teleascultatorii au voie sa intervina cu intrebari interesante care sa nu contina cuvinte indecente precum … pe care nu putem sa le enumeram. Deci prima intrebare a venit din partea unui micut de 12 anisori si 98 de kilograme din cauza de prea mult kebab: ,,Ce se intampla daca in timpul unei iesiri in spatiu are loc o crestere brusca a presiunii in spatiul dintre corpul astronautului si costumul respectivului astronaut, adica respectiv daca sus numitul astronaut bese? (dar redactorii i-au taiat microfonul inainte sa spuna ,,bese,, pentru ca e amenzile foarte mari pentru cuvinte si atitudini necuviincioase) Aflati in posesia manualului de instructiuni de urgenta de pe Statia Spatiala Internationala, redactorii au rasfoit pana la partea in ruseste si in afara de trei NIET la rand cu semnul exclamarii n-au reusit sa inteleaga asa ca au trecut la partea in engleza unde era scris negru pe alb DON’T FART! de trei ori la rand si cu semnul exclamarii deci e strict interzis, deci nu s-a intamplat niciodata. Neoficial insa, din povestile batranilor astronauti micutul a fost informat ca singurul care s-a scapat a fost astronautul rus Demetrovici Yusupov care a fost nevoit sa deschida astfel viziera castii pentru a restabili presiunea si a evacua mirosul neplacut. Ceea ce a permis si stabilirea singurului record neoficial de supravietuire in spatiu cu costumul deschis, timp de circa 8 secunde timp in care Yusupov a avut timp sa-si aprinda si o ultima tigara si sa bea o gura de votca preparata special cu antigel pentru automobile (AvtohazKaukaz) inainte de a crapa.
  Tigaile Tefal sunt fabricate din scuturile termice ale navetelor americane si capsulelor rusesti (Tefaaaaaallllll)
  Un alt micut teleascultator care doreste sa se faca astronaut intreaba daca in spatiu poate executa ritualurile religioase ca si pe pamant. Radio Erevan Sectia Marsilia ii raspunde ca deja din cauza de rotatie rapida in jurul pamantului nici macar nu stim cu exactitate cat e ora in spatiu. Decat satelitii GPS stiu pentru ca au ceasuri atomice si chiar si asa te pot trimite prin cine stie ce vagauna. Astronautii au incercat toate ritualurile religioase in spatiu dar nimic nu merge din cauza imponderabilitatii. Impoderabilitatea este chestia care face ca micutul de 12 ani si 98 de kg sa aiba aceasi greutate ca micutul de 12 ani si 48 de kg. Deci cercetatorii englezi au ajuns la concluzia ca toti zeii si dumnezeii pe care ii adora oamenii n-au fost nicioadata in spatiu.(in afara de Mos Craciun)

  Like

  • Robi Mugabe permalink

   Nea Erevane, inainte sa te apuce scrisul, asculta un sfat venit de la un om care iti vrea binele: trece spirtu’ prin piine macar de doua ori si lasa-l dreacu’ de after shave, ca iti zdrentuiesti de tot ramasitele alea neuronale care iti tin loc de creier.

   Like

 4. Radio Erevan Marsilia permalink

  Aaaaa, nenea Robert Mugabe, dupa retetele de imbalsamare pe care le cunoaste – individ de varsta medie (intre 40 si 60+) alb caucazian, studii medii,eventual superioare dar de tip Spirtu Haret, roman neaos, get-beget. Felicitari!

  Like

  • Robi Mugabe permalink

   Buna aia cu Spirtu Haret! De restu’ chix, nu-s alb gagauzian (sint mai pe bej la culoare) n-am absorbit la Spirtu si-s roman dac-bedac, nu get-beget.

   Like

 5. carpe# permalink

  Sau poate ca acea piatra in geam anticipeaza simbolic intreruperea (violenta) a unui parcurs prestabilit.

  Like

  • Alex permalink

   Sau poate nu exista nimic simbolic ci doar o alta rătăcire scenaristica.

   Like

 6. joenegut permalink

  Mungiu face un film bun şi adevărat despre oameni.
  Matale cauţi pete-n soare!

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sieranevada (Cristi Puiu, 2016)… orori quotidiene | Cabal in Kabul
 2. Filmul nostru românesc #1: Bacalaureat. – Cinefastic
 3. Există cinema românesc fără pretenții de “Nou Val”: Moon Hotel Kabul | Cabal in Kabul
 4. “La Gomera” lui Corneliu Porumboiu: despre cinema și perplexitate | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: