Skip to content

Remus Cernea și pristinele insulte ale lui Gigi Becali 

January 19, 2017

486206_488796487820861_1946813856_n
Remus Cernea l-a dat în judecată pe Gigi Becali pentru că multiplul pelerin la Athos  l-a făcut anul trecut: “drac împielițat”.

Pentru acest “drac împielițat”, Cernea îi cere lui Becali despăgubiri de 50.000 de euro.

Acum… Eu nu știu cum stă Cernea cu umorul, dar, de pildă, Andreea Pora nu s-a ofensat prea tare când Becali a făcut-o în direct la TV  “ciocănitoare”…

Nu s-a ofensat, pentru că ea știe că atunci când aceeași persoană (Andreea Pora) e atacată grosolan atât de Antena 3, cât și de Becali, trecând prin Papahagi și Baconschi, cu toții legându-se de feminitatea ei, ceva e în neregulă cu bărbatul român, de fapt (sau aromân, in cazurile Becali-Papahagi).

Acum, la Antena 3 sînt doar gealați inarticulați și nu-i luăm în seamă. Realitatea însă cu  “ciocănitoarea” lui Becali e mai complexă decât am crede. Ce nu s-a înțeles atunci când a insultat-o este că Becali i-a făcut de fapt Porei un foarte mare compliment. La aromâni, ciocănitoarea, confundată în simplitatea lor pastorală deseori cu coțofana, este nu doar o pasăre pur benefică, ci se folosește expresiv vorbind despre o femeie frumoasă.

Are diverse nume (dar și noi îi spunem în multe feluri, de pildă ghionoaie). Bunii aromâni o numesc, in naivitatea lor pristină :

— ciocănitoarea: hărăflij, hășcă,caracàxă, iarmageà sau hărăhastă.

Cum ne informeaza marele lingvist machedon Tache Papahagi într-al sau monumental Dictsiunar rumăn-armăn, unei femei frumoase si svelte îi spui: ti fătsesh hărăhastă (= te-ai facut ciocanitoare, sau cotofana), adică: arăți bine, ai slăbit, esti frumoasă.

O mare confuzie lingvistica, asadar. Tot așa, cum ne informeaza acelasi Tache Papahagi, ar fi bine sa invatam că “la aromăni urina proaspătă e folosită contra transpiratiei picioarelor“.

(Tache Papahagi, Mic dictionar Folcloric, Ed. Minerva 1979, p.487)

La atâta naivitate de limbaj, cum naiba să te superi pe “drac împielițat”? Dacă era cumva un compliment acolo?

From → Paraphernalia

5 Comments
 1. Remus Cernea, acum ca nu mai e parlamentar si nu mai e obligat nimeni sa il bage in seama, incearca sa nu dispara in anonimat. Asta e toata semnificatia actiunii lui iar Becali e o alegere buna pentru acest scop dat fiind ca machidonul nu se poate abtine sa nu replice si astfel sa ii ridice profilul public lui Cernea.

  Nu cred insa ca o sa ii foloseasca prea mult, O sa dispara natural. Figuri ca Cernea au fost promovate artificial, dupa principiul “sa avem si noi falitii nostrii”, sa imitam moda PC-stangista/liberala europeana. O moda ce insa acum se dizolva peste tot in Europa si in US.
  Nu cred ca viitorul ambasador american la Bucuresti se va mai inghesui sa participe la marsurile homosexualilor.

  Like

 2. Îmi amintesc despre o spumoasă poveste spusă de un confrate de breaslă (eram ziarist pe vremea aceea) … E pe dos față de tărășenia cu Becali.
  Colegul meu (mai în vârstă cu vreo 20 ani decât mine, hâtru și carismatic) – fusese la o discuție tăioasă cu un potentat PSD-ist … Individul era un incult tupeist, dar care știa să manipuleze spiritele ceva mai needucate. Colegul meu, însă, avea o minte brici și nu-i scăpau fisurile logice.
  În fine, după câteva contre, la final, pentru că nu mai suporta să fie luat de prost, colegul meu i-a zis-o pe un ton ferm, aproape batjocoritor: ”Domnule, m-ați convins: sunteți un titrat!”. individul a rămas interzis: ”Cum îți permiți dumneata să mă faci titrat?”. Pe colegul meu îl bușea râsul … dar i-a zis-o din nou: ”E clar, sunteți un titrat!” … Și s-a ridicat, plecând și lăsându-l pe personaj într-o stare de perplexitate vecină cu agonia.
  De unde deducem că tonul pe care arunci cuvintele poate imprima un sens diferit de sensul intrinsec al expresiilor respective. Poate că Gigi ar putea invoca nuanțele culturale aromâne … dar să nu uităm că suntem in Romania, nu în Aromânia – iar Si fueris Romae, Romano vivito more (dacă ești la Roma, te comporți ca un roman…).
  Totuși, n-aș lua-o pe Andreea Pora drept reper … poate numai ca reper al stupidității, indulgent vorbind.

  Like

 3. Off topic.
  Pentru că sunteți lingvist, aș vrea să publicați un scurt articol despre cuvântul @mendre@ care apare în DEX cu etimologie necunoscută. De obicei acest cuvânt apare în expresia @a-și face mendrele@. Ce dracu sunt mendrele astea? E vreun alt cuvânt de origine albaneză ocultat de lingvistica neaoșă?
  Cu stima,
  Aurel RADU

  Like

 4. Cristi permalink

  sa traiti Dl george bacali daca ma puiteti ajuta si pe mine ma numesc BARBULESCU PAUL CRISTINA din slatina jud olt si loc cu mama mea inpreuna cu sotia si copii iarasi mama mea in urma cu citi va ani buni ma evacuat din apartament la nasterea baiatului meu mam chinuit am dat copilul la stat pina la virsta de 4 anisori pt ca nu aveam posibilitatea sal tin si acuma la ora actuala vrea din nou sa imi faca executare silita din apartament cu tot cu copii si am apelat la dumneavostra ca ati facut atit de bine acestei tari si a oamenilor sarmani eu nu doresc sa va cer banii eu vreau doar sa imi faceti o casa sa pot sta linistit cu familia mea eu sint bolnav de epilepsie si sotia avem un mic ajutor de la stat de 270 de lei daca aveti un asas suflet mare va rog ajutatima asta pt ca va cer acest sprijin pt ca nu am ce mai face si sint o persoana ft crediciosa mam rugat pt dumneavostra cit tinp ati vost in peniteciar va multumesc ft mult daca ma puteti ajuta nr meu de tel este 0763766659 si al sotiei mele este 0765888428 va multumesc pt intelegere va respect din tot sufletul

  Like

 5. dan permalink

  remus cernea e un marxist.\ia sa vedem.ma da in judecata?
  legile astea anti-libertate de exprimare protejeaza chipurile dreptul la demnitate.
  eu cred ca demnitatea se castiga printr-o viata cu o moralitate ireprosabila,nu prin legi date de politicieni corupti

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: