Skip to content

Ipocrizia FB și sfârșitul democrației pe Internet

November 17, 2017

Principiul meu, pe Facebook, era că la mine totul era public, absolut toate postările. La mine oricine putea comenta. Simt că ideea ofensivei care a făcut să mi se închidă ambele conturi FB este aceea de a sparge comunicarea liberă, de a atomiza spațiul virtual în comunități izolate de prieteni cu mesaje ascunse. Opusul social media.

Ei bine, tocmai am fost închis pe ambele conturi Facebook, pe cel principal, Dan Alexe, pentru 30 de zile, iar pe cel de back-up aparent definitiv, și am ceva bănuieli, dar și unele certitudini despre ipocrizia FB, despre sfârșitul democrației pe Internet și felul în care s-a ajuns la o cenzură automatizată care va ucide social media. Cele două conturi Facebook ale mele au fost închise fără avertisment pentru a nu știu câta oară, unul din ele, cum spun, definitiv. Atacuri masive, în mod sigur, în ciuda teoriei împăciutoriste și defetiste cu (ro)boții care ar căuta după cuvinte interzise.

Sigur, mulți știu câți dușmani am, PSD-iști, ortodocși habotnici, troli putiniști, cretini neonaziști, homofobi etc. Mi se spune doct că e suficient ca un X număr din aceștia să declanșeze plângeri ca să fiu blocat. Nu contest. FB nu îți spune cine te-a pârât, când o face fără avertisment. Eu nu sunt paranoic, dar pe de altă parte săptămâna trecută am ținut o conferință la Paris despre cum Putin atacă internetul si stimulează euro-scepticismul.

M-am certat tare și public acolo cu un domn de la ambasada Rusiei la Paris. Un prieten mă avertizează că acum îmi va fi atacat și blogul. Domnul acela de la ambasada Rusiei din Paris a a fost foarte supărat pe mine atunci când a plecat și mi-a spus, printre dinți, în rusește: — Dumneata urăști Rusia!…

Nu, nu urăsc Rusia, doar mă împotrivesc derivei autoritare, ba chiar criminale, pe care o ia regimul lui Putin, continuare a autoritarismului țarist și comunist. Privind retrospectiv, doar anii 1990 ai lui Ielțîn aduseseră o pospăială de democrație. Putin i-a pus capăt.

Toate necazurile mele pe Facebook au început după ce am scris și preluat acolo următorul text despre gulagul digital din Rusia:

Ăsta în engleză, pe New Europe:

Discipline and punish: how Russia is stifling Internet freedom

https://www.neweurope.eu/article/discipline-punish-russia-stifling-internet-freedom/

și ăsta în română, pe Europa Liberă:

Gulagul digital… Cum Rusia lui Putin ucide libertatea internetului

https://www.europalibera.org/a/jurnal-de-corespondent-dan-alexe/28472746.html

Așa că de săptămâna trecută, de la înfruntarea la Paris cu omul de la ambasada rusă sunt atacat sistematic, iar acum, iată, eu nu mai exist pe FB. Ambele conturi închise.

Sigur, știu că unii IT-iști afirmă că pe Facebook totul este acum automatizat și că e vorba doar de algoritmi care caută și te pedepsesc pentru cuvinte interzise, pulă-pizdă. În cazul meu, însă, închiderea simultană, repetată, a ambelor conturi apare mai mult decât suspectă.

Închiderea contului principal a început după o plângere (probabil multiplă, din câte înțeleg eu principiul), că aș avea o identitate falsă:

 

blocked

Please let us know înseamnă că multe zile a trebuit să le trimit scanuri și fotografii cu cartea de identitate și pașaportul.

Tough… Când ești pedepsit, se începe cu o zi sau trei zile, și se urcă la o săptămână, două, 30 de zile, apoi dezactivarea totală. Am trecut prin toate. După ce, în cele din urmă, am fost deblocat, a venit asta:

Untitled

Comentariul meu de mai sus, de pildă, nu era o postare propriu-zisă, ci răspundeam, tocmai, la un articol despre stupizenia celor care vor să forțeze țiganii să nu-și mai zică romi între ei, explicând eu acolo că rom este etnonimul lor dintotdeauna. Dar nu poți forța o populație să schimbe felul în care se auto-numește. La argumentul unuia care comenta la mine și care spunea că a auzit romi spunându-și între ei băi țigane am răspuns că nu e valid și că este ca atunci când negrii de pe plantații își spun între ei nigger. Rezultatul, după ani de zile (cred că era un comentariu la o discuție de prin 2005): ban și block. Algoritmului i s-a semnalat că am folosit cuvântul nigger. Contul închis!

Am mai fost bannat, apoi, cum se spune, și pentru asta:

block

Am încercat să îmi asigur contul și să fac Facebook să îmi acorde garanția aceea, un badge albastru, care garantează că ești o persoană reală. Am primit răspunsul:

Untitled 3

Este, oricum, profund nedemocratic să aplici o sancțiune pentru o presupusă eroare comisă înaintea regulii care o interzice. Roboții și algoritmii nu ar trebui să meargă și să scormonească luni și ani în urmă. În justiție nu există pedeapsă retroactivă.

De pildă, alte două postări vechi, care nu conțineau, zic eu, decât umor și umanism:

no robot

 

Plângerile trolilor sau armata digitală a lui Putin?

Așadar, am publicat articolele următoare, mult preluate și răspândite:

Discipline and punish: how Russia is stifling Internet freedom

https://www.europalibera.org/a/jurnal-de-corespondent-dan-alexe/28472746.html

și

Gulagul digital… Cum Rusia lui Putin ucide libertatea internetului

https://www.neweurope.eu/article/discipline-punish-russia-stifling-internet-freedom/

După care avut loc ciocnirea publică, la Paris, săptămâna trecută, de care spuneam, cu un domn nepregătit intelectual de la ambasada rusă, care se prefăcea că nu știe, de pildă, că LinkedIn e închis și interzis în Rusia (ca și în China, de altfel).

 

Cum se poate riposta?

Bun, hai să admitem că nu sunt troli politici români sau moscoviți și că printr-un hazard excepțional mi s-au închis ambele conturi Facebook pentru că eu folosesc un limbaj nepotrivit iar algoritmii nu au umor. Ce se poate atunci face? Mi se spune insistent ca după ce voi fi de-blocat pe contul principal ar trebui să limitez postările trecute astfel încât să fie vizibile numai prietenilor, ba chiar să-mi curăț lista de prieteni… dar asta înseamnă, redusă la scara publicului meu românesc, sfârșitul social media, opusul a ceea ce ni se promisese, nu așa trebuia să fie spațiul de dezbateri publice, agora. Asta înseamnă că se va ajunge la un Facebook atomizat, unde fiecare va posta numai pentru prieteni, un Facebook de pisici și postări inaccesibile pentru alții, contrariul total al comunicării în era accesului presupus la informație.

Principiul meu, pe Facebook, era, tocmai, că la mine totul era public, absolut toate postările. La mine oricine putea comenta, iar eu am blocat foarte rar, ba chiar și atunci am blocat doar troli rasiști, antisemiți, sau care mă insultau gratuit, cu scopul vizibil de a strica o conversație. Simt că ideea ofensivei care a făcut să mi se închidă ambele conturi FB este aceea de a sparge comunicarea liberă, de a atomiza spațiul virtual în comunități izolate de prieteni cu mesaje ascunse.

Ideea de dezbatere publică nu va mai fi astfel posibilă, în asemenea condiții de fărâmițare, iar cel mai îngrijorător este că de acum nu mai poți vorbi liber și că se ajunge la o atomizare între celule de prieteni, cu conținut închis. Opusul a ce ni se promitea. Dacă era să ajungem la asta, atunci puteam comunica între noi și pe email.

Așa că după ce voi fi deblocat, peste o lună, spre Crăciun, va trebui să găsesc o strategie codată. Să folosesc de acum întensiv intensiv blogul, acesta chiar și pentru texte scurte, dând doar indicații neutre, prudente, pe FB despre ce e înăuntrul postării, astfel ca motoarele de căutare să nu identifice anumite cuvinte.

Facebook e pe cale de a deveni un sinistru spațiu de cenzură, irespirabil dacă e lăsat pe algoritmii mașinilor. Asta nu mai este inteligență artificială, ci prostie totalitară artificială.

Dacă până și eu am să ajung să scriu: “Te f**t”, atunci s-a dus naibii ideea de spațiu public și tot ce însemna social media.

blocked

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

From → Paraphernalia

40 Comments
 1. Uuff! In sfarsit ai inceput sa iti dai seama cum sta treaba cu fb. Deja alti oameni (celebri) isteti s-au prins, ei fiind blocati fara sa foloseasca cuvinte grele, si pun totul intai pe blog, abia apoi pe youtube, fb, etc – vezi Scott Bradlee (PMJ), din State. Fb va pieri, oamenii se vor plictisi de el. Eu de un an jumate nu am fb si nu am nici o treaba, iar daca vreodata imi fac birou de traduceri, sa zicem, gasesc eu mod sa ma promovez. Pe tine te inteleg foarte bine, dar cred ca daca scrii pe blog si te si vedem la lansari si lecturi, e totul perfect. Numai lenesii nu comenteaza pe bloguri.

 2. Nu-i nimic de mirare în toată povestea asta. De ani de zile lumea făcătorilor de algoritmi ”to make the world a better place” se chinuie cu probleme cauzate de implementarea acestora în poliţie dar şi în alte tipuri de instituţii. Uite aici doar unul din multele articole şi lectures pe marginea acestei probleme.
  https://www.theguardian.com/inequality/2017/aug/08/rise-of-the-racist-robots-how-ai-is-learning-all-our-worst-impulses
  Cât despre raportarea în grup, păi…..paradoxul toleranţei.

 3. Am pățit și eu cu facebook – au șters un grup pe care-l creasem acolo, despre Revoluția română din 1989, și care ajunsese la peste 3000 de membri. Trei ani de discuții legate de revoluție au dispărut în neant fără nici o explicație. (am cerut explicații dar nu am primit)
  https://mariusmioc.wordpress.com/2014/12/01/grupul-revolutia-romana-din-1989-sters-de-pe-facebook/
  Am avut și blocări pe termene scurte, inclusiv pe motiv că am făcut spam la grupuri la care eu însumi sînt administrator.

 4. Valentin permalink

  Te așteptăm

 5. Am dat share acestui post pe Fb. Imediat dupa nu am mai avut news feed, doar un mesaj ca ‘pagina nu e disponibila’.
  Paranoia colectiva?

 6. Reblogged this on mocoteo.

 7. Maestre Dan, faceti-va si un backup al blogului pe portalul “medium.com”, cum ne invata inteleptul Mirel Axinte. Si, de ce nu, cumva inutil si de-al dracu’, un al treilea, un al patrulea cont pe FB. Va asteptam.
  GP

 8. Ia să văd în cît timp îmi blochează și mie contul?:))
  Deja consoarta a rămas fără cont după ce a refuzat să comunice date din buletin FB-milițienilor. Ce e haios e că toată campania asta pare să fi fost amorsată de ancheta privind alegerile din USA. Se desfășoară al 3lea război mondial, prieteni, dar e de un tip complet nou și cu efecte imprevizibile pt oamenii obișnuiți: războiul cibernetic.

 9. pai sa ne reamintim un pic : facebook este o unealta dezvoltata de o companie privata, nu ONG. Pentru a carui folosinta nu platesti nimic. E ca si cum eu te-as lasa sa organizezi la mine acasa seri de poker. Si la un moment dat, enervat ca toti fumeaza si nimeni nu ma ajuta la spalatul paharelor, decid ca de saptamana viitoare nu se mai face poker la mine acasa. E atat de simplu. Casa mea, regulile mele. Ce atata coiala ? De maine nu mai vreau sa vina gigi la poker ca mi se pare ca o pipaie pe cur pe nevasta-mea si nu lasa colacul jos dupa ce face pipi. Sau nu mai vreau sa vina gigi ca mi-a zis robert ca ar fi cumva gay si mie nu-mi plac gayi (chiar si aia neconfirmati). Sa repetam : facebook e o platforma al carui proprietar nu esti tu. Maine te da afara si nu e dator sa dea nici o explicatie nimanui. Ca asa vrea el . Vedem o asemanare cu doamna ? https://www.youtube.com/watch?v=nTSt3SpPMb4

 10. Dan Sabadis permalink

  Si eu am fost cenzurat pe Facebook (numele e Dan Sabadas), dar dupa surpriza asta neplacuta, am ajuns sa fiu oarecum mandru. In cazul meu “algoritmul” depistat a fost: am ajuns liber de facebook, intru o data pe saptamani sau la 2 saptamani cate o ora, si postez articole usor de dreapta de la Breitbart sau pro-ruse de la RT. Atat! 🙂 cenzorii de la Silicon-Valley cred ca sint mult mai posedati ideologic decat comisarii stalinisti din anii 30. Macar acolo se speriau pentru viata lor si trebuiau cumva sa se auto-amageasca ca cred in Stalin si comunism, dar la comisarii facebook-isti doar le e frica ca lacomia lor va fi lovita, si de la 50-70 de mii pe an vor fi retrogradati la 30-50 de mii. Mult mai jalnici americanii in cazul de fata.

 11. Costin Graur permalink

  Ce porcărie… Dar da, înclin să cred că au pus rușii raportările trolilor pe tine.
  Folosește, cum ai zis, blogul și doar anunță pe FB, noi te citim oriunde…

 12. nu ajunge ca ti s-a inchis fb-ul, trebuie sa-ti inchida si gura. de ce-ti bati joc de credinta noastra, de noi, de neamul romanesc, de Eminescu, de daci si de tot ceea ce iubim? ce rau ti-au facut romanii de-i urasti asa? libertatea de expresie nu inseamna libertatea de a-ti bate joc de cineva.. cand scrii toate mizeriile astea, iti scrii destinul, nemernicule..

  • Bogdan permalink

   De români nu ai cum să-ți bați joc nici dacă te strădui. Fiindcă, fără să vrei, reiterezi ceea ce ei fac de 2000 de ani: își bat singur joc de ei. Da, da, începînd cu dacii.

   Burebista, încercînd să creeze un stat dac coerent și cît de cît unitar, a sfîrșit cu gîtul luat de confrații daci aristrocrați care își vedeau deranjate privilegiile. Așa că scutiți-ne cu măreția dacilor și tot delirul ăsta de frustrați care vor să se dea mari cu ceva și, neavînd cu ce, s-au gîndit că poate dă bine cu dacii.

  • TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU permalink

   uite si cum s-a ajuns la închiderea contului. :)) pe alde astia nu i-ar plati rusia nici o copeica, sînt prea prosti.

 13. Dumitru permalink

  Cu ceva luni in urma, cu ocazia primului meu comentariu la o postare de-a ta (o poza de cand erai mic pe un cal de plastic) am primit “block” de la tine fara sa mai pot macar sa-ti urmaresc postarile. Asadar asta cu “oricine putea comenta” la postarile tale e cam cu cantec. In fine, te-am urmarit aici sau pe Vice, ti-am citit cartile si m-am bucurat ca te puteam urmari iarasi pe noul cont de “feisbuc”. Imi pare rau pentru toata situatia asta. Si multumesc ca l-ai sustinut pe Ion Aion sa-si publice “Spovedania…”. Te salut!

  • Îmi amintesc. Blochez atât de rar, încât îmi amintesc. Era un comentariu (poate din stângăcie) urât și violent față de poza a doi copii și venea de la un troll anonim. Gândește-te că primesc mii de insulte pe zi și sunt foarte răbdător. Spune pe ce nume te-am blocat și promit că desferec.

 14. Eu am fost blocat doar pentru ca i-am spus unui individ : “ma sula, tu vrei sa gandesca toata lumea ca tine?” si de atunci am spus adio facebook. Sunt sigur, ca in viitor, o sa apara o alta retea de socializare.

 15. Ai grijă și cu blogul ăsta pe wordpress.com – ei consideră că NU este un loc virtual în posesia ta, ci este ‘domainul’ lor… și dacă nu le place, ăștia închid conturi la fel de repede!
  Îi cunosc pe cei de la wordpress din 2004. Mai bine cumpără-ți un domain (10-15 $USD pe an) și hosting, unde ești proprietarul adevărat al blogului și conținutului!

  • Această situație a apărut și la noi în Suedia. O prietenă, sriitoară și a avut același probleme ca și Dan de maj multe ori, din cauza comunități radicale din Suedia, unde MEDIA este sub puterea radicală a guvernului. Nimeni nu admite așa ceva intro democrație, dar dacă spui ceva radical, ca “țigan” , atunci vine MOB-ul (gloata socială) și-ți face viața nemajpomenit. Deacea Dînsa a făcut un BLOG privat http://www.katerinamagasin.se/bloggen exact ca ce Istvan ît-i propune.
   Îm-i pare rău dar este numai în suedeză…
   Pe blog-ul meu mai este și Sweng-lish despre Champagne-a de 200 de ani care a fost vîndută pentru 52.000€ la o rusoaică din Singapore.
   http://www.pixtravel.net/history-in-liquid-form
   Vă mulțiumesc și vă doresc numai bine.
   @Tiborfoto

 16. una pe net permalink

  long live RSS 🙂

 17. bun, ce putem face, concret?

 18. Marcos permalink

  Să gîndim un pic logic. Dacă nişte trolli ruşi au putut să activeze mecanismul de cenzură, înseamnă că problema e chiar în modul de funcţionare a FB. Aceiaşi trolli (sau alţii) ar putea fi activaţi oricînd, pentru a promova interesele lui Putin, sau ale oricărui politician rău intenţionat, care dispune de resurse suficiente, folosind chiar FB. Cu alte cuvinte, şi cenzurat, şi necenzurat, acesta poate deveni un pericol pentru democraţie. Poate că aşa a cîştigat Trump alegerile (cu FB necenzurat), poate nu (oricum mandatul acestuia va putea fi evaluat abia peste cîţiva ani). Problema e alta: democraţia însăşi trebuie să dezvolte mecanisme de autoapărare, altfel… În 1932 naziştii cîştigau de două ori alegerile (libere) din Germania, iar consecinţele se cunosc. Mai recent, demagogi precum Chavez, Duterte, şi chiar Trump, au cucerit puterea la urne, nu prin metoda “revoluţiei” bolşevice.

 19. Gheorghe permalink

  Am distribuit şi eu postul acesta pe FB, nu pare să mă baneze cineva.
  Subscriu ideei de a vă cumpăra un domeniu şi să vă administraţi propriul blog, aşa nu veţi mai avea probleme. Conţinutul poate fi distribuit ulterior pe platformele de comunicare. E drept că va fi o problemă să comentăm acolo, pe un blog privat este evident altceva.
  Eu sunt mai old-school, îmi place RSS-ul, îmi plăceau listele de email, aşa că vă pot urmări şi aici. Desigur, publicul captiv FB poate fi găsit doar acolo.
  Pot asociaţiile profesionale să vă ajute în această luptă cu Goliat?

 20. ionutangel permalink

  aveti totala dreptate.FB a devenit un instrument de repersiune a libertatii de exprimare.
  nu doar pe FB ,ci si in sistemul legal patrund ,tot mai des ,tot felul de legi care ingradesc treptat libertatea de exprimare.inclusiv neo-marxistul dragnea ,seful psd ,a emis cateva legi care cenzureaza libera exprimare ,sub pretextul ca protejeaza diverse minoritati dezavantajate.ma indoiesc ca lui dragnea ii pasa de oamenii “persecutati” ,motivul real fiind protejarea infractorilor si instaurarea treptata a dictaturii.
  nu observam ca tot felul de criminali se ascund in spatele acestor legi imorale,pretinzand ca sunt calomniati?
  si nu doar in romania.legile anti-exprimare ale UE transforma treptat uniunea europeana in noua uniune sovietica,dictatura mimand democratia.

 21. ionutangel permalink

  in plus,armatele de troli platiti profita de algoritmii Fb pentru a elimina orice opinie nedorita.

 22. Daca nu esti pe faisbukk nu existi http://www.imdb.com/title/tt0113957/

 23. Dinu M permalink

  “Anii 1990 ai lui Ielțîn adusesera o pospaiala de democratie”?
  Damn! Si Politkoskaia scria in cartea ei (Doar adevaru) despre cum Putin a distrus democratia in Rusia. N-as putea crede c-a existat asa ceva in Rusia; se spune ca exista in alte tari, cum se manifesta democratia asta?

 24. TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU permalink

  Metrî, nu stiu daca e vorba de rusi. Sa ma explic.

  Acum doi ani, în SUA s-au pierdut cele mai vizibile alegeri de pe planeta de catre o baba proasta si lacoma, dar care avea sustinere în media, inclusiv aia virtuala. Fiindca reactia nu putea fi, omeneste, sa îsi dea cineva seama din aia care au organizat toata campania, ca au gresit (ca doar cînd te stii mai destept ca toata lumea, nu accepti ca gresesti), au început sa caute vinovati. Vinovata nu putea iesi candidata, alba ca zapada si mama ranitilor. Nu puteau iesi nici aia din partid, niste sicofanti si sicofante intriganti fara scrupule si cu interese personale. Nici poporul, care desi prost are mat macar cît sa simta excesul de ipocrizie. Asa ca, a cui e vina ca nici unul din participantii activi la dezastru nu si-a facut tema? Rusii nene! Facebook! Fake news! Fiindca, nu-i asa, vina pentru rezultatele alegerilor în America e a unui baiat în trening din Macedonia care a facut bani din internet si care nici nu a votat vreodata nicaieri probabil ca nu stie cum e cu alea.

  Chestia asta a fost prinsa din zbor si de alti politicieni, la fel de mincinosi si puturosi. De doi ani, daca ati vazut, care cum pierde alegeri ca a frecat mentosanu în campanie în loc sa iasa pe teren, pac la Razboiul cu fake news si vina rusilor. E scuza perfecta, si pulimea crede fiindca îi convine. Cum sa creada altfel ca idolul politic care, altminteri, imediat facea totu sa fie bine, e de fapt un ipocrit lenes? Ca doar zice ca nu e! Trebuie sa fie altceva la mijloc decît ca e un tembel, deci clar vina rusilor.

  Publicul de pe internet, la rîndul lui, e în mare parte foarte pregatit sa fie jignit si ofensat personal de orice cacat. Cei mai rai fiind aia care de fapt nu sînt afectati direct de ce se zice: aia care nu-s nici negri, nici lesbiene, nici homo, nici cine stie ce alta categorie. Nu sînt nimic special, si de aia se indigneaza imediat la orice, fiindca asta le da un sens. De aia cei mai multi arata ciudat, ca aratatul ciudat e felul lor de a se diferentia. N-au nici o calitate deosebita, sînt masa de carne, asa ca trebuie cumva si ei sa se simta diferiti.

  Asta e la public. La partea furnizorului, asa cum au zis altii mai sus, toate platformele astea, facebook, twitter, sînt firme private care tintesc sa faca bani. Legea îi obliga sa scoata orice poate fi considerat hate speech, ca altfel iau amenzi maricele. Asa ca platformele au devenit foarte active în scosul continutului ilegal.

  Acum, combinam cele de mai sus, si ne uitam ca în Europa se vorbeste (si de fapt se pregateste, au început primele consultatii pentru) o legislatie care sa permita platformelor online sa stearga ce cred ele ca e fake news. Legislatia e împinsa înainte la nivel european de state membre vechi, alea în care multi sinecuristi din astia care au crezut ca e destul sa pui pe facebook ce bine ar fi sa ne punem toti cenusa în cap ca nu sîntem musulmani sau lesbiene sau obezi, si fiindca n-a iesit cum au vrut ei, acum vor sa schimbe regula jocului si sa controleze internetul ca prea e la liber. În statele din est, unde online afli stiri mai corecte decît mass media care apartine voiculestilor locali, va las sa va gînditi cum o sa fie. Si, de fapt, nu trebuie sa va gînditi, fiindca aveti deja rezultatele, gen ti se închide gura fiindca ai suparat niste tîmpiti de profesie indignati. Deja de cîteva luni platformele s-au angajat benevol sa monitorizeze ce e considerat fake news si sa lupte contra. Libertatea de exprimare strica jucaria, deci o dam de o parte.

  Si uite-asa cu rusii si americanii 🙂

  Scuze de lungime (pîna acum nu s-a plîns nimeni, haha, ca sa revenim la realitatea faina în care mai si hahaim un pic!)

 25. Tiberiu permalink

  Am incercat sa-ti trimit mesajul asta pe Facebook dar nu ma lasa roboteii vigilenti, asa ca-l pun aici:

  Maestre, imi/ne lipsesti!
  Imi lipsesc afuriseniile tale, umorul, analiza si sarcasmul care te face unic in spatiul asta virtual si gri.
  Sper sa-ti redea cat mai curand robotii libertatea de a continua sa ne provoci.

  Ti-am compus si niste versuri, atat de drag ne esti (periculos de mult si sotiei mele :D):

  Maestre, meriti ceva bun de baut
  Pentru ca ai dat sens nou lui “te fut!”

  De la un iesean din Montreal.

 26. Ana permalink

  Îmi pare bine că ați revenit!

  Cum e posibil ca postările dumneavoastră să nu fie conforme cu community standards dar Mircea Badea să emane atâta ură și să treacă totuși filtrele?

  • Tipic. Libertatea de exprimare nu valorează doi bani, cenzura e chiar de dorit cînd se aplică celor răi. E revoltător că Mircea Badea n-a fost cenzurat, asta e de fapt mai deranjant decît că a fost cenzurat Alexe.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Facebook și democratizarea discursului public | dorinlazăr.ro
 2. Articole interesante pe bloguri, 26 noiembrie 2017 | Iote Blog
 3. The strange case of Facebook censoring people protesting a corrupt government | dorinlazăr.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: