Skip to content

Duminica Floriilor: o stradă de paie pentru Mântuitor… dar nici o floare acolo

April 9, 2017

entree-jesus-jerusalem-11

Florii” este impropriu tradus în română ce se sărbătorește astăzi, pentru că nu flori îi aruncau pe cale Domnului ierusalimitanii când a intrat El, Mesia, în cetate așezat triumfător pe un măgăruș, ci parte din straiele lor și crengi tăiate din copacii din jur (finic, dafin, frunze de palmier etc.). Nu flori, însă, nici o Evanghelie nu menționează vreo floare și poate nici nu era încă sezonul. Nici o floare acolo, textul spune clar: haine și crengi sau frunze smulse din copac.

Iar crengile apar, oricum, numai la Matei și Marcu (Mt 21,1 – 9, Mc 11,1 – 10). Luca și Ioan nu menționează decât hainele aruncate în drum. N-avem nici o floare nicăieri. Doar haine, crăci, flenduri și zdrențe.

ἄλλοι δὲ ἔκοπτον κλάδους ἀπὸ τῶν δένδρων.

In Marcu ( Mc 11,1) la fel, se aruncă și se împrăștie hainele în drum:
τὰ ἱμάτια αὐτῶν ἔστρωσαν εἰς τὴν ὁδόν: 

pe când alții taie crengi din copaci:
ἄλλοι δὲ στοιβάδας ἔκοπτον ἐκ τῶν δένδρων.

Crengile au nume diferite în Matei și Marcu, însă ceea ce ne interesează este verbul aruncării în toate versiunile:

estrõsan / ἔστρωσαν / e-strõ-san

Este aoristul de la στρωννύω, strõnnuõ, a împrăștia, sau: στόρνυμι, stornumi, eu împrăștii. A împrăștia așa cum împrăștii paiele, straw, în mod uniform.

Pentru că aceeași rădăcină a dat în engleză straw : paie. Ceea ce împrăștii ca pat, culcuș, pentru oameni sau animale. To strew: strewn, strewed, straw.

Tot în greacă, aceeași rădăcină a mai dat și στρατός (stratós, “armata, un strat uniform de oameni”, căci și strat de la aceeași rădăcină vine). De aici însă și: strategia.

Mai interesant: în latină aceeași rădăcină a dat verbul sterno, sternere, de unde   a-sterno: a așterne moștenit de noi. De aici avem noi așternutul, care la origine consta din paie împrăștiate. Așternut și straw au așadar aceeași etimologie indo-europeană.

Avem însă aceeași etimologie și în cuvîntul strat, din latinescul stratum. Un strat e ceva care a fost împrăștiat, a-șternut în mod uniform, ca paiele (straw). Nici nu e de mirare că în mai multe dialecte românești (dar și în albaneză: shtrat) strat, straturi e sinonim cu așternutul. Straturile sunt cearșafurile. Sau stratul din grădină, de legume, de pildă, care și el e întins, etalat. Strat (ca și așternut) este așadar etimologic înrudit cu englezescul straw. Pentru că se așterneau paie. Sau altceva, în mod uniform, precum credincioșii își estrõsan / ἔστρωσαν / așterneau hainele în fața lui Isus.

In mod deloc surprinzător, în Biblia gotică a lui Wulfila verbul grecesc estrõsan e tradus prin strawidedun ana wiga: le împrăștiau pe drum: to strew, straw, strewn, street. Wulfila a simțit acolo că estrõsan și strawidedun au aceeași rădăcină.

Street, da, desigur, pentru că cea mai prestigioasă evoluție a termenului este cea din strada / street / Strasse. Strada (la origine strata) nu e altceva decât o acumulare de straturi, de așternuturi de paie sau altceva împrăștiate uniform și compact. Strewed englezesc e echivalentul perfect al latinescului tardiv strata / strada.

Din nou, precum fidelii își estrõsan / ἔστρωσαν flendurile în fața Domnului, făcându-i o stradă spre suferință și salvarea păcatelor noastre, avem acum și revelația faptului că straw, street și strada au aceeași rădăcină cu așternutul și strategia, strat-egia.

Un strat compact de straie și crengi din copaci călca așadar măgărușul Lui, o stradă spre Golgota. Nici o floare însă acolo. Evenimentul biblic nu are nici o legătură cu florile și botanica. Eventual cu paiele, strada, strategia și moartea iminentă. Paiele așternute ale Logosului.

1189820449_B978614143Z.1_20160510103905_000_GPD6ONEJD.1-0

Intrarea lui Cristos în Bruxelles, James Ensor, 1888

From → Paraphernalia

11 Comments
 1. Birt Nicolae permalink

  Domnule. Ai reușit sa minimizezi un eveniment de acum +2000 ani. Felicitari! Unde este ADEVĂRUL?

  Like

  • Ce este adevărul?

   Like

   • ovidiu permalink

    Adevărul este un Cine?
    “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”.

    Like

   • surena permalink

    Realitatea este adevărul și cum realitatea este relativa, noi având acces decât la o reprezentare a realității, prin urmare și adevărul este relativ fiind o reflectare a realității noastre. În concluzie adevărul despre care vorbim este subiectiv di nu obiectiv. Inceputul evangheliei lui Ioan, un început gnostic, încearcă sa spună ca adevărul obiectiv este accesibil doar inițiatilor,adica acelora care prin cunoaștere descoperă adevărul care vine de la Creator prin intermediul Cuvântului care-ți arata Calea ca sa înțelegi Viața.
    Duminica Floriilor este o sărbătoare pe care creștinii au suprapus-o peste cele păgâne. Știm din descrierea lăsată de istoricul roman Aemilianus Marcellinus când serbau creștinii nașterea Domnului care nu corespunde cu cea de astăzi. Mai știm ca primii creștini erau sobri cu sărbătorile în opoziție cu păgânii. Dar pentru ca lumea greco-romana era religioasa și iubea serbările au fost inventate, redenumita sărbători păgâne ca fiind creștine. Dacă analizează cineva câte obiceiuri populare sunt de florii poate vedea cum creștinismul s-a suprapus peste alte credințe.

    Like

 2. thanuv permalink

  Birt Nicolae. Nu văd prin ce a minimalizat o explicație, în esența ei de sorginte filologică, un eveniment de acum 2000 de ani. Nu exită nici o notă de persiflaj sau bășcălie în comentariul de mai sus.

  Like

 3. Ar putea proveni si cuvantul stroh din aceiasi familie ? Etimologia data de dictionare ( stroh ar proveni din germanul stroh = paie ) nu mi se pare plauzibila, pentru ca strohul provine intodeauna din inflorescenele fanului, care, in timpul depozitarii, se lasa pe pod ( podea ) unde constituie un strat uniform.Numai dupa constituirea in strat “resturile” fanului capata denumirea de stroh. Am in vedere si faptul ca strohul se folosea candva si ca asternut.Paiele dau pleava, nu stroh.

  Like

 4. Reblogged this on Trufe și Aguride and commented:
  Esrtrada

  Like

 5. Cata permalink

  Așa, și?

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ce se mai întâmplă în lume 18 – 14 – Economie 101
 2. Yogah citta vrtti: dacă Eliade ar fi fost lingvist ar fi înțeles legătura dintre yoga și Wurst | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: