Skip to content

“Căci Moldova n-a fost a mea”: Tentativă de dezintoxicare colectivă

August 21, 2018

apus-de-soare-in-cetatea-lui-stefan-quotteatrul-de-la-botosani-este-unul-special-pentru-suceavaquot-foto-video-N0C

“Căci Moldova n-a fost a mea și nu va fi a voastră, ci a urmașilor urmașilor șa-ba-da”…

Când scoțianul Walter Scott a lansat in sec. XIX celticismul și romanele istorice (Ivanhoe, Rob Roy etc.) șocul în lumea literară europeanã a fost uriaș, iar francezul Alexandre Dumas a urmat imediat, imitându-l pe Walter Scott cu valul de ficțiuni cu mușchetari francezi, ducese și dueluri fără gangrenă.

A urmat Victor Hugo, împingând prin ricoșeu ca și în România toți romanticii să ticluiască romane istorice, iar Delavrancea să scrie febril Apus de Soare (urmat de Sadoveanu etc.).

Un secol și jumătate mai târziu, astăzi, rezultatul e că englezii și francezii știu că textele alea ale lui Dumas și Hugo sunt doar literatură și că realitatea nu era așa, regii nu vorbeau în felul ăla, iar mușchetarii sunt ceea ce am numi astăzi personaje din franciza Marvel, însă în România s-a mers în direcția inversă: ficțiunile lui Delavrancea (un Alexandre Dumas cu mai puțină vlagă) sau Sadoveanu sunt încă luate azi drept adevăr istoric.

Altfel zis, oamenii chiar cred (și sunt indignați când li se spune că nu e așa) că Ștefan cel Mare a spus: — “Căci Moldova n-a fost a mea, nu este a voastra, ci este a urmașilor urmașilor voștri șabada…”

Oamenii chiar cred că atunci când l-au operat felecerii străini, ca în piesa lui Delavrancea, Ștefan a povestit cum a răcnit tătânele său asasinat, ca să poată el să scoată apoi un muget de durere extradiegetică…

Oamenii chiar mai cred că Bălcescu era un istoric, iar Hasdeu un lingvist.

E mult balast de curățat. Curaj istoricilor onești și neutri și doritori să reconstituie un minimum de istorie reală, acceptabilă, credibilă.

 

eveniment-teatral-in-cetatea-de-scaun-suceava-teatrul-quotmihai-eminescuquot-botosani-prezinta-spectacolul-quotapus-de-soarequot-foto-BqM

From → Paraphernalia

12 Comments
 1. Cu tot respectul, cu toată dragostea (ptiu, ăsta e text repetat la A3) ce sunt ăia ”mușchetari”? E de la mușchi sau de la muschete? Sunt sigură că v-ați grăbit puțin. Ori ați dat-o pe limba maselor populare?

 2. Stefan cel Franaru permalink

  Nici dracu’ nu crede ca Stefan cel Mare a urlat ca Moldova n-a fost a lui! Afirmatiile de genul asta sunt in sine bazaconii si nimic nu este de “curatat” aici. Romanii sunt captivi multor tampenii “istorice”, dar nu s-au incurcat si borcane de genul asta!

 3. Stefan cel Franaru permalink

  Ma iertati, poate gresesc eu, in sensul ca ati vrut sa demontati doar “maretia sentimentului national” al eroului Stefan cel Mare. Daca asta este sensul, atunci da, cei mai multi romani nu au habar ca identitatile nationale au aparut tarziu in istoria Europei. Iar persistenta confuziei cam este normala (la romani) cata vreme pana si pentru conducerea Academiei Romane, afirmarea adevarului este un atac iredentist maghiar.

  • alexandrudumaseranegru permalink

   Statul national a aparut tarziu in istoria Europei, nu identitatea nationala. De cand ai “Aurelius Valerius Maximus natus dacus”, ai identitate nationala, din ‘natus’.

 4. Delu permalink

  Pui atâtea semne de intrebare ,peste tot, in istorie si literatura si viața de zi cu zi încât nu ma mira ca ai atâția adversari (dușmani) . Si tu aștepți sa se scoale un “erou” care va face o ordine in tot balaganul asta? Negările tale , corecte sau nu, n-au provocat (încă) pe nimeni si ma întreb “ oare de ce”? . Unele din părerile tale le-am regăsit la Boia , dar el nu e atât de virulent (as spune violent) ca tine. Si totuși nu ți-a trecut prin gând sa încerci tu sa dezvolți un anume subiect sau capitol de istorie?

 5. după cum, luîndu-mă de cele sfinte, nici țara noastră n-a fost creștinată de apostolul andrei…

 6. Dinu Panossian permalink

  Bravo, maestre. Iluziile si sperantele mor ultimele.

 7. Basta permalink

  Daca ai fost la școală într-adevăr un pic nu ai cum sa nu recunoști expresia din piesa și scriitorul, așa că nu prea îmi vine să pun vorbele in gura domnitorului adevărat, era un personaj și atât.

 8. scripca aurel permalink

  Cei mai multi romani cred in toate bazaconiile astea din disperare. De asta sunt atat de violenti atunci cand sunt contrazisi. Asa fiind, si contrazicerea ar trebui sa urmeze niste reguli, nu sa para doar hahaiala unor golani fara nimic sfant.Nu sunt numai romanii in situatia asta, ci ( inafara de greci ) cam toate neamurile balcanice, care, ca si romanii, fiind mici sustin ca macar au fost odata mari. Exista insa si romani care cred in bazaconiile istoriei nationale din pura prostie.

 9. geo permalink

  daco-patilor le propun sa traduca in limba romana cele 3000 de cuvinte tracice ramase in hidronime si scrierile grecesti.

  sa traduca tara-bostes,rubo-bostes .

  chiar daca sti putina gramatica iti dai seama ca aceste cuvinte compuse nici nu pot fi formate in limba romana sau latina .

  aceasta posibilitate exista in limba greaca (xeno-fil, teo-log etc) ,ceea ce inseamna ca limbile dacice erau mai asemanatoare cu greaca decat cu latina .

  dar ma rog,dacii au inventat focul ,roata , cristalele magice. iar iisus era evident dac .

  • petrezorierulustefancelmareilchemaitzic permalink

   ‘Bât’ e cuvantul corespunzand formei pastrate in latina clasica ‘bostes’
   Bulgarescul ‘bashta’ – tata, reconstruit din proto slavic *bate
   ‘Bade’ e conferit cu bulgarescul ‘bate’
   Romanescul ‘bărbat’ – dat ca probabil din ‘barbatus’ – barbos
   Dar observa constructia similara – băr+bate vs tara-bostes
   ‘Baștină’ dat din bulgarescul ‘bashtina’ – mostenire, observa constructia similara

   Concluzie: tara-bostes insemna proabil patriarhi, tatucii tarii.

   Dar, binenteles, tu te-ai adresat dacopatilor, care aia o sa te ia cu lupu alb si piramidele energetice.
   Sarcina acestor agenti de intoxicare pe care ii numim dacopati, e fix compromiterea oricarei intreprinderi in a intelege trecutul politic al Europei. Vei ramane pt restul vietii tale, incotosmanat impotriva la dujmanii indentitatii tale, evitand cu succes efortul enorm, de a intelege ce se’ntampla.

 10. Albanofil permalink

  http://www.armanami.org/blog/matei-cazacu-omagiu-colegului-nicolae-serban-tanasoca/

  “[…] asa se explica “vânarea” mentiunilor despre vlahi în izvoarele bizantine.”

  Vlahi nu inseamna numai români (“rumâni” fiind forma corecta etimologic, adica istorico-lingvistic), aromani, megleno-vlahi si istro-vlahi.

  Vlahii erau si vorbitorii nativi de limba dalmata (limba romanica), si cei de istriota (a nu se confunda cu asa-zisa “istro-română”), dialect italian. In cel de-al doilea caz, italienii sunt relativ recent stabiliti in Peninsula Balcanica, asa ca s-ar putea ca izvoarele vechi grecesti sa nu se refere la ei. Totusi, s-a demonstrat ca o mare parte a vocabularului vechi de origine romanica al limbii albaneze provine dintr-o limba neo-latina disparuta cu mult inaintea dalmatei. Aceasta limba se pare ca a dat albanezei mai multe cuvinte decat asa-zisa stra-română/proto-română/română comuna, dalmata si latina. Deci este foarte posibil ca etnonimul “vlahi” din textele grecesti sa se refere, cel putin uneori, la vorbitorii nativi ai acestei limbi, nu la rumani/români, aromani, megleno-vlahi, istro-vlahi, si nici la dalmati. Exista in limba albaneza si cuvinte imprumutate direct din latina (acestea fiind cele mai vechi imprumuturi romanice ale albanezei), dar si din italiana si franceza (acestea fiind cele mai noi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: