Skip to content

Despre “eurasianism” și noua amenințare de la est…

March 17, 2014

Image

Aleksandr Dughin

O vreme ideolog al Kremlinului, al ultranaționaliștilor din armată și al popilor Aleksandr Dughin a fost inclus miercuri 11 martie 2015 pe lista americană a sancțiunilor…. Nu mai poate călători, dacă i se găsesc conturi se blochează etc…

E prima oară că departamentul de stat SUA vizează o personalitate rusească ce nu e nici politician și nici bancher sau membru al structurilor militare sau al serviciilor.

Vasile Ernu imi comenta pe o postare FB că Dughin e luat în serios numai de dreapta românească, dar că în Rusia rîd și copiii de el. Adică dreapta românească obsedată și neinformată a făcut din el un bau-bau.

Iată, se pare că e luat în serios și de americani.

B_vLijYVAAAHSbW.jpg-large

Aleksandr Dughin tocmai ce a publicat: “Ucraina – războiul meu. Jurnal geopolitic”.
395 de ruble…

Titlul “Моя война” e, desigur, una din traducerile posibile în rusă ale lui “Mein Kampf”…
Acte manqué sau amenințare subliminală?

Eurasianismul, doctrina promovată în Rusia de ideologi precum acest Aleksandr Dughin, omul cu figură de profet exaltat care dă fiori vecinilor Rusiei și care e un apropiat al Kremlinului și al cercurilor ultranaționaliste din armată, biserică și FSB, eurasianismul nu e o doctrină nou-formată în Rusia lui Putin, obsedată de recăpătarea vechii glorii, ci un proiect politic cu foarte vechi și onorabile titluri de glorie.

Eurasianismul a fost conceput si pus pe hârtie printre alții de prințul Nikolai Trubetzkoy, unul din cei mai mari lingviști care au trăit vreodată, creatorul fonologiei.

Trubetzkoy, care scria în exil, după ce fugise în timpul revoluției bolșevice, se baza la rândul lui pe scrierile filosofului ortodox Nikolai Berdiaev.

In mod aparent paradoxal, mulți din acei exilați și fugari ruși albi, intelectuali de excepție, care scăpaseră sărăciți din dezastrul comunist, aveau o solidă fibră anti-occidentală și priveau cu mare severitate „Occidentul decadent”.

După ei, comunismul juca același rol pe care îl jucase jugul mongol în Evul Mediu, protejând Rusia eternă de influențe occidentale.

Mulți dintre ei erau și pan-slavi, considerând că toate popoarele slave trebuiau unite sub egida Rusiei, in vreme ce alții erau mai degrabă pan-ortodocși, având nostalgia vechiului vis țarist de reunire a tuturor ortodocșilor, tot sub dominația rușilor, în mod ideal și prin cucerirea Constantinopolului și a Ierusalimului.„Rusia”, spunea Trubetzkoy, „nu are o vocație europeană. Nu este însă nici asiatică, este o entitate aparte, cu un destin special”. In mod și mai paradoxal, acei nobili și intelectuali care fugiseră de revoluție erau de părere că dictatura bolșevică e utilă, în măsura care distruge falsele valori pro-europene, bătătorind calea „purității eurasianice”.
.
Eurasianismul se împacă de altfel foarte bine cu influențele comuniste și fasciste. Ideologul actual al eurasianismului, Aleksandr Dughin, a fost de altfel și una și alta. El a fost de altfel unul din liderii Partidului Național Bolșevik al scriitorului Eduard Limonov. Ulterior, Limonov și Dughin s-au despărțit, Limonov fiind un adversar al lui Putin, tot de pe poziții extremiste, așa cum fusese și un adversar al lui Ielțîn.Eurasianiștii au militat întotdeauna pentru reanexarea Crimeei și a unei bune părți a Ucrainei. In turbulențele actuale, există riscul ca ei să aduca o ideologie deja pusă la punct, care ar servi perfect tendințelor prezente ale Kremlinului și ale unei părți importante a societății ruse.

Image

Eduard Limonov

Limonov fusese un scriitor cu șanse de a fi novator la vremea lui, cand se intorsese din exilul monden și căuta să fie un  Bukowski rus combinat cu un soi de reîncarnare a unui Troțki punk.

Cât despre strămoșul tuturor acestora, prințul Trubetzkoy, el a fost unul din cei mai mari novatori in lingvistică. Cartea lui, Grundzüge der Phonologie, a constituit o ruptură in lingvistică, punând bazele distincției fundamentale dintre sunet acustic și fonem perceput în vorbirea individuală.

Image

Scriind puțin și murind tânăr, a fost și unul din cei mai mari cunoscători ai limbilor caucaziene. Ajunsese la o asemenea performantă după ce fusese crescut, în copilărie și adolescență, de o familie de nobili cerchezi, învățând limba in mod natural.

Trubetzkoy a dovedit foarte elegant că leagănul primitiv al indo-europenilor ar trebui situat în regiunea Caucazului, teorie pe care o împărtășesc cu totul și pe care am căutat să o întăresc aici prin câteva argumente lingvistice :

Anatolia și Caucazul : leagănul primitiv al indo-europenilor – demonstrația lingvistică…

despre limbile caucaziene, cf.:

Olimpiada de la Soci pe locul unui genocid uitat…

și

Jocurile de la Soci se încheie manipulator de Ziua Armatei Ruse și a deportării cecenilor…

despre mentalitatea rusă :

“SHAPKAS”… ON THE RUSSIANS’ SUPERIORITY COMPLEX…

Complexul superiorității resentimentare

și

Locul lui Putin în manualele de psihiatrie…

19 Comments
 1. You Eat Shit permalink

  De ce nu mi-ai postat bai cunt-ule comentariile referitoare la albanezi, armani, asa-zisa proto-romaneasca, Cadrilater s.a.m.d?
  Albanezii sunt traci, romanii sunt in principal traci romanizati, “dacopatii” au dreptate cand spun ca rumanii sunt daci, singura lor greseala e ca nu vorbesc nimic despre faptul ca rumanii nu sunt traci adevarati pentru ca nu sunt tracofoni. Nu au existat mai multe limbi tracice, daco-moesiana si sud-traca, nu exista niciun argument pentru aceasta afirmatie. Albaneza nu e ilira, dalmatii, ilirii romanizati nu vorbeau o limba din Balkansprachbund, in timp ce traco-albaneza face parte din BSB. Cadrialterul nu e pamant rumanesc, nici macar Walachei-ul nu e pamant rum, ce sa mai vorbim de Moldova, Ardeal, Dobrogea de Nord. Toate astea au apartinut fie oraselor-state grecesti din antichitate, nu numai orase-porturi, ci si o fasie lata din Moesia-hinterland-ul agricol al grecilor, inclusiv in Basarabia-Mavrokastron-ul. Alte state dinaintea Imperiului Roman au stapanit “pamanturile rumanesti”, Imp Persan. Imp Roman=proto-Italia, romanii etnici, din Latium/Lazio, nu romanii-cetateni, sunt italienii de azi din Lazio, nu spanioli, franc, portug sau rumani. Crisana, Maramuresul si Ugocea/Ugocsa (capitala Halmeu/Halmi) nici macar n-au apart. vreodata Imp Roman. In anii 1890 doar circa 1% din suprafata Dobrogei de Nord era ocupata de localitati omenesti, restul era teren agricol, sau necultivabil, nelocuit de oameni. Acum procentul e de vreo 10%. E adevarat ca s-ar putea sa mai fi existat rumani in sate/orase actualmente disparute, dar trebuie dovedit acest lucru.
  Daca Vaticanul, “in calitate de” cartier al Romei, poate fi un stat independent, chiar daca e singurul astfel de stat nemembru ONU, recunoscut de toate celelalte state-membre ONU, atunci fiecare sat din Rumania cu rumani neautohtoni, sau oras (gen Brasov, Medias, Sibiu, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Oradea, Arad, Timisoara etc etc etc), in care fie ungurii fie slavii fie germanii sunt mentionati ca locuitori inaintea rumanilor are dreptul la independenta, nu numai autonomie. Daca un cartier al unui oras (Roma) – Vaticanul poate fi si este independent, atunci de ce nu ar fi independent satul Keresztesfalu sau Feherujfalva (random names) in care ungurii sunt mentionati cu 100, 200 sau chiar 400 de ani inaintea membrilor altor etnii (inclusiv rumanii)?
  Deci, pe modelul Vatican-ului, trebuie sa se dovedeasca autohtonia rumanilor pentru fiecare localitate, rurala sau urbana, casa cu casa. Daca 90% din casele satului actualmente unguresc Cernita sau Zlatita (random names) sunt ocupate de familii unguresti => acesta trebuie sa apartina Ungariei, CHIAR DACA sa zicem ca , rumanii ar fi autohtoni acolo, adica e vorba de rumani maghiarizati, rumanii sunt mentionati ca primii locuitori ai acelei localitati.

  • Poftim. Totul e acolo acum. Unele demențe sînt băgate automat de sistem în spam și trebuie căutate manual.

   • You eat shit permalink

    Imi cer scuze pentru jigniri, dar am crezut ca intentionat nu ati postat mesajele mele.
    Ce demente? Aveti contra-argumente la ce am scris?
    1. Nu exista proto-română (de aici inainte o sa scriu proto-rumana, ca sa nu fiu nevoit sa folosesc diacriticele), la fel de bine aceasta limba s-ar putea numi proto-armana sau proto-meglenovlaha sau protoistrovlaha (meglenovlahii si istrovlahii nu (mai) au etnonimul derivat din latinul “romanus”). De aceea aceasta limba trebuie sa se numeasca proto-romana de est, spre deosebire de proto-romana de vest, proto-reto-romana, proto-romansha (cea din Elvetia), limba comuna din care provin romansha, ladina si friulana. Sau poate considerati ca reto-romanii sunt de fapt “reto-rumani”?
    La fel limba comuna a slavilor de est nu este nici protorusa, nici protoucraineana, nici protobelarusa, nici protorusyna/protoruteana. Oricum cele 3-4 natiuni slave de est se inteleg perfect fiecare vorbind in limba proprie, nu ca romanii/”mucanii” cu aromanii.
    Sincer sa fiu nu stiu daca cuvantul “ruman” e mai vechi decat “arman”, n-are nicio importanta deoarece:
    a) etnonimul si glotonimul “roman(esc)” e mult mai nou decat corectul dpdv etimologic “ruman(a)”
    b) exista cuvinte aromane care sunt mai vechi, adica mai apropiate de etimonul latin decat corespondentele lor rumane: oclju, unclju, unglju, in care “lj” este pastrat, deci, chiar daca “ruman” ar fi mai vechi decat “arman”/”raman”, exista alte cuvinte in care situatia din aceste limbi neo-latine este inversata.
    2. Albaneza = neotraca, traca= paleoalbaneza.
    Daca dalmata ar fi fost limba ilirilor romanizati iar albanezii ar fi ilirii neromanizati atunci dalmata ar fi trebuit sa faca parte din uniunea lingvistica balcanica (Balkansprachbund). In schimb rumana, armana, meglenovlaha si istrovlaha sunt cele care fac parte din BSB alaturi de abaneza, nu dalmata. De aici rezulta ca albanezii sunt neo-tracii. Influenta dalmata in albaneza e mult mai mica decat influenta proto-rumana, rumana, armana si influenta albaneza in dalmata e tot mult mai mica decat cea din rumana (exista mult mai putine cuvinte de genul “manz”, “viezure”, copil, mos etc in dalmata decat in rumana, armana, meglenovlaha si istrovlaha.
    3. Intr-una din inscriptiile antice in latina din Dobrogea de Nord este mentionat cuvantul “tabula” sau “tabla” cu sensul de masa, in loc de “mensa”, ceea ce inseamna ca in latina vulgara din Scitia Mica nu se folosea cuvantul proto-ruman “masa”, ceea ce inseamna ca este vorba de o alta limba romanica in Moesia (Scitia Mica e doar o parte a Moesiei, separata mai tarziu de restul acesteia), nu de “proto-romaneasca”/proto-rumana.
    4. Tin sa va atrag atentia ca nu numai croata si italiana s-au codificat/normat din alte dialecte decat cele ale respectivelor capitale, aceeasi este situatia si in neobulgara (dialectul-baza al neobulgarei nu este cel din Sofia, ci cel subbalcanic), “macedoneana” (dialectul-baza nu e cel din Skopie ci cel din Veles) si probabil ca mai sunt multe alte exemple. De asemenea cuvantul vechi castilian pentru copil derivat din latinul creatura sau ceva asemanator are un corespondent viu in portugheza actuala, crianca (cu al doilea “c” cu sedila).
    Oricum spaniola si portugheza sunt mult mai asemanatoare decat aromana/machidona si rumana/mucaneasca, ce sa mai vorbim despre limbi ca galiciana, corsicana. Dupa “logica” “lingvistilor” rumani corsicana este un sub-dialect italian, in timp ce francezii, din motive “lesne de inteles”, o considera o limba aparte, nici macar dialect italian. La fel spaniolii cu galiciana, in cazul cand sunt atat de marinimosi si nu o considera un dialect spaniol.
    Slavona (bisericeasca) nu e slavona, ci paleo-bulgara, bulgara veche, ceea ce se vede din reflexele sht si jd ale fonemelor din slava comune sau proto-slava tj si dj. Acest reflex nu exista decat in neobulgara dintre toate limbile slave standard, literare, codificate, normate. Exista e adevarat intr-unele din dialectele “macedonene” (tot dialect bulgare de altfel) dar nu si in “macedoneana” standard. In plus accentul mobil din bulgara veche se pastreaza in bulgara de est, nu si in “macedoneana” care are accent fix. De asemenea fonemul “h” care este inlocuit aproape pretutindeni in bulgara standard de vest (“macedonean”) cu f, v sau zero. De exemplu hvashta (pers 3 sg prez) = fakya. Hv=f ca in rumana “fala” din “hvala”. Cuvinte ca ravna, ravno, ravni = egala, egali, egale din bulgara din Bulgaria si bulgara veche sunt “ramna”, ramno, ramni in bulgara din FYROM. Etc.
    Codificarea, normarea unui dialect nu inseamna neaparat si aparitia unei noi limbi, bulgara are 3 standardizari, bulgara din Bg, cea din FYROM si cea din Banat, scrisa cu litere latine.
    Norvegiana are 2: nynorsk/landmaal si bokmaal/riksmaal. Nu conteaza ca una este de fapt un subdialect danez, conform “logicii’ “lingvistilor” rumani, doar pronuntarea diferind foarte mult de daneza (e asemanatoare cu cea suedeza), nynorsk nefiind decat un dialect danez, conform aceleiasi “logici”. Conteaza ca exista doua standarde norvegiene si 3 bulgare.

  • Dupa cum spune istoria ungurilor, maghiarii au venit de departe, au descalicat in Panonia, probabil ca sa se pise. Dupa aceea s-au pus pe furat, intai lucruri si apoi teritorii. Dupa cum mai spune, nu istoria ungurilor, ci treaba cu Adn-ul, poporul acesta are gene indiene. Ma rog… cer intruna de la altii!
   Bulgarii asiatici au venit tot dupa mancare si dupa luat pamant. La un moment dat Bizantul i-a batut rau de tot. I-a tocat marunt. Din pacate a ramas oamenii bulgarizati. Slavii sunt in Polonia, Lituania si Belarus.

 2. kukac permalink

  o fi doctrina pentru unii, dar pentru altii ,euroasianismul e o realitate


 3. geo permalink

  Gargara asta panslavista si ruso-bizantina mergea pe vremuri. In prezent in satul planetar ajunge un dublu click sa vezi cum traiesc si altii sau despre ce vorbeste vestul decadent.
  Asta a fost si unul din motivele primaverii arabe: nu poti sa ma mai minti cu vina colonialismului vestic – asupritorul orientului, cand tu esti la putere de 40-60 de ani, exploatezi petrolul si eu mor de foame ori trebuie sa tac de frica.
  Nu stiu cat conteaza pentru mujicul simplu bla-blaul lui Dughin cand vede in soap-uri cum traiesc americanii/vesticii, si mai nou, el cam chiorlaiei de foame, ca nu le-o da Putin sa vizioneze numai “Radacini” ori poate “Leviatan-ul”! Sa vezi circ la mujici daca nu se tine mondialul de fotbal!

  • Dacă ai fi citit tot aici articolul cu kitschul de la Eurovision ai fi aflat mai multe despre modul în care gândeşte şi vede lucrurile un mujic. Şi dacă ai fi aflat asta, te-ar fi pus pe gânduri în privinţa scandalurilor cu “tabloidele româneşti mizerabile” şi “cretinătăţile din televiziunea lui Capatos”.

   • geo permalink

    am recitit si n-am cazut pe ganduri.
    cred ca cei de la kremlin au tot interesul ca mujicii sa urmareasca tot felul de seriale americane decat propriile lor seriale facute dupa Maestrul si Margareta ori Vitelul de aur!

 4. N-are importanţă. Când vrei să manipulezi pe cineva, trebuie să i-o spui pe limba lui, altfel nu înţelege.

  În 2003 (deci cu mai puţin de 12 ani în urmă) explica unul că publicul român nu ştie despre Tolkien “fiindcă nu a fost analizată opera acestuia de literaţii cu pretenţii”. Pentru românul crescut cu comentariile literare învăţate pe dinafară în şcoală, ca pe poezii, o carte nu trebuie cumpărată până nu îţi dă undă verde un literat cu pretenţii. Adică un fel de Pruteanu.

  Cam aşa funcţionează şi povestea cu televiziunea tradiţională (inventată de Stat!): dacă mujicul de la ei sau “deţinătorul de peşte de sticlă pe TV” de la noi e obişnuit cu pompa şi ceremonialul festivalurilor prezentate de Ursulescu în smoking, nu poate să înţeleagă altfel de propagandă, nu e pe limba lui.

  Şi românii vedeau în soap-uri cum trăiesc americanii/vesticii, şi ei cam chiorlăiau de foame pe vremea lui Ţapu’ Constantinescu. Dar când a fost să voteze pe cineva, trăgeau tot spre Vadim şi promisiunea execuţiilor pe stadioane.

  • geo permalink

   oare cât mai costă un peşte de sticlă? aş vrea unul!
   referitor la propaganda kremlinului aveam in vedere că ei în mod tradiţional ei demonizau vestul si capitalismul. e greu sa crezi asta după ce urmăresti Seindfel. acum pedalează pe orgoliul de mare putere.

 5. noname permalink

  Tenez, Nos vies discount – https://youtu.be/rcD-2-FGh6c

 6. noname permalink

  Ultima parte e despre porcaria Smithfield din Banat.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Rusia lui Putin în viziunea lui Belkovski: coruptă, ineficientă, agresivă (2) | liviudrugus
 2. Un an mai târziu: Ucraina după Maidan (din nou despre identitatea ucraineanã)… |
 3. Cine-i rus? Cine-i ucrainean?… despre identitate și „ucrainizarea” trecută a Rusiei |
 4. Filozofia în putoare: Charlie Hebdo și Heidegger | Cabal in Kabul
 5. Înnotul (puțină fonologie enervantă)… | Cabal in Kabul
 6. Cum să supraviețuiești în Rusia: “крыша” și “ëб твою мать” | Cabal in Kabul
 7. Ce se mai întâmplă în România 17 – 02 – Economie 101

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: