Skip to content

În vorbe mărunte, Patriarhul Daniel ia partea Rusiei împotriva Ucrainei

December 3, 2017

5E054344-1FB6-4D2C-949E-ADFBEC4CFDFE_w974_n_s

Aflat în acest weekend la Moscova, Patriarhul Daniel a condamnat, în cuvinte puține și viclene, faptul că biserica ortodoxă ucraineană nu mai vrea să se supună Moscovei.

Puțini au remarcat că deși nimeni nu l-a mandatat să facă asta, Patriarhul Daniel s-a dus la Moscova să aducă un sprijin bisericii ruse și Kremlinului împotriva autochefaliei bisericii ucrainene.

Daniel și Patriarhul Kiril al Moscovei sunt vechi prieteni din vremea colaborării strânse dintre KGB și Securitate și când amândoi au trăit o vreme în Elveția înainte de 1989.

Daniel a zis azi la Moscova că “Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită”, făcându-se că uită că Hristos nu a întemeiat o biserică, ci, involuntar, o nouă credință și că o situație similară celei din Ucraina se întâlnește în Republica Moldova, unde există o biserică ortodoxă supusă Moscovei și una națională, autochefală.

Înflăcărarea lui Daniel vine după ce Patriarhul bisericii ortodoxe din Ucraina, Filaret, a declarat iarăși, săptămâna trecută, că biserica ucraineană nu se va întoarce niciodată sub controlul Patriarhiei Moscovei.

Biserica rusă l-a excomunicat pe Filaret, când acesta a scos Patriarhia Kievului de sub controlul Moscovei, în 1992. În iunie 2016 deja, Parlamentul ucrainean a adoptat o declaratie adresată Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol în care cere să acorde autochefalie (independență) Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Peisajul religios ucrainean e de fapt mult mai complicat decât cel din Moldova (sau cel din Macedonia), unde există o biserică ortodoxă ce ține de Moscova și una locală, autochefală.

In Ucraina, pe lângă puternicul catolicism și branșa greco-catolică, există nu două, ci trei biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BOU-PM), Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului (BOU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BOUA).

Cea a Patriarhatului de Kiev a fost creată abia acum 25 de ani, imediat după independență, și condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceștia sînt considerați schismatici, folosesc doar ucraineana la slujbă și se consideră urmașii mitropolitului Petru Moghilă, sau Movilă, sfântul cărturar moldovean, a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova și Valahia.

Dar Daniel îi vrea pe ucrainenii ortodocși sub Moscova și consideră că ei răstignesc Biserica pentru că nu acceptă autoritatea KGB-istului Kirill al Rusiei, prietenul său din tinerețe de la Geneva, în Elveția, unde amândoi —paradox!— studiau și propovăduiau ecumenismul.

From → Paraphernalia

8 Comments
 1. Eu ma pis pe dany penetretul si pe mortaciunile lui sfinte.

  Like

 2. De ce aș ține cu ucrainenii? Mie mi-a rămas în minte spusele lui Mircea Druc din anii’90 când candida la prezidenția României și spunea referitor la relațiile dintre români și ucraineni,că ei sunt mai răi decât ruși și foarte explicit a făcut o paralelă cu Austro-Ungaria, în care rolul austriecilor mai civilizați era deținut de ruși , iar ucraineni mai troglodiți erau asemănați cu ungurii!
  Mai ales în contextul actual în care ei, ucrainenii, își promovează foarte dur relațiile cu minoritățile din Ucraina, inclusiv cu românii!

  Like

 3. adsadd permalink

  ba tu esti tampit?
  citeste in pula mea istorie nu mai cita psihopati corupti

  Like

 4. ionutangel permalink

  ma gandesc cat a luptat romania sa aiba o patriarhie a ei .putem nega dreptul altor natii de a avea patriarhia lor?

  Like

 5. alex permalink

  BOR e rupta complet de realitate, are popi (inca) legionari sau simpatizanti, popi care zic ca Pamantul e plat, popi care habar n-au de politica externa din sec. XXI, popi care practica exorcismul si magia. Si colac peste pupaza mai e si Pomohaci.

  Like

 6. Daniel a zis azi la Moscova că “Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită”
  De aici concluzia “În vorbe mărunte, Patriarhul Daniel ia partea Rusiei împotriva Ucrainei”?
  Eu nici nu văd cuvintele Rusia şi Ucraina în citatul dat din spusele lui Daniel.
  Mă rog, în epoca fake news şi a postadevărului se poate spune orice.

  Like

 7. octavian permalink

  o mica corectie: in moldova sunt 2 biserici ortodoxe, una ce tine de rusia si alta care tine de romania. nu exista biserica ortodoxa autochefala in moldova.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: