Image

Scurte remarci despre ridicarea obligativității vizei pentru moldoveni…
E vorba de viză Schengen, iar nu cum ii auzi pe unii de “viză europeană” si “viză UE”. Moldovenii vor avea in continuare nevoie de viză pentru Anglia, care e in UE dar nu in Schengen, in schimb nu vor avea nevoie in Elveția, care nu e in UE, dar e in Schengen.

Eforturile de a atribui acest enorm succes pentru Moldova “dreptei” românești reprezintă o deformare naivă a realității. E adevărat că persoana din România care a facut cel mai mult pentru Moldova este Monica Macovei, europarlamentar de dreapta. E adevarat ca nici Iliescu si nici ai lui, si nici mai recent Ponta, nu au facut  nimic pentru Moldova. Dar Parlamentul European, in care Moldova a fost ajutată si promovată in permanență de Monica Macovei nu poate decat să facă recomandări. Le-a facut in cazul Moldovei, insa decizia finală le-a revenit, ca in toate aceste cazuri de relații cu terțe țări, capitalelor, adică sefilor de stat si de guvern.

Băsescu a fost foarte activ, desigur, spre rusinea guvernului Ponta, dar la fel de activi in favoarea Moldovei au fost polonezii. Polonia, nu România, a fost, alături de Suedia, la originea Parteneriatului Estic, gratie căruia moldovenii nu mai au azi nevoie de viză.

Accelerarea lucrurilor a fost insa provocată de situația din Ucraina. La Vilnius, in noiembrie trecut, presimtind esecul, si anume ca Ucraina nu va semna acordul de asociere, cei 28 au decis sa-si asigure totuși un substitut de succes, anuntand grabirea semnării acelui acord cu Moldova si Georgia.

Odată cu începerea unui adevarat razboi civil in Ucraina, era nevoie de solidificarea Moldovei, pentru a nu o face sa cada si ea in poala lui Putin. E vorba de decizii colective europene, nu de un succes al “dreptei” românești.

Este cat se poate de adevarat ca Ponta si ai lui nu au facut nimic, si e la fel de adevarat ca Macovei si Basescu s-au implicat enorm, insa si fara asta Moldova ar fi fost promovată accelerat de cei 28, asa cum e si Georgia, care nu are o țară soră in UE. Meritele lui Macovei si Basescu sint reale, iar cele ale USL-istilor egale cu zero, dar situația e mult mai complexă decat o prezintă unii. Apropierea ei de Europa nu are loc in numele unei ideologii, iar Putin nu e “de stânga”.