Skip to content

Zen și arta bluffului pe motocicletă…

February 13, 2017

250308721_ffmnj-l

Până și țiganul Păpădie se lămurise că am tupeu, Păpădie, da, gangsterul care domina cartierul gării din Buzău, întărit în asta de un certificat medical de nebun clinic pe care i-l eliberase o doamnă doctoriță care îl plătise să mă schilodească pentru că umblam cast cu nepoata ei.

Păpădie nu mi-a spart dinții din față, ci doar a venit la mine, m-a pălmuit în plină față și mi-a zis:

— “Dom’ Dănuț, m-ai bătut la șah, așa e, dar tu știi să mergi cu motocicleta pe gheață? Ha?”

Iar eu i-am spus spus că da, privindu-l fix în ochi, da, Păpădie, ascultă, sigur că știu să merg cu motocicleta pe gheață.

Era iarnă, iar Păpădie m-a dus în vârful pantei lucitoare, sus pe deal, de unde cădea abrupt o limbă de gheață lustruită, el bănuindu-mă pe bună dreptate că nu mai urcasem niciodată pe așa monstru cu coarne cum era motocicleta aia.

Toată țigănimea lui făcea deja pariuri împrejur, lingându-și buzele, dacă aveam să rămân infirm pe viață, dacă aveam să supraviețuiesc, dacă urma să cedez nervos…

… ca deodata Păpădie să anunțe grav că se anulează cursa, pentru că motocicleta nu are benzină.

Eram deja urcat în șa, gata să mă schilodesc din mândrie, prima oară cocoțat pe o motocicletă, în vârful unei pante de gheață, stomacul strâns, însă Păpădie a știut, prin flerul lui de țigan asocial, violator și lichidator pe bani puțini, că la mine găsise ceva stofă de salvat și protejat.

— Se anulează safari, a strigat el prostimii care făcea pariuri împrejur. N-avem combustibil azi. Penurie de la Ceașcă. Cine nu-i mulțumit îl fut.

Și azi am reputație de dur în Buzău. Când îi spun unui prostan că-l fut, el trebuie să știe că e sau un mare compliment, sau o rețetă de dezastru fără reguli. Motocicleta lui Păpădie mi-a ajuns ca să înțeleg ce înseamnă un declic de personalitate.

From → Paraphernalia

3 Comments
  1. Chinuita proza, a unui autor inchipuit. Stilistica fortata, exagerata, incercand parca sa compenseze lipsa talentului narativ.

  2. RadioErevanMarseille permalink

    Deci eu nu-mi exprim opinia despre fragmentul de motocicleta pe gheata de mai sus pen’ ca e prea riscant chiar si pentru profesionisti. Dar asi vrea sa-i dojenesc pe tzaranii de la Evz ca in replica la un articol din LeFigaro care zicea despre La haine antiflics iei a tradus ca hainele politistilor si a bagat un articol de suparare de la politia nationala care zice ca nu e corect ca politia locala sa poarte pantaloni si camesa plus cascheta obtional ca politia nationala pen’ ca se confunda si atunci unde mai e deosebirea dintre ele? Deci, ba tzaranilor, la haine inseamna pe romaneste ura, dar nu ca-n expresia ura si la gara ca doar n-ati mancat din aceiasi strachina cu astaaaaa, cum ii zicea domne’ lu’ filozofu ala din anii 70 , ca numi vine acum, aaaa asa Belmondo. Si in primul rand ca la zear la LeFigaro a scris ca despre ura antipolitisti pen’ ca niste politisti a violat intempestetiv pe unu care i-a injurat de mama. Adica din gresala unudin politisti i-a bagat bulanu-n spate adica in cur pe o adancime de 10 cm la asta intempestivitu’. Si prietenii lui ca sa se razbune a dat foc la masinile din mai multe cartiere, dar asta e traditie veche inca de pe vremea lui Lui al saispelea. Boon, acumca am lamurit aceasta neantelegere mai lasati-l pe Cristoiu sa citeze poezii comuniste. C’est rigolo.

  3. Adrian permalink

    Daca povestea e adevarata atunci explicatia e alta: cine platea reparatia motorului daca Danut dadea coltul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: