Skip to content

Donald contra Donald: Tusk avertizează UE împotriva derivelor lui Trump

January 31, 2017

 

The Prime Minister of Malta Joseph Muscat meets in Brussels to prepare for Malta's presidency of the EU

Donald Tusk

(Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Se întâmplă rareori ca un politician european de talia polonezului Donald Tusk, președintele Consiliului european, să facă declarații atât de dure și aproape nediplomatice. Tusk a scris și declarat astăzi că Donald Trump constituie o amenințare pentru Europa în egală măsură cu Rusia, China și Islamul radical.

Intr-o scrisoare către liderii celor 27 de țări UE care se vor reuni vineri în Malta (mai puțin britanica Theresa May) pentru a discuta despre Brexit, Tusk scrie că Donald Trump este “imprevizibil” și că asta pune Uniunea Europeană “într-o situație dificilă”. Declarațiile lui Trump, a spus Tusk, sunt “îngrijorătoare”.

Politica protecționistă a lui Trump, scrie Tusk, este însă o șansă pentru Europa, care ar trebui să pună la punct mai multe tratate ale liberului schimb.

Este cea mai mare provocare, cea mai mare sfidare pe care o înfruntă acum Europa după șase decenii de existență, spune Tusk. “China din ce în ce mai îndrăzneață”, “politica agresivă a Rusiei” vizavi de vecini, “Islamul radical” care provoacă anarhie în Orientul Apropiat și în Africa sunt principalele amenințări, dar lor li se adaugă “îngrijorătoarele declarații ale noii administrații SUA, care ne fac viitorul foarte incert.”.

Sunt cele mai dure declarații de până acum ale unui lider UE, la 11 zile după intrarea în funcție a lui Donald Trump, și asta arată o dorință crescândă în capitalele Vechiului Continent de a răspunde într-un fel inițiativelor neașteptate ale noului președinte SUA, cum a fost cea de peste weekend de a interzice intrarea pe teritoriul american a cetățenilor din șapte țări musulmane.

Și mai îngrijorător pentru Europa a fost faptul că Trump a sprijinit Brexit, ieșirea Marii Britanii din UE și că și-a anunțat bucuria că și alte țări vor urma exemplul Londrei.

“Dezintegrarea :Uniunii Europene”, le scrie Tusk celor 27 de lideri, “nu ar duce la restaurarea unei mitologice suveranități a țărilor membre, ci la dependența lor de marile puteri: Statele Unite, Rusia și China. Doar împreună putem fi independenți”.

Tusk nu este primul important politician care a vorbit pe acest ton, dar este cel mai sus plasat. Anterior, șeful liberalilor din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a spus că cele trei mari amenințări cu care se confruntă Europa actualemente sunt Islamul Radical, Rusia și… Donald Trump, care în viziunea lui dorește să distrugă UE,

Diplomați din țările membre în UE au discutat luni la Bruxelles despre un posibil răspuns comun de adus lui Trump, dar fără rezultat. Mai multe capitale nu vor ca UE să se îndepărteze și mai mult de SUA și au preferat să aștepte reuniunea la vârf de vineri din Malta. Donald Tusk, președintele Consiliului European, care deși e polonez nu are în acest moment nici o legătură cu guvernul conservator de la Varșovia, a jucat acest rol, trăgând semnalul de alarmă în numele tuturor.

From → Paraphernalia

8 Comments
 1. EU se agata de un proiect esuat in loc sa regandeasca urgent bazele uniunii. Agonizeaza in loc sa se reformeze desi semnalele care vin din toate partile arata ca schimbarea e inevitabila.

 2. Daca in alte puncte de pe planeta consideram subiect de gluma cand se votau idioti plaga a atins Europa si America, continente unde se investeste in educatie si libertatea de expresie. Singura paralela care-mi vine in minte e cu ‘balenele’ care au invadat prezentarile de moda. Ele au impus ‘noua imagine a frumusetii pe planeta’. Nu e sanatos dar asa aratam in realitate. La televizor se nasc vedete vide, contururi dintr-o societate sinistru de prost pregatita profesional si fara pic de cultura. Arta va deveni un talk show sau un reality show. Pentru ca scoala produce indivizi sub mediocru acestia se depreseaza nu numai de la munca dar si din cauza celor destepti. Complexati de frumosi si de destepti, oamenii normali au preluat puterea. Pentru Europa alegerea lui Trump e o sansa incredibila de a se intari economic. Va pierde insa trenul din cauza alegerilor din tarile cu cuvant greu in Uniune. Pana acum jucau la doua capete cu rusii, ar putea profita insa si de naivitatea politica si ego-ul grotesc ale presedintelui Trump. Pentru asta e nevoie de viclenie si geniu. Cu China, dupa ce le-ai inlesnit cresterea economica pe un fond politic viciat, nu poti juca decat la cacealma. Brexitul s-a produs intr-un moment nepotrivit si nu prin plecarea UK-ului ci prin modul cum abordeaza ‘mandri ca am fost imperiu’ situatia. Coruptia care se extinde in UE si imbogateste doar politicienii ar fi produs oricum o ruptura mai devreme sau mai tarziu. Singura care poate juca rolul de pivot este Germania. Secondata de vointa politicienilor de a se imbogati in numele popoarelor lor. Vor supravietui intelectualii ca specie sau vor fi inlocuiti de look-alike reality show stars? ( Imi cer scuze ca m-am luat cu vorba, nici macar nu ma pricep la politica )

  • Ba te pricepi foarte bine! 🙂 ultima intrebare este fundamentala pentru politica. Intelectualii (aia seriosi si responsabili) vor putea supravietui in masura in care vor fi lasati de societate sa se exprime, si in masura in care societatea isi ia ragazul sa reflecteze; numarul lor nu conteaza, 10 sau un milion, important este sa se intample asta. In istoria omenirii sunt mult mai multe perioadele in care intelectualii nu au supravietuit maselor, din Grecia antica, prima mie si jumatate de ani dupa crestinism, pana in Romania lui Ceasescu. Suntem si in vest la inceputul unei astfel de perioade negre. Poate peste o generatie, romanii traiti si scoliti in vest se vor intoarce acasa si vor restaura elitismul intelectual occidental, acasa 🙂 Sa auzim de bine!

 3. FORȚELE DE ORDINE DACICE permalink

  luați-as fața aia de vierme alogen in pulă, Alexe. fututi mortii ma tii de boșorog instigator. ești un voierme de căcat minoritar, mă.

  Constatam cu ingrijorare ca, in timp ce la Budapesta, in decurs de o saptamana, urmeaza sa vina in vizita cei doi mari decidenti ai lumii, presedintii SUA si Rusiei, in Romania vin doar trimisii marilor asasini economici mondiali care solicita presedintelui Romaniei debarcarea guvernului ALES DE POPOR. prin orice mijloace, prin agitații de stradă, prin propagandă mincinoasă, prin dosare masluite in care „binomul” s-a dovedit pana acum expert. Toti liderii politici nationali au avut si au dosare fabricate. Toti investitorii romani de capital romanesc in Romania au fost fie lichidati fie aruncati in inchisoare, in locul lor aparand in mediul de afaceri romanesc, firme straine.

  Constatam ca masa de manevra utilizata impotriva interesului si revirimentului national, este asigurata, pe langa tradatori romani deveniti agenti straini, de o periculos de mare grupare de agenti interni sub influența leprei George Soros, acuzat pe toate meridianele ca, sub masca democratiei, sponsorizeaza fundatii care militeaza pentru dezagregarea statelor in numele globalismului preconizat candva de gunoiul Karl Marx sub numele de „comunism” care este acelasi lucru cu liberalismul de azi.

  State ca Israel, Germania, Albania solicita luarea de masuri si interzicerea fundatiilor Soros, in timp ce Ungaria a trecut déjà la masuri hotarate in acest sens.

  NU VOM CEDA ÎN FAȚA ACESTOR DUȘMANI!

 4. FORȚELE DE ORDINE DACICE permalink

  stai cumintevierme, că trump și putin sunt noii cruciati care vor curata planeta de viermi degenerati si liberalisti ca tine. căcatu dracu minoritar, nici limba romana nu o cunosti ca lumea, alogenule. sa spui că dragnea, dragnea nu uita” sună mai bine decat ,,dragnea nu uita”, aici se vede sângele tău stricat de alogen instigator și resentimentar, aici se vede cât de afon și paralel esti cu limba română, boșorog degenerat

 5. FORȚELE DE ORDINE DACICE permalink

  AFON cu sigurantă te-a făcut mă0ta

 6. FORȚELE DE ORDINE DACICE permalink

  Tradatorul Iohannis va fi debarcat pentru instigare la terorism politic si violente de strada contra democratiei parlamentare si contra guvernului legitim ales prin vot liber si democratic!

  • surena permalink

   Cred că era mai bine dacă îți exprimai punctul de vedere, dealtfel intelighent,patrihaotic si pato/logic in limba tracă și nu în limba imperialistilor romani. După câte știu dacii nu vorbeau prostii, cu pxxa (de origine romana) erau legionarii romani, dacii erau cu credința, cu Zamolxe iar înjurătură de mama era tipic ROMANA. Deci, un get,dac,trac care înjură ca un legionar roman!? Quod erat demonstrandum dakospathos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: